Houten

Selecteer Pagina

‘In de Krachtfabriek kom je mensen tegen buiten je eigen bubbel’

‘In de Krachtfabriek kom je mensen tegen buiten je eigen bubbel’

Locatie van de Krachtfabriek. Foto: Houtensnieuws

-HOUTEN- De Krachtfabriek in Houten is een inspirerende broedplaats waar iedereen zijn of haar talenten kwijt kan. Van fietsen maken tot een plantenasiel, de Krachtfabriek geeft dingen een tweede leven en laat mensen hun talenten benutten. Dit wordt allemaal gedaan door vrijwilligers, zo ook het evenement Eten Wat De Pot Schaft. Dit evenement wordt onder andere georganiseerd door Marjon Letter die als ‘inspirator’ en coach meer kan vertellen over de Krachtfabriek. Marjon staat in Houten bekend als iemand die graag anderen helpt. Naast haar activiteiten in de Krachtfabriek helpt ze mensen met zelfacceptatie en deze kennis kan ze ook weer goed gebruiken in de Krachtfabriek.  

‘De Krachtfabriek is een coöperatie van werkwillenden, zo noemen wij dat. Zelf ben ik hier als inspirator en coach al bijna vijf jaar actief. Het is ooit begonnen, een jaar of tien geleden, toen er enorm weinig banen waren en veel werkloosheid. Het idee was om de mensen die geen baan kregen bij elkaar te brengen om zo elkaar te kunnen ondersteunen en samen te ondernemen. De groep mensen werd door de tijd heen steeds breder, want ook mensen met een uitkering of pensioen kwamen steeds vaker langs. En dat was niet alleen om bezig te blijven, dat kan thuis ook, maar ook om nuttig te zijn voor anderen.

Zelf ben ik bij de Krachtfabriek terechtgekomen via de stichting Present, waar ik toen werkte. Zij houden zich bezig met mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen, maar niet zo goed weten hoe ze dat aan moeten pakken. Wij kwamen net hier in een nieuw gebouw, maar onze wifi deed het niet. Dus ben ik bij de Krachtfabriek naar binnen gelopen; voor de wifi eerlijk gezegd. Er was toevallig een kennismakingsochtend en ik ben daarna nooit meer weggegaan. Dus je kan wel zeggen dat ik hier met toeval terecht ben gekomen. 

Door de jaren heen zijn werkzaamheden in de Krachtfabriek steeds meer van uiteenlopende aard geworden. Er zijn verschillende workshopruimtes gekomen, zoals een fietswerkplaats, atelier en een computerwerkplaats. Wij krijgen nu ook een beetje subsidie van de gemeente waardoor wij nu samen kunnen koken en eten. Iedereen die zin heeft om mee te helpen is van harte welkom. En als je mee wilt eten kost het maar 3 euro! We horen altijd van de mensen dat ze dat te weinig vinden, dus ze mogen altijd meer geld geven. Met dat geld kunnen we dan de boodschappen betalen en als we wat meer geld hebben, kunnen we eventueel wat extra’s koken. Dit idee is ontstaan, omdat heel veel mensen het moeilijk vinden om voor zichzelf te koken. We horen dan verhalen dat mensen het veel gedoe vinden om voor zichzelf te koken. Een kant-en-klaarmaaltijd van de Albert Hein is dan net zo makkelijk. Terwijl als je samen kookt is het veel minder gedoe en samen eten is een stuk gezelliger. Dat vind ik ook! 

Tijdens het eten kom je ook mensen tegen buiten je eigen bubbel. Mensen waarmee je normaal nooit een gesprek zou hebben. Tijdens de vorige editie heb ik dan ook zo genoten van twee oude mannen van dik in de 90. Deze mannen waren dit evenement tegengekomen in het Houtens Nieuws krantje en vonden het idee van samen eten veel gezelliger dan alleen. En ze hadden babbels tot en met. Natuurlijk heel veel verhalen over hun leven, ik kon er wel naar blijven luisteren. Mensen kunnen met passie vertellen over wat ze goed kunnen of wat ze hebben meegemaakt. En dat maakt deze avond en de Krachtfabriek zo mooi.’

Bekijk ook de rapportage van Kayleigh Hogerheijde over een avond bij ‘Samen eten wat de pot schaft’ met quotes van de organisatie en een bezoeker.

Over de auteur