Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum Cultuurherstel: Subsidies stimuleren betrokkenheid na coronacrisis

Hilversum Cultuurherstel: Subsidies stimuleren betrokkenheid na coronacrisis

Foto: Suze de Jager

Hilversum – De coronacrisis heeft een verwoestend effect gehad op de cultuursector, cijfers van de gemeente Hilversum bevestigen dat de naschokken van de crisis nog steeds voelbaar zijn. De cultuurparticipatie van evenementen in de gemeente Hilversum is nog lang niet op hetzelfde niveau als voor de pandemie. Als reactie hierop heeft de gemeente ambitieuze subsidieprogramma’s gelanceerd om de sector te ondersteunen en nieuw leven in te blazen.

Uit de gepubliceerde Hilversum Monitoren van de jaren 2019 tot 2022 komt een verontrustend beeld naar voren: de cultuurparticipatie van evenementen in de gemeente blijft significant achter. Voor de pandemie bezocht 89% van de inwoners regelmatig culturele evenementen binnen de gemeente, maar deze cijfers zijn sindsdien dramatisch gedaald. In het jaar van de pandemie, 2020, kelderde het percentage naar slechts 75%. Hoewel er in de twee daaropvolgende jaren een lichte stijging te zien is naar 78%, blijft dit nog steeds 11% onder het niveau van voor de crisis.

De gemeente Hilversum heeft zich vastberaden getoond om deze neerwaartse spiraal om te buigen door verschillende subsidieprogramma’s te introduceren. In 2022 lanceerden ze bijvoorbeeld een Subsidie Corona Herstelkalender Cultuur, waarbij inwoners financiële steun kunnen aanvragen voor diverse culturele activiteiten en evenementen. Deze aanpak kreeg in 2023 nog meer kracht toen de gemeente aankondigde een nieuw subsidieprogramma ter waarde van bijna 9 ton te lanceren, speciaal gericht op jongeren. Dit nieuwe programma biedt jongeren, culturele instellingen en professionals de mogelijkheid om financiering aan te vragen voor allerlei culturele activiteiten, in een poging om de betrokkenheid van jongeren bij de lokale cultuur te vergroten.

Ook stadswethouder Arno Scheepers ziet dat de cultuurparticipatie in Hilversum nog beperkt is. Scheepers vertelt dat Hilversum sinds een jaar een nieuw cultuurbeleid heeft, hierbij zijn cultuurparticipatie en cultuureducatie de belangrijkste speerpunten. “We merkten dat het heel erg versnipperd was en dat er eigenlijk niet echt beleid was. We proberen nu met het nieuwe cultuurbeleid een podium te geven aan alle Hilversummers en dit doen we doormiddel van subsidies.” Scheepers legt uit dat ze bij het verstrekken van subsidies letten op het publiek wat het aanspreekt. Ze willen als gemeente een zo breed mogelijk publiek bereiken. “Als er bijvoorbeeld vijf keer een klassiek concert voorbijkomt en niks voor jongeren of mensen met roots buiten Hilversum dan is het te eenzijdig.” Op die manier proberen ze het subsidiebeleid te sturen om de cultuurparticipatie te verbreden. “Er worden al heel veel subsidies aangevraagd. We hebben nu natuurlijk ook apart geld van het rijk gekregen voor jongeren en dit gaat ook als een tierelier!”

Inwoonster Mirjam de Jager is erg enthousiast over de subsidieprogramma’s. “Zelf vind ik cultuursubsidie erg belangrijk, ik ben van mening dat cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn.” Zelf gaat de Jager graag naar musea, de bioscoop en muziekevenementen. “Voor jongeren is de subsidie heel belangrijk, cultuur draagt bij aan een brede ontwikkeling. Zo kunnen ze ontspannen en even ontsnappen aan de werkelijkheid.” De Jager vindt het daarom extra belangrijk dat jongeren weer betrokken worden bij culturele evenementen doormiddel van de subsidies.

Over de auteur

Suze de Jager

Laat ik mij even voorstellen, mijn naam is Suze de Jager (19) en ik ben eerstejaars student aan de School Voor Journalistiek. Ik houd erg van hockey, muziek en leuke dingen ondernemen. Zelf ben ik erg gemotiveerd, enthousiast en druk bezig met het verbreden van mijn journalistieke kennis. Eerst wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen als allround-journalist waarna ik mij zal gaan specialiseren in een specifiek werkgebied.