Houten

Selecteer Pagina

Uitzonderlijk natte maanden: project Sterke Lekdijk in gang

Uitzonderlijk natte maanden: project Sterke Lekdijk in gang

Uiterwaarden van de Lek staan onder water (beeld: HDSR)

HOUTEN – De grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden heeft in de Lek gezorgd voor een hoog waterpeil en volle uiterwaarden. Ondanks deze uitzonderlijk natte maanden is er volgens Els Otterman, dagelijks bestuur in hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR), geen reden tot grote zorgen rond Houten. Wel is een versterking van de Lekdijk in gang.

In oktober viel er gemiddeld 150 millimeter neerslag, terwijl de neerslaghoeveelheid normaalgesproken in deze maand ongeveer 75 millimeter omvat. Het was de natste maand ooit gemeten. Naast oktober was november ook kletsnat: het was de natste november ooit, aldus het KNMI. ‘De neerslag viel echter gestaagd, er vielen korte, maar hevige buien verspreid over de dagen’, aldus Otterman. Hierdoor kon het water in de droge tussenperioden, wegzakken in de uiterwaarden van de Lek bij Schalkwijk.

De veiligheid is hierdoor niet in het geding. Wel worden er maatregelen genomen voor de toekomst. De veiligheidsnormen voor dijken zijn in de Waterwet sinds 2017 strenger geworden. ‘De Lekdijk heeft een nóg strengere norm gekregen, aangezien er achter de Lekdijk veel mensen wonen. Ook ligt hier het oostelijk deel van de Randstad’, aldus Otterman. De Lekdijk is daarom bezig met een heuse metamorfose: over een lengte van 55 kilometer, tussen Amerongen en Schoonhoven, wordt de dijk versterkt. Zo zal de Lekdijk voor de komende vijftig jaar voldoende bescherming bieden.

Op dit moment is de dijkversterking nog bezig rond Houten. ‘Alleen mensen die direct aan de dijk wonen bij Schalkwijk en Tull en ’t Waal kunnen last ervaren van de versterking. Echter is hier nauwelijks bezwaar tegen, aangezien een sterke Lekdijk om hun veiligheid gaat’, aldus Otterman. HDSR is in 2026 klaar met de dijkversterking rond Houten.

(Beluister hier het audio-interview met Els Otterman. Door: Lotta Looye)

Over de auteur

Nella Arbia

Nella Arbia (Haarlem, 2003) is een eerstejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Ze schrijft stukken voor SVJMedia. Andere mensen, maatschappelijke problemen, verhalen, politiek, dingen die in dít land dagelijks gebeuren; dat is wat ze interessant vindt en haar bezig houdt. En dat is ook wat haar een journalist maakt. Nella is nieuwsgierig, en kijkt altijd om zich heen. Nieuwgierig naar wat er áchter de zaken gebeurt waar ze naar kijkt, waar ze over leest, waar ze naar luistert. En dus nu, waar ze over schrijft. Nella wil het publiek, de lezer, de mens, voorzien van betrouwbare, goede, maar vooral duidelijke informatie. Informatie waar men wat mee kan. Informatie waar men wat aan heeft.