Houten

Selecteer Pagina

Expodag in de Houtense Krachtfabriek

Expodag in de Houtense Krachtfabriek

 

HOUTEN – In de algemene ruimte van de Krachtfabriek stond afgelopen zaterdag koffie en thee klaar voor iedereen die een kijkje wilde komen nemen op de Expodag. Deze werd georganiseerd om mensen te laten samenkomen door middel van workshops en doorlopende activiteiten. Deze uitte zich in bijvoorbeeld de mensenbieb, leren van elkaar, en de workshop ‘houtdraaien en elektrisch figuurzagen’.

Bij binnenkomst valt het oog direct op een etalagepop, bedekt en bekleed met verschillende stukken spijkerstof. Om de nek van de lange, witte, met stickers beplakte pop hangt een bordje met daarop de tekst ‘versier mij!’. Dit duidt al aan dat het kostuum, aldus het kunstwerk, nog niet af is en maar al te graag afgemaakt wordt. Net een universeel stuk als deze laat goed de waarden van de Krachtfabriek naar boven komen.

Crisis

De Krachtfabriek is een organisatie die al zo’n tien jaar lang een broedplaats biedt voor iedereen die wil bijdragen. Het idee van de Krachtfabriek ontstond toen Wout Schut, een van de initiatiefnemers, al enige tijd werkeloos was en maar niet aan een nieuwe baan leek te komen. ‘Keer op keer een afwijzing incasseren is lastig en dit tast op een gegeven moment je zelfbeeld enorm aan. Omdat ik wist dat er met mij nog vele anderen waren die hier ook mee te maken hadden, kon ik dit niet links laten liggen. Ik wist dat ik hier iets mee moest gaan doen.’ Zo begon de eerste bijeenkomst rond de keukentafel van Schut en groeide de interesse en zo ook het aantal leden snel. Midden in een werkgelegenheidscrisis kwamen al deze mensen vanuit omgeving Houten samen om hun krachten te bundelen en vooral de hoop niet te verliezen.

Leren en creëren

Het leegstaan van een oud schoolgebouw aan de Putterhaag betekende voor de krachtfabriek direct een eerste werkplek voor alle zogenaamde werkwillenden. Vooral op artistiek gebied maar al snel ook technologisch en op dat van handarbeid werd ruimte gemaakt om te leren en creëren. In de door Schut gegeven rondleiding zien we in de hedendaagse locatie van de Krachtfabriek dan ook onder andere een ruimte die dient voor houtbewerking, een voor kunstprojecten, een workshop- en ook een computerruimte.

Op deze speciale zaterdag waren een aantal van deze ruimtes open en kon men een kijkje nemen en zo zien wat hen te wachten zal staan binnen de Krachtfabriek. Waar vragen opspeelden over bepaalde kunstwerken of juist de verschillende apparaten, waren gespecialiseerden aanwezig om dit te verduidelijken. Of de Expodag impact gemaakt zal hebben is nog niet bekend, wel verteld Schut dat het uiteraard hoe dan ook leuk is om ‘een dagje gezamenlijk te laten zien wat voor moois er zich allemaal binnen de Krachtfabriek afspeelt.’

Als een olievlek

Voordat men het gebouw binnentreedt loopt deze tegen een wit kunstwerk aan. Door middel van een samenstelling van houtblokjes en een lijn die een hartslag aanduidt zijn de letters ‘VIAB’ uitgebeeld. Marjon Letter, coach en ondernemend lid van de Krachtfabriek, verteld ons meer over VIAB. Het motto wat achter deze letters schuilt betekenen de basiswaarden van de Krachtfabriek, want ‘als de VAIB aanwezig is, spreken we over een gezonde omgeving’. De letters staan voor Verbinding, Actie, Inspiratie en Bedding, waarbij bij dit laatste de basis van het samenzijn bedoeld wordt.

Letter vertelt verder over hoe de activiteiten van de Krachtfabriek belangrijk voor haar zijn geworden. Het doel om samen de wereld een beetje mooier te maken en dit, klein maar gezamenlijk te laten beginnen hier in Houten. Ze maakt de vergelijking met een olievlek, die zich steeds verder lijkt uit te breiden hoe kleins die ook begint. Het ene kunstwerk, zoals een kostuum om een etalagepop, kan al inspireren en zo anderen laten creëren. ‘Achter het tastbare zit het verlangen elkaar beter te leren kennen en elkaar te inspireren’ aldus Marjon Letter.

Kort interview met Marjon Letter met daaropvolgend audioreportage door Suzie van Kesteren.

Over de auteur

Belle Moll

Belle Moll (2002), is beginnend journaliste en volgt dan ook Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met een universitaire achtergrond in de sociale wetenshappen gaat de Amsterdamse met een onderzoekende en analyserende wijze te werk wat ook terug te zien is in haar schrijfstijl. Haar achtergrond in de aard- en duurzaamheidswetenschappen tekent haar interesses en zo werkstijl. Naast de journalistische werkzaamheden is Belle vaak aan beide kanten van de bar te vinden waar haar nieuwsgierigheid en tevens leergierigheid haar dag en nacht blijft prikkelen tot nieuwe ideeën.