Houten

Selecteer Pagina

Een Oekraïense avond in de Sionkerk

Een Oekraïense avond in de Sionkerk

Het Lysenko koor in de Sionkerk. Foto gemaakt door: Thijmen Verkuijl

HOUTEN – Op dit moment is er al een lange tijd een oorlog gaande in Oekraïne. Daarom zijn er op dit moment ruim 150 Oekraïners in Houten in gemeentelijke opvang, bij gastgezinnen of in een huurwoning voor een veilige leefomgeving. Een van de belangrijkste aspecten in zo’n situatie is samenkomen. Samen om te bidden, samen om te zingen, samen om te huilen en samen om te lachen.

Dit kon allemaal op een grauwe woensdagavond tijdens een Oekraïense avond in de Sionkerk die in het teken zal staan van de situatie in en rond Oekraïne want ons grootste rijkdom namelijk vrijheid is voor hen veranderd in een droom.

‘Welkom – Ласкаво просимо’

Bij aankomst hoor je van buiten al een koor Oekraïense liederen oefenen die de verleiding om naar binnen te gaan alsmaar vergroten. Bij binnenkomst wordt iedereen hartelijk begroet door Jan Bakker, lid van het comité met leden uit verschillende samenwerkende kerken voor deze avond, die met lichte zenuwen staat te wachten op de gasten voor de avond en iedereen wijst op de gratis koffie en thee bij de balie. Binnen in de kerkzaal staat een Oekraïense man achterin gepassioneerd maar zachtjes de liederen van zijn vaderland mee te zingen wat al gelijk de emotionele kant van deze avond bevestigd. Langzaam maar zeker vullen de kerkbanken zich met jong en oude, Nederlandse en Oekraïense gasten die zich welkom geheten voelen door de worden die op de muur worden geprojecteerd door een beamer ‘Welkom – Ласкаво просимо’.

Door de kerk galmen Nederlandse en Oekraïense stemmen die elkaar begroeten. ‘Goedenavond’, ‘Pryvit’. Maar al snel ontstaat er een stilte wanneer Peter van Dalen, lid van de Sionkerk en ook lid van het comité met leden uit verschillende samenwerkende kerken voor deze avond, op het podium verschijnt. ‘De wereld staat in brand’ zijn de eerste woorden die door de kerk galmen waarmee de avond begint. Stil luisteren allen aanwezigen naar de woorden van de Peter van Dalen en die avond is Houten solidair met de Oekraïners die onder hen zijn. Nadat de aanwezigheid van verschillende mensen werd aangekondigd zoals de burgemeester van Houten, Gilbert Isabella, de burgemeester van Dolyna, Yvan Diryv, het Lysenko koor uit Tull en ’t Waal en verschillende applauzen begon Peter van Dalen de PSALM vers 11:1-5 voor te lezen.

Voor het eerste gebed wordt ook nog de recentelijke oorlog tussen Israël en Palestina aangekaart waarna iedereen hun ogen sluiten en aandacht luisteren naar het gebeden om vrede. ‘Amen’. Lof zij de heer klinkt uit de orgel en de vaste kerkgangers zingen dit uit volle borst mee.

Oekraïens volksmuziek

Op het podium wordt de Oekraïense vluchteling Vitaliy Shcherbyna gevraagd. Deze man blijkt dirigent en pianist te zijn die vanavond het Lysenko koor zal begeleiden maar voordat hij dat doet spreekt hij nog de mensen toe. ‘Woorden zijn niet goedkoop’. Het koor stapt het podium op waarna er een doodse stilte valt. Op commando van Vitaliy vult de kerk met Oekraïens volksmuziek gezongen door de Nederlandse leden van het koor. Iedereen is stil, ontroerd en wordt meegenomen naar een oorlog die ver van huis is maar ook voor velen letterlijk thuis is.

Na het eerste lied komt Bram Bosshardt, voorzitter van het Lysenko koor aan het woord. Hij kondigt 3 jonge muzikanten uit Oekraïne aan. Fluitist Nazarii Ropiany (15), bandura speelster Khrystyna Boitsun (15) en saxofonist Volodymyr Grycylo (13). Khrystyna Boitsun betreedt als eerst het podium met een Oekraïense harp namelijk de bandura. En daar staat dan een jong meisje op een podium in een vreemd land voor een volle kerkzaal. Wanneer ze begint te spelen klinkt een mystiek middeleeuws geluid gepaard met een jonge meisjesstem door de kerk dat de Houtenaren wederom sprakeloos laat.

Toen het applaus voor Khrystyna Boitsun veranderde in een echo kwam een man het podium op die aan het begin van de avond achter in de zaal stilletjes stond mee te zingen met het koor. Deze man blijkt een pastor uit Oekraïne te zijn die veel gelijkenissen heeft met Vitaliy Shcherbyna. ‘Ik ken deze man wel heel erg goed. Want dit is mijn vader’, onthuld Vitaliy Shcherbyna. Het muzikale heeft Vitaliy Shcherbyna ook niet van een vreemde want pastor Valerly Shcherbyna blijkt heel mooi te kunnen zingen. Met zijn zoon achter de piano begint Valerly Shcherbyna met een zware krachtige stem te zingen. Her en der valt een traan bij dit emotionele moment. Voor het gebed van pastor Valerly Shcherbyna verzekert hij de mensen nog van een betere toekomst met de woorden ‘Wij zullen winnen’.

300 theater stoelen

Ook zijn we in de aanwezigheid van twee burgemeesters. Gilbert Isabella de burgemeester van Houten en Yvan Diryv de burgemeester van Dolyna. Yvan Diryv spreek zijn dank en verwondering uit aan en over Nederland ‘Prachtig land, prachtige architectuur maar vooral prachtige mensen. Mensen die mee leven zijn mensen met een hoofdletter M’. Hij wordt al snel vergezeld door Gilbert Isabella. ‘De oorlog duurt al 594 dagen. Dat zijn 594 dagen te lang. We werden allemaal wakker in een andere wereld’. Iedereen denkt de eerst keer dat ze hoorde dat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Al snel komt Gilbert Isabella met goed nieuws. Een verassing voor het theater in Dolyna. ‘Theater Aan de Slinger doneert 300 stoelen die nu nog in het theater staan volgend jaar aan het theater in Dolyna.’ Onthuld Gilbert Isabella. Luid applaus galmt door de kerk wanneer de twee burgemeesters samen een doek van een theater stoel afhalen en Yvan Diryv plaatsneemt op de stoel.

De avond sluit af met de mededeling dat er aan het na afloop nog genoten kan worden met Oekraïense snacks en wordt er door iedereen uit volle borst ‘Geef vrede heer’ gezongen.

Luister hieronder naar het aanvullende audiofragment van Storm Baarda.

Over de auteur

Thijmen Verkuijl

Thijmen Verkuijl (2003), wonend in Amsterdam, is een student op de School voor Journalistiek en met zijn achtergrond als mediavormgever is hij altijd erg gefocust op de details. De zeer positief ingestelde Thijmen geniet van elke dag door overal zoveel mogelijk uit te halen. Op deze manier gaat hij fluitend door het leven en staat hij open voor (bijna) alles. Verder is hij erg geïnteresseerd in de entertainmentwereld en is hij vaak te vinden in diverse theaters en bioscopen.