Houten

Selecteer Pagina

Strooiwagens voor het eerst dit seizoen in actie

Strooiwagens voor het eerst dit seizoen in actie

Thuisbasis strooiwagens

Het heeft weer gevroren en daarom zijn deze week de strooiwagens in heel het land ingezet om de wegen weer begaanbaar te maken. Ook in Houten is het kwik tot onder de nul gezakt, en heeft de gemeente besloten om strooiwagens weer op pad te sturen. Het is voor het eerst dit jaar dat de wagens worden ingezet. Maar hoe verloopt zo’n operatie eigenlijk? Ik praat met Willem Zwambag, de gladheidcoördinator van de gemeente Houten.

‘Hier in de gemeente Houten hebben we 8 wagens: 3 voor de fietspaden, 4 voor de autowegen en 1 voor de bushaltes.’ Ook vertelt hij dat de doorgaande wegen, zoals de Rondweg en De Koppeling, als eerst worden gestrooid. Maar ook belangrijke fietsroutes en bushaltes worden vroeg op de ochtend ijsvrij gemaakt. De wandelpaden worden normaal niet gestrooid, maar zoals Willem vertelt: ‘Als het heel koud is en de kou ook lang aanhoudt, strooien we ook de wandelpaden zodat de ouderen wel gewoon naar de supermarkt kunnen.’ In totaal zijn ze 3 uur bezig om alle belangrijke wegen en paden te strooien.

Het strooien gebeurt vaak voor de ochtend- of avondspits omdat er gestrooid moet worden voordat het echt glad wordt en zodat het zout al goed ingereden is voordat het echt druk wordt. Willem: ‘De eerste auto’s zijn, nadat er gestrooid is, vaak degenen die het meest moeten uitkijken, want dat zijn de auto’s die het zout moeten inrijden.’ Altijd blijven opletten dus. Het is misschien de eerste keer dit seizoen dat er gestrooid moest worden, maar zeker niet de laatste.

Robin Qasem vraagt aan Willem Zwambag hoe er wordt bepaald wanneer er gestrooid moet worden.

Over de auteur

Jari Bosma

Jari Bosma (2006) is een student aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hij heeft de havo afgerond en zit nu in zijn eerste jaar op het hbo. Jari heeft een brede interesse, van sport tot politiek; hij kan zich overal met plezier in verdiepen. Hij vindt het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd wordt met eerlijke en betrouwbare journalistiek. Hij is ervan overtuigd dat elk verhaal meerdere kanten heeft en vindt het belangrijk dat die kanten dus ook allemaal belicht worden. Zijn doel is om uiteindelijk een positieve impact te hebben op de journalistieke wereld, maar ook op de samenleving.