Houten

Selecteer Pagina

Ook melkveehouders de dupe van blauwtongvirus

Ook melkveehouders de dupe van blauwtongvirus

Boer Arjen Vernooij met zijn melkkoeien - Foto gemaakt door Stephanie Peters

HOUTEN – Naast schapenhouders zijn er ook koeienhouders die dit jaar last hebben van het blauwtongvirus onder hun vee. Er is 16 jaar geen gemelde besmetting van deze variant van het virus geweest. Hier is Arjen Vernooij, melkveehouder in de gemeente Houten, ook de dupe van. Hij ondervond de afgelopen twee maanden onder zijn 380 melkkoeien tien zieke gevallen en heeft zelfs een koe verloren.

Nu de besmettingen afnemen is het gevaar nog niet geweken. Knutten, de muggen die het virus overbrengen bij de dieren, worden minder actief bij vorst. Omdat de knutten nu in de stallen van de boer gaan zitten, kunnen ze op deze manier de winter overleven. In het voorjaar, wanneer de temperatuur weer zal stijgen, zal de knut weer actiever worden en kunnen de besmettingen weer oplopen. Er is geen manier om de knutten te bestrijden en een vaccin is nog niet op de markt.

De schade die Vernooij heeft overgehouden aan het virus zijn zowel emotioneel als economisch geweest. Eerst dacht Vernooij ‘schapen hebben veel last en bij koeien valt het wel mee’, dit bleek uiteindelijk toch anders te zijn toen hij een koe verloor aan het virus. Naast het verliezen van zijn beste én favoriete koe “Rianna” moest de melkveehouder ook noodgedwongen melk weggooien van de andere koeien die behandeld waren met antibiotica. ‘Dit is inderdaad wel een schadepost geweest’ zegt Vernooij.

Naast de koeien die Vernooij houdt, heeft hij ook een aantal schapen in zijn bezit. Opvallend is dat de schapen die hij in bezit heeft het virus niet hebben opgelopen. ‘Je ziet vooral dat oudere schapen of rammen overlijden aan het virus. Wij hebben maar één ram en allemaal jonge schapen’ verklaard Vernooij. Of de schapen daadwerkelijk niet besmet zijn geweest kan hij niet met zekerheid zeggen, maar dat ze niet zijn overleden is een feit.

Luister hieronder naar het Interview tussen Anna Tetenburg en Arjen Vernooij. 

Over de auteur

Stephanie Peters

Stephanie Peters is een 20-jarige studente aan de School van Journalistiek in Utrecht. Stephanie is een nieuwsgierige, positieve en (meestal) vrolijke jonge vrouw die graag alles van een onderwerp wil weten. Oorspronkelijk is zij geboren in een kleine stad op de Veluwe; Apeldoorn, waar niet veel te beleven viel en is daarom verhuisd naar de stad Utrecht. Hier heeft zij twee studies gevolgd die uiteindelijk niet aansloten bij haar visie op de toekomst en ziet deze positiever in bij Journalistiek. Stephanie heeft een luisterend oor maar vind het daarnaast ook heel fijn om een lach op iemand gezicht te toveren door middel van humor en dit te laten doorstralen in haar werk.