Houten

Selecteer Pagina

Houten investeert in jeugd ondanks kleine jeugdpopulatie

Houten investeert in jeugd ondanks kleine jeugdpopulatie

Dansende kinderen die een workshop volgen via het Jeugdfonds Cultuur & Sport. Bron: Jeugdfonds Cultuur & Sport.

In verband met de nieuwe cultuurvisie van de gemeente Houten, met perspectief op 2025, zijn de Jeugdpas en het Jeugdfonds Sport & Cultuur ingevoerd. Volgens de Gemeente Houten is dit een succes. De gemeente gelooft in de lange-termijnvoordelen van het stimuleren van cultuur- en sportdeelname bij jongeren, ondanks de benodigde financiële ondersteuning en de kleine jeugdpopulatie. Uit cijfers blijkt namelijk dat er in Houten relatief weinig kinderen wonen ten opzichte van andere leeftijdsgroepen.

Ondanks de relatief kleine populatie kinderen in Houten, heeft de gemeente ervoor gekozen om actief te investeren in programma’s zoals de Jeugdpas en het Jeugdcultuurfonds. Kinderen maken slechts 18% uit van de totale bevolking van Houten, maar de gemeente biedt toch serieuze mogelijkheden voor kinderen om sport- en cultuuractiviteiten te ondernemen.

Jeugdpas en Jeugdfonds Sport & Cultuur

De Jeugdpas biedt kinderen tot twaalf jaar de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding kennismakingslessen te volgen bij diverse aanbieders van sport- en cultuuractiviteiten. Voor acht euro kunnen jongeren verschillende activiteiten uitproberen, waarbij financiële ondersteuning beschikbaar is vanuit organisaties zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht, Stichting Leergeld en de U-pas.

De gemeente Houten

De gemeente vindt gelijke kansen en toegang tot sport en cultuur voor deze groep belangrijk. Julia Terlunen, beleidsmedewerker cultuur van de gemeente Houten, geeft het belang van deze programma’s aan: “Het Jeugdfonds Sport en Cultuur en de Jeugdpas worden goed gebruikt en dragen bij aan de mogelijkheid voor alle jongeren om deel te nemen aan sport en/of cultuur. De Jeugdcultuurpas biedt jongeren een laagdrempelige manier om kennis te maken met verschillende sporten en culturele disciplines. De middelen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur komen zowel vanuit armoedebestrijding alsook vanuit sport en cultuur.”

Theater Aan de Slinger

Theater Aan de slinger vervult een belangrijke rol in Houten als cultureel centrum. Het theater biedt culturele voorstellingen, educatieve programma’s en sportevenementen. Tessa Weber, administratief medewerker en assistent publiciteit van theater Aan de Slinger, geeft aan: “Sport, muziek en cultuur zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van jongeren. De Jeugdpas biedt een geweldige kans voor kinderen om verschillende activiteiten uit te proberen zonder zich meteen te hoeven vastleggen.” Weber benadrukt de diversiteit van activiteiten binnen de gemeente. “Het belangrijkste is dat kinderen ontdekken dat er veel te doen is en dat ze de vrijheid hebben om te kiezen wat ze leuk vinden om te doen.”  Volgens Weber is er “voor ieder wat wils”.

Cultuurvisie 2024-2025

Met het Jeugdcultuurfonds Sport& Cultuur en de Jeugdpas geeft de gemeente uitvoering aan een belangrijk thema uit de cultuurvisie, die in 2017 door de gemeenteraad van Houten is opgesteld. Hier is het burgerinitiatief “Cultuureducatie” aan vooraf gegaan. Om een duidelijk beeld te schetsen van alle thema’s, speerpunten, specifieke doelen en acties van deze visie, staan deze hier opgesteld. Om de cultuurvisie te realiseren, heeft de gemeente Houten een plan van aanpak gemaakt. Er zijn diverse thema’s binnen de cultuurvisie van de gemeente waarbij ingespeeld wordt op kinderen.  Zo wil de gemeente de inzet van cultuur op andere terreinen stimuleren door cultuuronderwijsprojecten. Voor het thema “het actief beoefenen van cultuur voor alle inwoners” ligt het speerpunt bij de ouderendoelgroep en inclusiviteit. Onder dit thema zijn ook het Jeugdcultuurfonds Sport en Cultuur en de Jeugdpas ingevoerd. In de uitvoering van de cultuurvisie wordt de Houtense jeugd daarbij dus niet vergeten.

Terlunen benadrukt tenslotte het belang van voortdurende communicatie en educatie over deze initiatieven. Aan het begin van ieder schooljaar gaat zij langs bij scholen om onder andere te vertellen over het Jeugdfonds en de Jeugdpas. Zo zorgt de gemeente er voor dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de Jeugpas en het Jeugdfonds. Met de geplande uitvoeringskalender van de cultuurvisie en de samenwerking met lokale partijen blijft de gemeente Houten zich op deze manier inzetten voor een inclusieve en toegankelijke cultuur- en sportdeelname voor de jeugd.

 

 

Over de auteur

Nienke Hoffman

Nienke is beginnend journalist aan de Hogeschool in Utrecht. Ze groeide op in de Zaanstreek en woont sinds dit jaar in Utrecht. Ze heeft na de middelbare school aan de Hotelschool in Amsterdam gestudeerd. Nienke werkte mee aan de documentaire "liefde in de stad" over diversiteit. Ze heeft interesse in de wereld om haar heen en is nieuwsgierig naar de maatschappij. Ze heeft belangstelling voor onder andere actuele dilemma's, psychologie, film en documentaires. Hiernaast trekken onderwerpen als sport, klimaat, politiek en misdaad haar. Ze houdt zich bezig met de verslaggeving voor Utrecht Oost.