Houten

Selecteer Pagina

Effect Expo Houten op lokale economie gering

Effect Expo Houten op lokale economie gering

De binnenkant van Expo Houten.

Evenementencentrum Expo Houten heeft geen aantoonbaar effect op de Houtense economie. Uit data blijkt er geen directe link tussen omzet van Expo Houten en de geïnde belasting in Houten. 

Expo Houten biedt veel mogelijkheden voor de evenementen in Houten. Volgens hen staan zij in de top 5 van Nederland op het vlak van aantal bezoekers en evenementen. In Expo Houten zijn er gemiddeld drie beurzen met meer dan 100 bezoekers per week, volgens medewerker Eline van Rooijen. Naast de beurzen zijn er bij Expo Houten ook 9 vergaderzalen die verhuurd worden met minder bezoekers. In totaal zijn er 10.000 vierkante meter aan ruimtes in Expo Houten. Er zijn 4 grotere beurshallen, die in totaal 2.000 bezoekers in één keer kunnen ontvangen. Expo Houten trekt gemiddeld 250.000 bezoekers per jaar, verdeeld over 250 beurzen. Door deze grootte is Expo Houten niet alleen de grootste evenementenlocatie van gemeente Houten, het is qua omvang één van de grootste bedrijven in heel Houten.

Uit data is er echter geen verband te vinden tussen omzet van Expo Houten en de lokale economie in Houten. Als de vorderingen van Expo Houten BV naast de geïnde toeristenbelasting van Gemeente Houten bekeken worden is er geen correlatie zichtbaar.

In deze datavisualisatie is te zien dat op momenten dat de vorderingen van Expo Houten groot stegen of daalden dat trend niet terug te zien is bij de toeristenbelasting van Gemeente Houten. Volgens gemeente Houten wordt de toeristenbelasting betaald door elk bedrijf waar een overnachtingsmogelijkheid wordt aangeboden aan toeristen en andere bezoekers. Als er veel extra bezoekers op een beurs af zouden komen en overnachten in Houten zou dat dus zichtbaar moeten zijn in een groei van de toeristenbelasting. De vorderingen van Expo Houten beslaan uit alle incasso’s die betaald zijn aan Expo Houten BV, en is daardoor een indicatie van de omzet van het bedrijf.

Als deze cijfers op andere assen gezet worden is er nog steeds nauwelijks correlatie te zien tussen de cijfers.

Wat wel te zien is dat bij een grote piek in de vorderingen van Expo Houten in 2017 de toeristenbelasting in Houten ook enigszins steeg en daalde. Verder is ook te zien dat in 2021 zowel de toeristenbelasting als de vorderingen stegen, al is dat te verklaren door een groei in de sectoren na het opheffen van maatregelen om COVID-19 in te perken. In 2019 en 2020 is zelfs te zien dat de twee lijnen vrijwel omgekeerd evenredig lopen. Hieruit is op te maken dat de invloed van de omzet van Expo Houten op de lokale economie van Houten vrij minimaal is.

Volgens Eline van Rooijen is er gekozen voor Houten om meerdere redenen. De eerste reden is dat het gebouw waar Expo Houten in gevestigd is in een pand dat al bestond, maar niet gebruikt werd als evenementenlocatie. De belangrijkere reden voor de keuze van Houten is de centrale gelegen locatie van de gemeente en de locatie binnen de gemeente. Expo Houten is gevestigd naast het knooppunt van de snelwegen A12 en A27. Volgens Expo Houten passeren er dagelijks 40.000 auto’s de locatie over de A27. Ook voor buitenlandse bezoekers en exposanten is Expo Houten goed bereikbaar. Vanaf vluchthaven Schiphol duurt het 40 minuten rijden om bij de Expo te komen, en één uur en een kwartier met het openbaar vervoer. Vanuit heel Nederland, en zeker de dichtbevolkte randstad, is Expo Houten erg goed bereikbaar.

De centrale locatie kan een factor zijn in het kleine effect van de evenementenhal op de lokale economie. Doordat de evenementenzaal vanuit heel Nederland goed bereikbaar is zullen de meeste bezoekers niet overnachten in Houten. Van Rooijen bevestigt dit; een deel van de bezoekers overnacht in de vestiging van hotelketen Van Der Valk in Houten, maar er overnachten ook veel bezoekers in de vestigingen in Utrecht of Vianen. Volgens lokale ondernemers klopt dit. In Houten zijn naast de locatie van Van Der Valk enkele Bed and Breakfasts te vinden. Deze richten zich echter meer op toeristen die de lokale natuur willen bezoeken, en bevinden zich aan de andere kant van het dorp.

Expo Houten heeft echter ook mogelijke effecten op Houten die moeilijk in cijfers uit te drukken zijn. De eerste daarvan is naambekendheid. Dat een grote evenementenlocatie zich bevindt in Houten, en Houten in de naam heeft, zou kunnen betekenen dat toeristen toch vaker er voor kiezen om Houten te bezoeken. Een ander effect is die op lokale restaurants en cafés. Aangezien hier geen toeristenbelasting op geheft wordt is het niet te achterhalen of er een overlap zit. Er zijn vanuit Expo Houten geen directe afspraken met lokale horeca-ondernemers, maar het is goed mogelijk dat op dagen van drukbezochte beurzen veel van de bezoekers in Houten dineren.

Over de auteur

Bram Wissink

Bram Wissink (1999) is een beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Bram is 24 jaar oud en woont in Arnhem. Hun interesses liggen vooral bij politieke journalistiek, langdurige onderzoeksjournalistiek, en LGBTQ+-onderwerpen. Bram is geboren en opgegroeid in het Achterhoekse Eibergen. Na een VWO-opleiding in Zutphen heeft die tijdens hun studie Geschiedenis afwisselend in Arnhem en Nijmegen gewoond. Tijdens die studie heeft Bram ontdekt dat hun passie bij journalistiek ligt. Hen heeft enkele artikelen geschreven en redactiewerk verricht op vrijwillige basis. Hierna volgde Bram een stage bij Follow the Money en heeft die freelancewerk gedaan voor verschillende platforms. Voor de School voor Journalistiek is Bram in Utrecht-Oost bezig met de buurten Rijnsweerd, Utrecht Science Park, Galgenwaard e.o., en Maarschalkerweerd. Hen luistert graag naar wat inwoners in de buurten te zeggen hebben en hoe zij het nieuws in hun omgeving ervaren.