Houten

Selecteer Pagina

Volleybal twee keer zo groot in Houten

Volleybal twee keer zo groot in Houten

China, Wuhan, 24 oktober 2019. Militaire wereldspelen in China, van 17 tot 29 oktober. Ongeveer 10.000 atleten uit 105 landen (onder wie ca 160 Nederlanders) nemen deel aan dit evenement. Foto: Volleybal mannen.

-HOUTEN- Volgens de cijfers van het NOC*NSF is Houten een sportieve gemeente. Er zijn in Houten meer inwoners lid van een sportclub dan het landelijk gemiddelde. Een sport die hier populairder is dan het landelijk gemiddelde is volleybal. In Houten volleyballen ze twee keer zo veel dan in de rest van Nederland.

In Houten merken ze dat er veel vraag is naar volleybal in vergelijking met Nederland. Zoals in de data hierboven te zien is, is volleybal niet de populairste sport. Maar er is wel een groot verschil met het landelijk gemiddelde zichtbaar. Dit merken ze bij volleybalclub Taurus ook. In Houten zijn twee volleybalclubs gevestigd. Naast Taurus is dat VC Houten. In deze gemeente staat de sport dus goed aangeschreven en dat wordt ook beloond. ‘Onze eigen Fons is sporttalent 2023 geworden van gemeente Houten en daar zijn wij heel erg trots op. Ook, omdat er veel aandacht voor onze sport is,’ zo vertelt het bestuur van Taurus.

De twee volleybalclubs werken goed samen om een goed aanbod te bieden. ‘Hier bij Taurus richten we ons vooral op de jeugd. We hebben dan ook wel seniorenteams, maar dat is niet onze enige focus. Wij vinden dat jeugd ook van de sport moet kunnen genieten.’ De andere club, VC Houten, heeft alleen senioren teams. Op hun website wordt dan ook doorverwezen naar Taurus, mocht je in een jeugdteam willen spelen. Volgens Taurus zorgt dit brede aanbod ervoor dat volleybal in Houten populairder is dan in de rest van Nederland. 

Niet alleen in Houten merken ze dat er meer vraag is naar volleybal ook bij de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond): ‘De populariteit van volleybal in Nederland kent een positieve trend. Niet alleen de hoeveelheid mensen die de sport beoefenen neemt toe, maar ook het aantal toeschouwers wordt steeds meer.’ Er zijn verschillende soorten volleybal die je kan doen. Het kan bijvoorbeeld binnen en buiten. Hier ziet de bond ook een verschil in populariteit. ‘De grootste stijging zit vooral in beachvolleybal en in jeugdvolleybal. Daarnaast zien wij steeds vaker uitverkochte stadions.’

Social media speelt een cruciale rol in de zichtbaarheid van de volleybalsport. Nevobo: ‘Via onze social media kanalen kunnen wij onze sport vergroten en meer onder de aandacht brengen. Wij delen vooral evenementen en successen van bijvoorbeeld het nationale team.’ Successen zijn heel belangrijk voor de sport. ‘Als het nationale team een mooie prestatie neerzet op de Olympische Spelen hebben vooral kinderen iemand om naar op te kijken. Daarom willen we ook zo graag de spelers/speelsters laten zien op onze social media.’

De bond zet zich op verschillende manieren in om de sport toegankelijker te maken voor iedereen. ‘Wij hebben verschillende programma’s lopen om voor exposure te zorgen binnen de sport. Eén daarvan is ‘’Set-up Club programma’’. Dit is gericht op het professionaliseren van 190 volleybalclubs om de sport te versterken, zo ook in Houten.’’ Op deze manier probeert de bond de sport toegankelijker te maken, zodat er geld mee verdiend kan worden. 

De volleybalsport komt eraan. Dit is iets waar Taurus en de Nevobo het mee eens zijn. Houten is hierin een voorloper vergeleken met het landelijke gemiddelde. Dat de sport groeit is een feit en in Houten gebeurt dat een stukje sneller. Dit is dan ook te merken in het aantal leden van de volleybalclubs in Houten.

Over de auteur