Houten

Selecteer Pagina

Houtenaren in Castellum onderling verdeeld over Joost Klein

Houtenaren in Castellum onderling verdeeld over Joost Klein

Jongeren luisteren naar Joost Klein op het plein van Houten Castellum (Foto: Isa Leeuwesteijn)

HOUTEN CASTELLUM – De 26-jarige Joost Klein uit Leeuwarden gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in 2024. Op de 11e van december werd door AVROTROS bekendgemaakt dat Joost op 7 mei 2024 het podium in Malmö mag bestijgen. Op sociale media werden verschillende meningen gegeven over de Nederlandse inzending van dit jaar. Ook de inwoners van Houten-Castellum hadden uiteenlopende meningen over Joost Klein en zijn deelname.

 

Na een lange periode van petitie voeren is het Joost gelukt. Naast het feit dat zijn populariteit steeg op sociale media kreeg hij deze erkenning ook van de AVROTROS. Zijn nummer werd gekozen door een geselecteerd panel van juryleden uit 600 andere inzendingen. De deelname van Joost Klein doorbreekt het patroon van de laatste inzendingen van Nederland. In voorgaande jaren bestonden de inzendingen uit rustigere mainstream nummers. Met deze inzending komt daar dus een einde aan. Joost maakt nummer met het zogeheten genre ‘gabberpop’, iet wat Nederland niet eerder heeft gestuurd. De AVROTROS spreekt van ‘Europese hitpotentie’ wanneer ze verklaren waarom ze Joost Klein hebben gekozen voor het Eurovisie Songfestival.

De switch in genre viel niet bij elke Eurovisie supporter in de smaak. Er kwam kritiek op de inzending. Op sociale media uitten mensen zich hierover. Opmerkingen zoals: ‘‘dit is geen muziek te noemen’’ en ‘‘die clown hoort in het circus, niet op een podium’’ verschenen onder nieuwsberichten die de deelname van Joost Klein aankondigden. Daarnaast was er ook een groep mensen die nog nooit van Joost klein had gehoord. Deze vonden het jammer dat er niet een ‘bekendere’ artiest werd ingezonden. Ook waren er teleurgestelde reacties van mensen die liever populaire jongensgroep ‘de Bankzitters’ naar het festival hadden zien gaan. Ook onder de inwoners van de buurt Castellum in Houten liepen de meningen uiteen.

Rond het winkelcentrum van Houten-Castellum verzamelt jong en oud zich dagelijks om elkaar te ontmoeten, te shoppen of om de nodige boodschapjes te doen. Houten winkelcentrum Castellum is de enige winkelgelegenheid in Castellum. Het is dan ook niet gek dat bewoners elkaar onverwachts treffen tijdens het winkelen en een gesprekje met elkaar aangaan. Zo is ook de Nederlandse inzending voor het Songfestival onderdeel van de gesprekken geworden.

‘Ik vind het wel grappig, het is een keer iets anders. Normaal sturen we iets serieus en nu sturen we echt iets wat entertainend is’, zegt Sanne van 17 terwijl ze lachend haar moeder aankijkt. ‘Ja ik vind het niks’ antwoord zij daarop. En de moeder van Sanne is niet de enige die deze mening heeft. ‘Ik heb helemaal niks met het songfestival. En dit is ook al helemaal niet mijn muzieksmaak’ zegt Peter terwijl zijn vrouw naast hem bevestigen nee schud.

Onder de jonge generatie blijkt Joost populairder. Via sociale media laten jongeren hun steun achter in de comments van de posts van Joost. Ook in Houten-Castellum zijn de jongeren te spreken over de Nederlandse inzending van dit jaar. ‘Ik vind het echt vet dat hij het is geworden ze zouden best kans kunnen maken’ zegt Jay van dertien. Zijn schoolvriend Dien, die naast hem staat, fronst, ‘Ik had liever de bankzitters gehad hoor, zij maken veel leukere liedjes’.

De meningen blijven voor alsnog verdeeld, maar of AVROTROS daadwerkelijk een Europese hit in handen heeft zal nog moeten blijken.

Over de auteur