Houten

Selecteer Pagina

‘Het is geen hobby, maar een passie’; modelspoorbeurseigenaar Rob Robma

‘Het is geen hobby, maar een passie’; modelspoorbeurseigenaar Rob Robma

Foto: Meike de Goeij

HOUTEN- Iedereen heeft er vast wel eens ingezeten of zelfs dagelijks, een trein. De NS-treinen zijn tegenwoordig geel of wit met blauw gekleurd, maar vroeger zagen deze er heel anders uit. Tijdens de modelspoorbeurs in Expo Houten waren alle soorten en maten treinen in miniatuurversie te bewonderen.

 

Modelspoororganisator Rob Robma is helemaal weg van treinen en vertelt dit met passie. ‘Het begon eigenlijk allemaal toen ik 4 jaar oud was. Ik ging met mijn vader mee spullen verkopen op een treinenbeurs, waarna we samen in 1976 zijn gestart met onze eigen modelspoorbeurs’, vertelt hij. Zelf is hij het meest trots op zijn Koning Ludwig trein. Dit is een speciale chique trein met goudachtige details. ‘Ik heb er 6500 euro voor betaald’, vertelt Robma. ‘Je kan inderdaad spreken van een dure hobby’, zei hij met een lach op zijn gezicht.  

 

HCC 

Naast dat er op 7 oktober de modelspoorbeurs plaatsvindt wordt er in combinatie ook een kennismaking dag gehouden door de HCC (Haagse computerclub). Zij hebben een apart gedeelte met rood bekleedde tafels in één van de twee hallen waar de beurs plaatsvindt. Hier kunnen de bezoekers workshops en uitleg krijgen over het automatiseren van treinen via de computer.  

Op de modelspoorbeurs komen vooral gepensioneerde mannen af. Volgens Robma is er een verdeling van de man en de vrouw binnen de hobby; ‘De mannen zijn toch vaker geïnteresseerd in het technische gedeelte, daarom vervullen de vrouwen dan vaak de decoratie en details van de spoorbaan.’  

Niet alle bezoekers en standhouders komen uit Nederland. Standhouders komen vanuit Frankrijk, Duitsland, België en soms ook Engeland om hun treinen te verkopen. De bezoekers komen volgens Robma soms zelfs nog van verder.  

 

Standhouders 

Pieter Beko is standhouder op de beurs en heeft een passie voor geschiedenis. Dit laat hij ook vol trots zien in zijn handgemaakte diorama’s. Hij legt uit dat dit kleine landschappen zijn waarin militaire elementen naar voren komen. Beko vertelt ongeveer een half jaar tot 9 maanden bezig te zijn met één diorama. ‘Ik zie het als een hobby voor in de avonduren’, vertelt hij.  

Voor Beko is zijn passie voor diorama’s en treinen geen dure hobby. ‘Ik koop dingen die al voor gebouwd zijn, haal ik uit elkaar, zet ik weer opnieuw in elkaar en maak er iets nieuws van.’ Beko verkoopt zijn diorama’s voor tussen de 150 en 200 euro, maar uitsluitend aan mensen die ze echt willen hebben. De diorama’s zijn dus niet bedoeld om door te verkopen. ‘Ik heb een eigen website waarop je kunt bekijken wat ik maak en waar ik op dit moment mee bezig ben.’ Verder vindt Beko de beurs inspirerend en hoopt hij de volgende keer ook weer als bezoeker rond te kunnen lopen en een nieuw treintje te scoren.  

Als een van de weinige vrouwelijke standhouders staat Wilma Wolters vandaag ook achter een tafel treinen te verkopen. Deze zijn oorspronkelijk van haar man geweest die 9 jaar geleden is overleden. Ze hoopt op de beurs een paar treinen van zijn voorraad te kunnen verkopen. 

 

Bezoekers 

Gelukkig zijn er, naast het overschot aan mannen, ook wat vrouwen en kinderen op de beurs te vinden. Jurgen, van 13, heeft een passie voor treinen en heeft er op de beurs al eentje gescoord. Thuis heeft Jurgen bouwwerken staan met natuurlandschappen die hij graag wat meer zou willen opvullen. Gelukkig heeft hij vandaag zijn collectie wat uit kunnen breiden. Verder vertelt hij dat hij het leuk vindt om alle tafels te zien met de treinen en decoratie en komt hij volgende keer weer samen met opa.  

Ronald Dijkstra is als het ware een ‘vaste klant’ bij de modelspoorbeurzen. Hij vertelt dat hij er bijna elke beurs wel bij is en op gegeven moment de handelaren gaat herkennen. Dit geeft volgens hem veel gezelligheid. Dijkstra is vooral opzoek naar specifieke onderdelen die lastig te vinden zijn. ‘Als je vindt wat je zoekt is dat een soort beloning, dat voelt heel fijn’, vertelt hij. Ook Dijkstra bevestigd dat modeltreinen verzamelen een dure hobby is. Hierdoor gaat hij ook vaak naar de beurs, omdat hier onderhandelen mogelijk is. Hij heeft op de beurs al een huisje gekocht en kijkt ernaar uit deze onderdeel te maken van zijn modelbanen.  

Audio interview door Aybuke Demirel:

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heeft ze haar havo diploma gehaald en is ze daarna gelijk gestart aan de opleiding Journalistiek. Haar interesses liggen vooral op het gebied van sport en misdaad. Zelf doet ze aan dansen op hoog niveau en heeft ze mee gewerkt aan de schoolkrant op haar middelbare school. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl