Houten

Selecteer Pagina

Onrust bij insprekers over komst AZC in Houten-Oost

Onrust bij insprekers over komst AZC in Houten-Oost

Het gemeentehuis waar deze inspreekavond plaatsvond. Fotografie door Storm Baarda

HOUTEN- De inspreekavond van 28 November gaf de mogelijkheid voor sprekers om hun mening te geven over de komst van een AZC in Houten-Oost. Dit waren bewoners van Houten en betrokkenen van dit project.

Een van de insprekers, Nathalie van der Zant, woont zelf dichtbij de plek waar de AZC moet gaan komen. Ze maakt zich zorgen over de veiligheid van Houten en deelt dat met meerdere insprekers. Het Centraal Orgaan opvang asiel (COA) gaf daar begrip aan, wat de zorgen van Van der Zant versterkte. De burgermeester erkent de onveiligheidsgevoelens van de insprekers en meld dat het plan nog verder besproken gaat worden met betrokkenen. ‘Ik voelde mij zeker gehoord en ben benieuwd wat er uiteindelijk mee gedaan gaat worden’, aldus Van der Zant.

Ook voorstanders maakten gebruik van de spreekmogelijkheid. Een van hen attendeerde erop dat het belangrijk is dat de asielzoekers onder de mensen zijn. Wanneer ze de mogelijkheid hebben om zich in te zetten voor Houten, kunnen ze iets positiefs toevoegen aan de gemeenschap. Van der Zant:’ Ik vind dat er teveel recreatie in de omgeving van de plek in Houten-Oost is, daarom vind ik de plek niet goed. Dat er een AZC moet komen ben ik het wel mee eens.’

Er hebben 23 mensen gesproken in de 3 uur die hiervoor was gereserveerd. Daarnaast waren er nog circa 60 man die op de publieke tribune zat. De verschillende insprekers vertelden, in de 3 minuten spreektijd, hoe zij kijken naar het raadsvoorstel.

Luister hieronder naar een aanvullend audio-interview met Nathalie van der Zant door Samuel Faber.

Over de auteur

Storm Baarda

Storm Baarda (2003) komt uit Zaltbommel. Hij is een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft ervaring in de toegepaste psychologie, wat hij ook toepast in zijn werk als journalist. Hij is nieuwsgierig en wil van alles het fijne weten. Hij is sportief, wat tot uiting komt bij de lokale Hockeyclub MHC Bommelerwaard. Hier heeft hij ook al meerdere journalistieke taken vervuld.