Houten

Selecteer Pagina

Kerken in het rood voor aandacht vrijheid van godsdienst

Kerken in het rood voor aandacht vrijheid van godsdienst

HOUTEN – Door geheel Nederland en dus ook in Houten staan er gebouwen verlicht in de rode kleur. Dat komt door de actie: Red Wednesday. Red Wednesday is een internationale kerkelijke actie die georganiseerd wordt door Kerk in Nood. De actie gaat van start in de maand november. Tijdens de actie wordt er op een willekeurige woensdag, kerken, kathedralen, kloosters, musea en andere overheidsgebouwen in het rood verlicht. Hiermee vraagt de hulporganisatie en initiatiefnemer Kerk in Nood aandacht voor de vervolgingen van de Christenen en wereldwijde vrijheid van godsdienst.

Sinds 2018 is Red Wednesday voor het eerst ook in Nederland. Hier doen maar liefst honderdvijftig kerken, musea en overheidsgebouwen aan mee. Jaarlijks brengt de organisatie Kerk in Nood een rapport uit met de stand van zaken met betrekking tot de vervolgingen, hiermee ondernemen zij de actie.

In Houten doet als enige de Maria kerk mee aan de actie, en dat voor de vierde keer. ‘Het is een leuke activiteit omdat, het een prachtig gezicht is om de kerk speciaal op deze dag rood wordt gekleurd en we merken dat dat veel aandacht krijgt’, zegt Co van Rooijen, penningmeester van de Maria kerk. De vrijwilligers van de kerk vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en hierbij ook de aandacht te vestigen voor de vervolgingen van de Christenen en daarbij ook vrijheid van godsdienst.

De reden dat de actie ‘Red Wednesday’ heet is nog altijd de vraag. ‘Het heeft geen specifieke reden maar rood staat waarschijnlijk voor het vergoten bloed tijdens de vervolgingen en de woensdag omdat het makkelijk praat’, zegt Co van Rooijen. De aandacht pakt de rode kerk namelijk zeker. Het doel is om even stil te staan bij de vervolgingen van Christenen en wereldwijde vrijheid van godsdienst.

Over de auteur

Ivanka Kok

Ivanka Kok (2000) is een studente aan de Hogeschool Utrecht die in 2023 is gestart met haar bacheloropleiding journalistiek. Met een brede interesse en een achtergrond in de grafische sector, inclusief fotografie, videografie en videomontage, beschikt ze over een uitgebreide skillset en kan ze op vele terreinen worden ingezet. Ivanka heeft enige ervaring in het voeren van interviews, omdat ze haar eigen radioprogramma heeft gepresenteerd bij radiostation A-FM. Haar doel is om informatie te verspreiden die puur feitelijk en objectief is.