Hilversum

Selecteer Pagina

Mama Café biedt moeders een sociaal en informatief toevluchtsoord

Mama Café biedt moeders een sociaal en informatief toevluchtsoord

Hilversum — Op zondag 12 mei is het weer Moederdag, een dag die door heel Nederland gevierd wordt. In Hilversum toont het lokale Mamacafé een bijzondere kijk op deze jaarlijks gevierde gelegenheid. Er heerst een sfeer van gezelligheid, waarbij er ook aandacht is voor ondersteuning van uitdagingen waarmee de moeders kampen. “Omdat je de moeders verbindt met elkaar krijg je een dubbele werking”.

Elke dinsdag- en woensdagochtend vindt er in Hilversum een bruisend Mama Café plaats. De gezelligheid voor moeders en hun kleine kinderen staat centraal, maar er is ook ruimte voor de obstakels die de moeders ervaren. Het café biedt een platform voor moeders om vragen te stellen en advies te krijgen over diverse kwesties, terwijl het tegelijkertijd fungeert als een sociaal netwerk waar moeders elkaar kunnen ontmoeten en steunen.

“Ik kom hier vooral voor de gezelligheid”, zegt Beyhan, een van de moeders in het café. Ze benadrukt de waarde van de informele sfeer. Het café biedt namelijk niet alleen voor haar, maar ook voor haar twee jonge kinderen, een prettige omgeving. Haar jongste dochter staat op de wachtlijst voor de peuterspeelzaal en kan hier terecht om met andere kinderen te komen spelen. Bovendien heeft Beyhan door het café veel nieuwe mensen ontmoet en draagt het bij aan haar sociale netwerk.

Beyhan voedt samen met haar man twee dochters op, maar er lopen ook alleenstaande moeders in het café rond. Volgens het CBS telt Nederland op Moederdag 2023 bijna vijf miljoen moeders. In 2023 groeit bijna zestien procent van alle kinderen en jongeren van 0 tot en met 25 jaar op in een eenoudergezin. Bij eenoudergezinnen is in veruit de meeste gevallen, namelijk bij 87%, de ouder een moeder, blijkt uit cijfers van het CBS. Een op de vijf minderjarige kinderen uit eenoudergezinnen groeit op in armoede, tegenover een op de twintig uit tweeoudergezinnen.

Iedereen is welkom bij het Mama Café en het biedt een breed scala aan ondersteuning. Dit varieert van opvoedkundige vragen en ondersteuning bij taalbarrières, tot hulp bij administratieve zaken zoals verzekeringen, belastingen of andere bureaucratische hindernissen. Vaak hebben de moeders al genoeg aan hun hoofd met het opvoeden van hun kinderen, benoemt Elsbeth, medewerker van het café. “Omdat je de moeders verbindt met elkaar krijg je een dubbele werking. Het zorgt voor een netwerk onderling en dat moeders binding krijgen in de nieuwe omgeving waar ze terechtkomen in Nederland”.

Het Mama Café fungeert dus als een bron van empowerment voor moeders, al helemaal voor de vrouwen die te maken hebben met uitdagende omstandigheden. Deze ondersteuning benadrukt het belang van Moederdag als een moment om niet alleen de vreugde van het moederschap te vieren, maar ook de veerkracht en doorzettingsvermogen van vrouwen, die vaak in verschillende gradaties over de hele wereld nog steeds worden onderdrukt. Het is een gelegenheid om deze vrouwen in het zonnetje te zetten en te erkennen hoeveel ze bijdragen aan de samenleving.

Video Yasmin:

Over de auteur

Annemarie Lekkerkerker

Annemarie Lekkerkerker is 21 jaar oud en woont in Amsterdam. Vanaf jongs af aan heeft ze al een passie voor video's maken, presenteren en acteren. Ze is creatief, gedreven en geïnteresseerd. Voor haar profielwerkstuk in 6 vwo heeft ze een documentaire gemaakt over de seksistische Nederlandse rapteksten en de invloed hiervan op de omgang tussen jongens en meisjes. Het was een nuttige, tevens leerzame ervaring op het gebied van monteren, presenteren en documentaire maken. In de vierde klas van de middelbare school heeft Annemarie stage gelopen in de Tweede Kamer en bij het bekende televisiebedrijf Human Factor. Daarnaast heeft ze in 2022 tijdens haar tussenjaar een seizoen voor de Avondshow met Arjen Lubach gewerkt, waar ze veel ervaring heeft opgedaan op het gebied van kritische onderzoeksjournalistiek en de dynamiek van een dagelijks tv-programma. Daarnaast zit ze tot en met december 2023 op een Theaterschool in Amsterdam, die gefocust is op camera-acteren. Bovendien post Annemarie regelmatig (amuserende/komische) content op sociale media en zou hiermee in de toekomst graag meer aandacht willen besteden aan maatschappelijk kritische thema's. Feminisme en milieu zijn thema's waar ze zich het liefste mee bezighoudt. Ze hoopt hier documentaires over te kunnen maken in de toekomst, die ze ook zelf zal presenteren.