Houten

Selecteer Pagina

Najaarskermis in Houten ziet een succesvolle en veilige conclusie

Najaarskermis in Houten ziet een succesvolle en veilige conclusie

HOUTEN – Met de geur van oliebollen en het geluid van enthousiaste jeugd in de lucht is de laatste dag van de najaarskermis in Houten van start gegaan. Na de rellen en het vuurwerk van vorig jaar is er twijfel geweest over de veiligheid van het evenement. Maar dankzij de genomen maatregelen heeft iedereen op de kermis kunnen genieten van de zoemende machines en de leuke prijzen..

Op de najaarskermis in Houten is er veel te beleven. Met het lekkere eten en de kleurrijke en gevarieerde attracties is er voor iedere doelgroep op de kermis iets te beleven. Dat wil niet zeggen dat het altijd zo z’n gangetje gaat. Vorig jaar moest de kermis vervroegd z’n poorten sluiten dankzij een groep jongeren die onrust kwam stoken. Er werd vuurwerk afgestoken en met stenen naar de politie gegooid. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen heeft de gemeente in samenwerking met de politie, brandweer en het Centrum voor Jongerenwerk maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de kermis dit jaar niet uit de hand zou lopen.

Zo is er afgesproken dat er cameratoezicht zou komen en dat het toezicht en aanwezigheid van boa’s geïntensiveerd zou worden. En dat zie je op de kermis: er hangen drie camera’s op de lichtmasten en je ziet ieder kwartier boa’s in felle, reflectieve uniformen voorbij komen. ‘Gebrek aan kwalitatieve beveiliging, teveel capaciteit bij de politie en een tekort aan personeel binnen de beveiliging,’ zegt Leon Kornmann over wat er precies mis kan gaan bij het organiseren van zo’n evenement. En hoewel de uit de hand gelopen ongeregeldheden van vorig jaar een uitzonderlijk waren, was er toch reden genoeg voor de gemeente en de de organisator om het wat uitgebreider aan te pakken.

Over de aanwezige jongeren is er ook verder weinig op te merken. Ze zijn in groepen samen en genieten op een energieke en luidruchtige manier van de kermis. En hoewel dit, vooral na de gebeurtenissen van vorig jaar een negatieve en intimiderende tint aan de kermis kan geven, valt het reuze mee, aldus Rob van Leeuwen, een beveiliger die zelf met z’n kinderen ieder jaar de kermis bezoekt. ‘Vooral je veiligheid niet te veel in de handen van anderen laten en zelf verantwoordelijkheid nemen. De jeugd is toch niet tegen te houden,’ zegt hij. Op de kermis zijn er veel volwassenen, net als Rob, met kinderen aanwezig.

Dat wil niet zeggen dat iedereen dat op dezelfde manier bekijkt. Volgens een anonieme kraammedewerker zou de jeugd meer te doen moeten krijgen en is de kwaliteit van het werk van de beveiliging niet best. Maar uit de blije blikken van de bezoekers en de rustige uitstraling van het verdere personeel kan geconcludeerd worden dat er deze keer weinig aan de hand is. Of dat aan de genomen maatregelen ligt, is niet zeker te zeggen, maar na de escalatie van vorig jaar is het wel geruststellend dat als er iets mocht gebeuren, het niet zo erg uit de hand kan lopen.

Om de sfeer iets vollediger te ervaren kan je luisteren naar de volgende audio-reportage gemaakt door Jesse van Zijp:

Over de auteur

Matteï Kerkhoff

Matteï Kerkhoff (2000) is een eerstejaarsstudent Journalistiek. Hij is opgeleid als geluidstechnicus en heeft als fietskoerier en geluidstechnicus gewerkt voordat hij besloot zich aan te sluiten bij de opleiding. Matteï houdt zich graag bezig met andere mensen, is nieuwsgierig, en staat gauw open voor nieuwe ervaringen. Daarom heeft hij besloten zich te verdiepen in de journalistiek. Uitgerust met veel werkervaring en mensenkennis is Matteï enthousiast aan de slag gegaan met de opleiding om een vaste en ervaringrijke carriere op te bouwen binnen de journalistiek. Verder spreekt Matteï andere talen waaronder Engels, Nederlands, Frans, en Duits, en ontwikkelt zich graag hierin om hem te helpen met zijn journalistieke ambities. Matteï hoopt tijdens de opleiding meer ervaring en meer zelfvertrouwen op te bouwen met het vak. En wil graag zo veel mogelijk groeien.