Houten

Selecteer Pagina

De winterdip is terug

De winterdip is terug

Sneeuw dat valt uit de lucht, door iStock

Houten – Met de komst van de koude en kortere dagen komt de winterdip weer vaak naar boven. Bij een winterdip ben je vaker moe en krijg je sneller een slecht humeur, daarnaast krijgen mensen soms ook last van een veranderd eetpatroon. Dit komt door het tekort aan zonlicht met de kortere dagen. ‘je blijft wat langer in je bed liggen en je hebt minder zin om dingen te doen’, vertelt Stijn.

Door de klachten van moeheid en een slecht humeur wil je graag een winterdip voorkomen. Om de winterdip tegen te gaan is het goed om het zonlicht op te zoeken, en daarbij ook lekker veel te bewegen in de buitenlucht. Ook is het belangrijk om veel vitamine D binnen te krijgen, dit is om het tekort aan zonlicht te beperken.

Naast de winterdip is er ook nog winterdepressie, daar heeft gemiddeld drie op de honderd Nederlanders last van volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen. Een winterdepressie heeft dezelfde klachten als een winterdip, alleen zijn deze een stuk heftiger.

Luister hieronder naar een audio productie door Fleur Reparon (fleur.reparon@student.hu.nl)

Over de auteur

Damian van Bruggen

Damian van Bruggen (2003) is een eerste jaar student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is de journalistiek ingegaan om achter de waarheden te komen en deze bloot te stellen aan het volk, met als ambitie om een buitenlandse correspondent te worden in Canada. Tevens is hij zich aan het verdiepen in boeken en poëzie schrijven, hij is voornamelijk geïnteresseerd in het schrijven van young adult fictie boeken. Ook heeft hij een functie als teamleider bij het fieldmarketing bedrijf Pepperminds, waar hij aan fondswerving doet voor Artsen Zonder Grenzen. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via damian.vanbruggen@student.hu.nl