Houten

Selecteer Pagina

Enthousiasme op de kerstmarkt bij de Krachtfabriek

Enthousiasme op de kerstmarkt bij de Krachtfabriek

De kerstmarkt op het plein van de Krachtfabriek

HOUTEN – De enige kerstmarkt van Houten, vond woensdag 13 december plaats op het ‘schoolplein’ van de Krachtfabriek. Terwijl de eerste, kleinschalige editie in 2022 als een probeersel werd beschouwd door de organisatie, bleek de kerstmarkt na afloop een groot succes te zijn. Door dit succes van vorig jaar, besloot Thijs Varkevisser, organisator van deze kerstmarkt, dit jaar een tweede, grotere editie op touw te zetten. ‘We zijn van slechts acht kraampjes vorig jaar, naar maar liefst achttien of twintig kraampjes dit jaar gegaan!’ Zegt Varkevisser enthousiast.

De Krachtfabriek is gelegen in een rustige buurt nabij het centrum van Houten. Het is stil, er zijn niet veel mensen op straat. Enkel een man die zijn hondje uitlaat en een scholier die zijn fiets in de schuur zet. Voorheen was het gebouw van de Krachtfabriek een basisschool, genaamd De Bengelbongerd. Toen de basisschool in 2013 de deuren sloot, stond het pand vier jaar leeg. In 2017 nam Wout Schut, een van de oprichters van de Krachtfabriek, het initiatief om van de leegstaande school een ‘creatieve broedplaats’ te maken. Volgens Varkevisser, die naast het oprichten van de kerstmarkt ook diep geworteld zit in de Krachtfabriek, is dit goed gelukt. ‘De Krachtfabriek is een belevenis. Je moet het ervaren. Iedereen die iets creatiefs wil, van houtbewerken tot mediteren, kan hier alles doen wat hij of zij wenst. Iedereen is welkom, we maken geen onderscheid en er is geen hiërarchie.’

Het ‘schoolse’ idee is ondanks de transformatie tot ‘creatieve broedplaats’, nog zeer goed te voelen bij de Krachtfabriek. Zodra men het plein oploopt, lijkt het alsof je op een ‘gewoon’ schoolplein van een basisschool rondloopt. Alles is in oude staat gelaten: een klimrekje met een zandbak ernaast, en tegels om op te hinkelen. Al heeft de kerstmarkt op het plein zó veel te bieden, nog kunnen een aantal kinderen het klimrek niet weerstaan. Terwijl papa en mama alle kraampjes van de kerstmarkt afgaan, zijn de kinderen te vinden op het klimrek. Even verder op het ‘schoolplein’ staat de kerstmarkt. Deze is opgezet in een grote cirkel van houten kraampjes over het midden van het plein, met een kleinere cirkel aan kraampjes in het midden. De kraampjes waren gekenmerkt door rood-wit gestreepte luifeltjes. Varkevisser heeft de kerstmarkt dit jaar helemaal in zijn eentje georganiseerd. Van het verhuren van de kraampjes tot het regelen van de ondernemers: ‘Ik heb op zo veel mogelijk platformen creatievelingen weten te werven, kijk het resultaat!’, zegt Varkevisser, terwijl hij met een uitgestrekte arm over de hele kerstmarkt wijst.

De spullen die verkocht worden op de kerstmarkt hangen daarom ook nauw samen met wat Varkevisser voor ogen had, creatieve mensen zitten achter elk kraampje. Elk van de achttien kraampjes biedt ook iets unieks aan voor het publiek. Vrijwel alles is handgemaakt in de Krachtfabriek of kwam lokaal uit de regio van Houten. Van zelf beschilderde kerstballen met ieder een eigen uniek patroon, handgemaakte glaswerkjes in de vorm van engelen en kerstbomen, zelfgemaakte houten kerstversieringen, tot een beker warme chocolademelk: er is voor ieder wat te vinden. Er komen dan ook veel mensen op af, er is bijna geen enkele kraam waar niemand staat te kijken. Veel verkopers schilderen nog ergens snel een likje verf of slaan nog een spijkertje op hun creatie, op het moment dat ze geen klant hoeven te bedienen. Stacey de Klerk staat net als vorig jaar op de kerstmarkt. Samen met haar dochter van acht verkochten ze in een kraam aan het einde van de markt, warme chocolademelk. Al staan ze aan het einde van de markt, de geur van chocola is over bijna de hele kerstmarkt te ruiken. ‘We staan hier al sinds 10 uur ’s ochtends chocolademelk te schenken. Kerst is de gezelligste tijd van het jaar en wij vinden het een waanzinnig initiatief om een kerstmarkt in Houten te hebben. We zien ook door het succes van vorig jaar en dit jaar dat er écht behoefte aan is onder Houtenaren’, zegt de Klerk, terwijl haar dochter mensen probeert aan te moedigen om naar hun kraam te komen voor chocolademelk.

De mensen die over de markt rondslenteren zijn ook van alle soorten en maten. De scholen waren uit, dus er komt veel publiek op af. Van moeders met een bakfiets vol kinderen die vanuit school komen, tot gehandicapten en bejaarden uit een verzorgingstehuis die een kijkje komen nemen met hun dagbesteding. Zoals Varkevisser eerder zei, is iedereen welkom. Mensen staan vaak lang stil bij de kraampjes om al het unieke handwerk van de ondernemers goed te bekijken. Met de handen op de rug buigen ze naar voren en bewonderen ze elk detail. Sommige mensen pakken een item op om het nog beter te bekijken. Je kan de twijfel aflezen van hun gezicht: ‘wil ik het, of wil ik het niet?’ Varkevisser heeft zeker de ambitie om een derde editie van de kerstmarkt te organiseren in 2024. Deze gaat volgens hem nog uitgebreider worden en ook het liefst op een andere locatie dan de Krachtfabriek: ‘op naar Het Rond!’, zegt Varkevisser spottend, ‘ik probeer de gemeente erbij te betrekken, om volgend jaar samen met Rond on Ice, op Het Rond te kunnen staan.’

Beluister hier de audioreportage (door: Lotta Looye)

Over de auteur

Nella Arbia

Nella Arbia (Haarlem, 2003) is een eerstejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Ze schrijft stukken voor SVJMedia. Andere mensen, maatschappelijke problemen, verhalen, politiek, dingen die in dít land dagelijks gebeuren; dat is wat ze interessant vindt en haar bezig houdt. En dat is ook wat haar een journalist maakt. Nella is nieuwsgierig, en kijkt altijd om zich heen. Nieuwgierig naar wat er áchter de zaken gebeurt waar ze naar kijkt, waar ze over leest, waar ze naar luistert. En dus nu, waar ze over schrijft. Nella wil het publiek, de lezer, de mens, voorzien van betrouwbare, goede, maar vooral duidelijke informatie. Informatie waar men wat mee kan. Informatie waar men wat aan heeft.