Houten

Selecteer Pagina

Pestvogels gespot bij de Kooikerplas

Pestvogels gespot bij de Kooikerplas

Foto van een Pestvogel gemaakt door Jako van Gorsel.

HOUTEN – Twee pestvogels waren afgelopen week gespot bij de Kooikerplas. Dit was een grote sensatie voor vogelliefhebbers. Door de vogels zijn ze vanuit heel het land naar Houten gekomen om ze te zien en te fotograferen.

Het is bijzonder dat de pestvogel in Nederland is, want deze is namelijk al enkele jaren niet meer gespot. In de zomer zitten ze in Siberië, maar als daar door de winter te weinig bessen te vinden zijn, komt de pestvogel naar Nederland.

Vandaar dat de pest vogel te zien was bij de Kooikerplas. ‘Op het plekje waar ze nu zitten, staan een aantal struiken. Zo heb je de Gelderse roos en de Sleedoorn. Die vogels blijven daar dus rondhangen, puur omdat er zo veel bessen te vinden zijn’ zegt van Gorsel. Jako van Gorsel is al 38 jaar vogelaar en hij heeft een eigen website waar hij artikels over vogels plaatst. Toen hij elf was begon deze passie.

Van Gorsel was afgelopen weekend ook aanwezig bij de Kooikerplas. ‘Dat was wel bijzonder volk hoor, verteld van Gorsel. Er stonden veel vogelaars dicht bij elkaar met grote camera’s, telescopen of een grote verrekijker in de hand. Ze waren allemaal in het groen gekleed. Van Gorsel vertelde dat dat niet nodig was omdat de vogels bij de Kooikerplas aan mensen gewend zijn.

De pestvogels waren in het weekend van 2 en 3 december voor het eerst gespot. Volgens van Gorsel zitten ze daar nog steeds. ‘Dat kan je met waarneming.nl zien. Mensen melden het daar als ze een vogel gespot hebben, zegt van Gorsel.

Hieronder kan je luisteren naar het interview van Meike de Goeij met Jako van Gorsel waarin ze vraagt wat van Gorsel zijn belevingen waren

Zie hier de website van Jako van Gorsel: www.visdief.nl

Over de auteur

Jade Ernsting

Jade is geboren in het bruisende Amsterdam, maar groeide op in een rustiger dorp genaamd Maarssen. Ze heeft een multiculturele achtergrond, met een Poolse moeder en een Nederlandse vader. Deze diversiteit zorgde ervoor dat ze al vroeg werd geconfronteerd met verschillende perspectieven en meningen, wat haar interesse in de manieren waarop mensen over dezelfde onderwerpen denken, aanwakkerde. Hoewel journalist worden niet altijd haar droom was, experimenteerde Jade met verschillende interesses, zoals verhalen schrijven, kunst, crime documentaires en biologie. Vroeger wilde ze detective of researcher worden. Op de middelbare school bleek dat ze daar talent voor had. Dankzij Peter R. de Vries weet ze nu dat je daar geen politieopleiding voor nodig hebt, maar dat er ook andere wegen naartoe leiden. Peter is een voorbeeld voor haar. De laatste jaren heeft Jade een groeiende passie voor schrijven ontdekt. In eerste instantie gericht op haar eigen gedachten en ervaringen, maar later begon ze al snel te schrijven over anderen, gedreven door wat hen uniek maakte of juist onbegrijpelijk. Deze passie leidde tot het creëren van haar eigen podcast, waarin ze niet alleen haar eigen verhalen deelt, maar ook anderen interviewt. Op de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht ontwikkelt Jade haar vaardigheden verder. Ze interviewt wekelijks verschillende mensen, wiens verhalen vervolgens op de HU-website worden gepubliceerd. Naast haar journalistieke carrière geniet ze van sociale tijd met vrienden, actief zijn bij roeivereniging Orca, documentaires kijken en tekenen. Jade wil als journalist de waarheid boven water krijgen. Ze streeft ernaar boeiende verhalen te vertellen die mensen de wereld om hen heen beter laten begrijpen. Haar doel op langere termijn is om de documentaire journalistiek in te gaan, waarbij ze complexe onderwerpen kan onderzoeken en verhalen kan vertellen die andere mensen intrigeren.