Hilversum

Selecteer Pagina

Gemeente Hilversum ‘zet vlagvertoon niet in als teken van betrokkenheid’

Gemeente Hilversum ‘zet vlagvertoon niet in als teken van betrokkenheid’

De oorlog tussen Hamas en Israël heeft iedereen over de hele wereld bereikt. Ook in Nederland is de oorlog groot nieuws. Gemeenten en andere overheidsinstellingen hijsen verschillende vlaggen. Dit wekt veel discussie op. De gemeente Hilversum heeft ervoor gekozen om geen vlagvertoon in te zetten.

Veel gemeentes en andere overheidsinstellingen besluiten een vlag te hijsen om zo hun solidariteit met de slachtoffers te tonen. Burgemeester Gerard van den Top heeft zich in een statement uitgesproken over de oorlog. ‘We leven intens mee met de vele burgerslachtoffers, en het verlies, leed en de onzekerheid van zovelen.’ Toch is het besluit genomen om geen vlag te hijsen door het college van burgemeester en wethouders. ‘Het college realiseert zich dat de gemeente Hilversum geen rol te vervullen heeft in dit langdurige en ingewikkelde conflict, en zal het middel van gemeentelijk vlagvertoon dan ook niet inzetten als teken van onze betrokkenheid.’

De lokale fractie van het CDA is het niet eens met de beslissing van het college in Hilversum. Zij hebben een dringende oproep gedaan om toch de Israëlische vlag te hijsen. CDA-raadslid Jacobine van Dijk vindt dat het belangrijk is om ‘solidariteit met de slachtoffers van de terreuraanval te tonen.’ Opvallend is dat na de inval van Rusland in Oekraïne de vlag wel werd geprojecteerd op het stadhuis. ‘Met de verklaring die het college nu heeft afgegeven blijft voor de CDA-fractie de vraag onbeantwoord waarom we na grote terreurdaden in het verleden, wel in staat waren onomwonden solidariteit te betuigen en nu niet.’ Stelt van Dijk.

Een voorbijganger bij het stadhuis in Hilversum die niet bij naam genoemd wilt worden vindt dat het college een juist besluit heeft gemaakt. ‘Gezien de ontwikkelingen is dit een zeer terechte en hele goede keuze. Hierdoor hou je de neutraliteit, je kan hier veel over zeggen maar het is in ieder geval neutraal.’ Dat de gemeente wel de Oekraïense vlag op het stadhuis projecteerde begrijpt deze voorbijganger ook niet. ‘Dat was een zeer primitieve beslissing. Waarom dat toen wel gebeurde en nu niet weet ik niet, dat is aan het college van burgemeesters en wethouders.’

Verschillende overheidsinstellingen hebben wel besloten om een vlag te hijsen. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken werd op het binnenhof werd de Israëlische vlag wel gehesen. De Rijksvoorlichtingsdienst zei daarover: ‘Het is een steunbetuiging aan Israël in deze bizarre tijden.’ Ook de gemeente Vlaardingen besloot de Israëlische vlag te hijsen. Hier werd door inwoners van Vlaardingen fel op gereageerd. Vlaardingen is de stad met de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland.  Burgemeester Bert Wijbenga is naar aanleiding van de kritiek in gesprek gegaan met Palestijnse-Nederlandse inwoners. Toen is besloten om de Israëlische vlag te strijken en de vredes vlag te hijsen.

De gemeente Hilversum zal voorlopig geen andere beslissingen maken. Een vlag hijsen in verband met de oorlog in Gaza zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Aan de vlaggenstok zal zoals altijd de Hilversumse vlag blijven hangen.

Audio reportage van Wessel In den Bosch, over de keuze van gemeente Hilversum om niet de vlag van Israël te hijsen in tijden van het Israël – Hamas conflict.

Over de auteur

Rutger Bos

Ik ben Rutger Bos (2003), ik ben eerstejaarsstudent aan de school van Journalistiek in Utrecht. Het eerste half jaar van mijn opleiding schrijf ik over de regio Hilversum, onderwerpen kies ik uit aan de hand van verschillende thema’s. Mijn eerste artikel ging over een nieuwe subsidie van de gemeente Hilversum om de stad groener te maken. Het leukst vind ik om uit te zoeken wie ik kan interviewen en daarin rond te bellen. Het liefst werk ik later in de sport- of politieke Journalistiek.