Houten

Selecteer Pagina

Houtenaren goed vertegenwoordigt bij sportverenigingen

Houtenaren goed vertegenwoordigt bij sportverenigingen

Houtenaren sporten meer dan het landelijk gemiddelde.

Houtenaren sporten meer dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit cijfers van NOC*NSF. Veel Houtenaren hebben een lidmaatschap bij één of meer sportverenigingen. Dit leidt er toe dat Houten een vitale gemeente is. 

De afgelopen jaren is ongeveer 31% van de Houtenaren aangesloten bij een sportvereniging. In heel Nederland is dit maar … %. Dit is een aanzienlijk verschil. In onderstaande grafiek is het aantal mensen dat is aangesloten bij een sportvereniging weergegeven voor Houten en Nederland door de jaren heen: 

Bas von Berg is werkzaam binnen het Sportpunt Houten, hét sportinfomatiepunt in Houten. Von Berg geeft een verklaring voor de hoge cijfers in Houten: ‘We hebben een hoogopgeleide populatie, die mensen staan er vaak sociaal economisch sterk voor. Zij zijn toch eerder lid van een sportvereniging dan mensen met een zwakkere sociale positie.’ 

De prijzen voor een lidmaatschap lopen uiteen. Bij voetbalvereniging SV Houten betaal je voor een seizoen tussen de €213 en €273, afhankelijk van leeftijd. Bij hockeyclub HC Houten betaal je al snel tussen de €250 en €370, geen goedkoop geintje dus. Deze bedragen komen wel overeen met de rest van Nederland. Het is dus niet zo dat de contributie in Houten een stuk hoger is. 

Dat Houten een vitale gemeente is resulteert ook in een gezonde populatie. Waar in Nederland de helft van de mensen kampt met overgewicht, is dit in Houten zo’n 45%, toch een stukje lager. Ook Von Berg valt dit op: ‘Wij zijn wel een vitale gemeente, je ziet dat het overgewicht hier lager is dan landelijk.’ Hier heeft ook mee te maken dat Houten de fietsstad van Nederland is. Het is niet zo dat hierdoor meer mensen lid zijn van een vereniging, maar het laat wel zien dat Houten erg vitaal is. 

De sport die het meest wordt beoefend in  Houten is fitness, de mensen gaan graag naar de sportschool toe. Dit is hetzelfde als landelijk, er zit hier dus geen verschil in. Landelijk gaat men ook graag naar de sportschool toe. 

Jeroen Kiepe, procescoördinator bij NOC*NSF zegt dat het kan liggen aan het aanbod sport, dat veel Houtenaren lid zijn bij een vereniging. Houten heeft inderdaad een groot aanbod aan sport. In de gemeente Houten heb je namelijk ruim tweehonderd sportaanbieders, maar niet elke aanbieder is aangesloten bij NOC*NSF. Het is onduidelijk hoeveel van die ruim tweehonderd sportaanbieders zijn aangesloten bij NOS*NSF. 

Toch sport niet elke Houtenaar in Houten zelf. Joris Jansen bijvoorbeeld, kiest ervoor om te hockeyen in Wijk bij Duurstede. ‘De reden dat ik niet in Houten ben gaan hockeyen is dat een goede vriend van mij in Wijk bij Duurstede speelt. Ik hockey liever samen met hem. Dat ik daarom iets langer met mijn scooter onderweg ben naar de club neem ik dan maar voor lief. Plezier vind ik ook erg belangrijk!’ 

Over de auteur

Elles Nieuwenhuis

Elles Nieuwenhuis (Didam, 2004) is in het studiejaar 2023-2024 begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Haar omgeving attendeerde haar op deze studie, omdat Elles eigenwijs, nieuwsgierig, enorm vasthoudend en communicatief sterk is. Tijdens haar studie maakt ze wekelijkse nieuwsberichten, die vervolgens worden gepubliceerd op het web. Haar inspiratie voor de nieuwsberichten haalt ze uit gesprekken met mensen en door goed rond te kijken wat er gebeurt in de wereld om haar heen. Er gebeurt namelijk veel meer om je heen dan dat je op eerste gezicht zou denken. Haar toekomst ziet ze voor zich in de tekst journalistiek. Het lijkt haar enorm leuk om voor een tijdschrift te werken. De passie voor tijdschriften heeft ze al lang. Sinds kleins af aan vindt ze het leuk om tijdschriften te lezen. Niet alleen het lezen trekt haar aandacht, ook de vormgeving. Elles heeft een creatief brein en denkt veel toegevoegde waarde te hebben in de wereld van journalistiek.