Houten

Selecteer Pagina

12.000 kilometer reizen door Europa met een auto die rijd op waterstof

12.000 kilometer reizen door Europa met een auto die rijd op waterstof

HOUTEN- Een auto die wordt aangedreven door waterstof met een modern tiny house erachter. Zo gaan André en Els Molengraaf volgend jaar april een reis maken langs de Europese kust. Ze willen laten zien dat waterstof de toekomst is en dat de toekomst nu begint. 

Als je op het pad van hun huis over de kieselsteentjes aanloopt is de witte tiny house niet te negeren. Het getrouwde stel gaat in april 2024 beginnen met een reis door Europa. Ze willen in totaal 12.000 kilometer afleggen. De reis begint in Oslo en gaat langs de kust naar Istanbul. In elk land waar ze komen willen ze een evenement of congres organiseren om ondernemers te laten zien dat waterstof als energiebron nu al kan.  

André vertelt aan de keukentafel in hun modern gemeubileerde huis, dat ze een elektrisch aangedreven Ford gaan ombouwen tot een auto die volledig rijdt op waterstof. De tiny house is bedacht om de extra waterstoftanks van ongeveer 2 meter lang op te slaan voor de reis. 

Ze willen zich vooral focussen op de doelgroep ondernemers. ‘Dan volgt de overheid vanzelf’, aldus André Molengraaf. Ook willen ze vooral focussen op zwaartransport. Andre zegt dat een personenauto nog makkelijk een kwartiertje kan opladen bij een laadstation, maar dat dat voor een elektrische vrachtwagen veel moeilijker zou zijn. 

Het idee ontstond tijdens een business trip in Rome voor Andre’s andere bedrijf ‘H2 Storage’. Een bedrijf dat hij samen met drie partners heeft opgericht. Het bedrijf levert  vrachtwagens, streekbussen en andere zware transportmiddelen. Het is nog steeds een start-up bedrijf. ‘s Avonds in het hotel in Italië waren André en Els aan het praten en zo is het idee ontstaan om 12.000 kilometer af te leggen op waterstof.

De tiny house is nu nog glanzend wit maar wordt binnenkort zwart en bruin gecoat. ‘Hij is even breed als een vrachtwagen’, vertelt André terwijl hij de tiny house in loopt. Het bed wordt later nog ingebouwd maar de keuken is al bijna af. De binnenkant van de tiny house is nu voornamelijk ongeverfd hout. De tanks worden opgeslagen aan beide kanten van de tiny house. Een onder de bank en een onder de keuken. Als Els probeert te laten zien waar de tanks worden opgeslagen, valt het nu nog onbevestigde deurtje op de grond. Er is nog veel werk te doen maar het resultaat is al te zien. 

Het getrouwde stel gaat de reis met z’n tweeën maken maar het hele gezin is betrokken bij het plan. Ze hebben een zoon en een dochter. André verwacht dat beide kinderen wel een keer langskomen tijdens de reis.

‘Veel mensen denken dat we gewoon op vakantie gaan, maar het wordt gewoon echt werken’, vertelt Els Molengraaf. Ze werkt als zzp’er in de evenementenorganisatie. Els vertelt dat ze altijd al werk met privé combineren. ‘Dan moest André op reis naar Istanbul of China en dan ging ook weleens een van de kinderen mee.’ Aldus Els, ‘Het ondernemen zit echt in ons.’

‘Bij ondernemen is werk en privé nooit echt gescheiden’ volgens André, ‘als we op vakantie gingen had ik altijd wel ergens een afspraak’. Veel mensen geloofden ook niet dat ze dit daadwerkelijk zouden doen tot ze de tiny house op hun erf zagen staan. André zegt dat er veel wordt gesproken over waterstof als energiebron van de toekomst maar dat er te weinig wordt gedaan. Volgens André is dat dan ook het geheim van ondernemen, stoppen met praten en iets gaan doen.

luister hier naar de audio reportage van Jade Ernsting

Over de auteur

Anna Tetenburg

Anna Tetenburg is een 20 jarige student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ze wil zich als journalist focussen op onderwerpen die maatschappelijke veranderingen laten zien. Zoals ontwikkelingen in de politiek en gebeurtenissen die te maken hebben met gelijke rechten. Anna is geïnteresseerd in de politiek, omdat ze vindt dat het ingewikkeld in elkaar steekt. Je kan als gewone burger pas verschil maken als je een beetje begrijpt hoe het systeem werkt. Ze vindt de rol van een journalist hierin essentieel. In haar vrije tijd speelt Anna piano en kijkt ze graag naar een leuke sitcom. Ze heeft een bijbaan als barista bij Starbucks. Ze hoopt over 5 jaar afgestudeerd te zijn en een leuke baan te hebben.