Houten

Selecteer Pagina

Praten met Houtenaren over bezuinigingen in Houten

Praten met Houtenaren over bezuinigingen in Houten

Ruud de Graaf en collega’s in gesprek met Houtenaren

Houten – Gemeente Houten krijgt minder geld en zoekt uit hoe ze daarmee om moeten gaan. De komende weken spreekt de gemeente samen met bureau Maakdestad met Houtenaren om te horen wat zij belangrijk vinden. Ruud de Graaf is procesbegeleider bij Maakdestad en stond op straat om met Houtenaren te praten. Hoe is het voor hem om in Houten te staan?

‘Alle gemeentes in Nederland gaan moeten bezuinigen, dus ook Houten. We zijn dus door gemeente ingehuurd om het gesprek goed aan te gaan, het is belangrijk om te weten welke richting de Houtenaren opwillen als het gaat om bezuinigen. Daarmee stellen we dus eigenlijk samen met de hele samenleving een advies op. Zo kunnen we de gemeenteraad dus goed informeren en adviseren vanuit de Houtenaren. Hoe de gesprekken met de Houtenaren verlopen? Dat wisselt eigenlijk heel erg. Je denkt mee met de mensen en biedt ze een keuzemenuutje aan, ze kunnen een QR-code scannen om online hun mening te delen of ze gaan als ze tijd hebben even met ons in gesprek. We hebben het nu zo ingericht dat mensen op hoofdlijnen kunnen aangeven waar ze wel of niet op willen bezuinigen. Zijn ze wel of niet bereid meer belasting te betalen? Willen ze dat bibliotheek sowieso blijft?

Het is zeker geen ondankbaar werk. Het is een beetje een misvatting dat mensen hier geen zin in hebben. Mensen hebben echt wel gewoon een duidelijke mening. Ik doe dit werk al best lang, zo’n 20 jaar, en heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat het overgrote deel van de mensen ‘Laat me met rust!’ zegt. Sommige mensen zijn heel gehaast en zeggen dat ze eigenlijk geen tijd hebben, maar zodra je zegt dat je van de gemeente bent en niet een verzekering probeert te verkopen zijn mensen wel echt geïnteresseerd. We doen dit werk in Houten ook met wat ‘echte’ ambtenaars, dat zijn vaak ook wel bekende gezichten voor de voorbijgangers.

Al mijn hele werkende leven ben ik betrokken met allerlei gebiedsontwikkelingsprojecten. Vanuit daar rol je eigenlijk vanzelf in dit soort processen. De laatste 5 á 8 jaar zie je steeds vaker dat gemeentes echt in gesprek willen met de inwoners. Je spreekt met heel veel mensen zo. We vragen aan iedereen de leeftijd, je kan uit de data zien dat het wel echt vooral de oudere generaties zijn die het gesprek willen voeren. Vanmorgen kwamen er nog wel twee jongeren op ons af die in de krant gelezen hadden dat we hier stonden. Dat vond ik wel een heel leuk unicum. Maar als jongeren al reageren is dat steeds meer online op sociale media. En zeg nou zelf, hoeveel jongeren ken je die hun gemeenteraad op Instagram volgen?

Je merkt echt wel verschillen tussen verschillende plekken, maar over het algemeen ligt de bereidheid om even vijf minuten te kletsen hoog. In kleinere plaatsen zoals Houten denken mensen sowieso graag mee, maar ook in grotere steden. We stonden laatst in Den Haag, daar zijn ze natuurlijk lekker mondig en wordt er ‘Pleurt op!’ naar je geroepen, maar uiteindelijk zijn het ook allemaal wel praatjesmakers. Iedereen heeft een mening over de gemeente en het geld en wil die graag vertellen. Dus als je het een beetje op een leuke manier brengt willen mensen heel veel. Elke gemeente is zo uniek, maar iedereen wil op hun eigen manier graag hun inbreng geven.’

Kijk hier de videoreportage over de gesprekken met Houtenaren door Fleur van Straaten:

Over de auteur

Bram Wissink

Bram Wissink (1999) is een beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Bram is 24 jaar oud en woont in Arnhem. Hun interesses liggen vooral bij politieke journalistiek, langdurige onderzoeksjournalistiek, en LGBTQ+-onderwerpen. Bram is geboren en opgegroeid in het Achterhoekse Eibergen. Na een VWO-opleiding in Zutphen heeft die tijdens hun studie Geschiedenis afwisselend in Arnhem en Nijmegen gewoond. Tijdens die studie heeft Bram ontdekt dat hun passie bij journalistiek ligt. Hen heeft enkele artikelen geschreven en redactiewerk verricht op vrijwillige basis. Hierna volgde Bram een stage bij Follow the Money en heeft die freelancewerk gedaan voor verschillende platforms. Voor de School voor Journalistiek is Bram in Utrecht-Oost bezig met de buurten Rijnsweerd, Utrecht Science Park, Galgenwaard e.o., en Maarschalkerweerd. Hen luistert graag naar wat inwoners in de buurten te zeggen hebben en hoe zij het nieuws in hun omgeving ervaren.