Houten

Selecteer Pagina

Schilderijen van Marten Balt Geëxposeerd in Houtens buurthuis Schoneveld

Schilderijen van Marten Balt Geëxposeerd in Houtens buurthuis Schoneveld

HOUTEN – In het levendige buurthuis Schoneveld in Houten, stond de kunst van Marten Balt geëxposeerd. Wanneer je over de trap naar boven loopt kijk je direct naar een muur gevuld met schilderijen, ook staan er bij sommige schilderijen verkoopprijzen bij. Deze expositie was te zien van 21 december tot en met twaalf januari.

Wanneer je door de hal heenloopt zie je aan de donker grijze muur zestien verschillende schilderijen hangen, sommige van deze zijn aquarellen en andere zijn met olieverf. De schilderijen met olieverf hebben ook een bordje met niet te koop eronder hangen, dit vindt Aart Balt de mooiste schilderijen. ‘Ik denk dat ik nu een van zijn olieverf schilderijen het mooiste vind’, vertelt Aart Balt, zoon van Marten Balt (1923–2004).

Hoewel in het gebouw een rustige sfeer hangt komen er op dagelijkse basis veel mensen langs de schilderijen. Tussen de zestien schilderijen staan voornamelijk veel landschappen en een paar stillevens, deze zijn gemaakt met de techniek genaamd pointillisme. Dit houdt in dat er veel kleine ongemengde stippen op het doek staan die de afbeelding maken. Veel van de schilderijen zijn A5-formaat en er zitten ook enkele tussen van A4-formaat. Een van de stillevens die er hangt is de fruittak, dit is een tak waar een appel tussen een paar bladeren hangt. Dit schilderij is in een realistische zwart-wit stijl geschilderd.

Aart Balt heeft de expositie zelf geregeld met buurthuis Schoneveld. Hij woont zelf in Houten en wil graag de kunst van zijn vader delen met andere. Ook zou hij het fijn vinden om er een paar te verkopen. ‘Kijk het is prettig als je iets verkoopt en iemand anders er ook plezier van heeft, want als ze bij mij in de kast staan daar heeft niemand plezier van’, aldus Aart Balt.

Naast de expositie bij buurthuis Schoneveld zou Aart Balt de kunst van zijn vader ook graag op andere plekken willen exposeren, hij heeft namelijk in totaal rond de honderd schilderijen liggen. Veel daarvan zijn alleen niet ingelijst en volgens Aart Balt is dat nog een best prijzige onderneming. Een aantal van de schilderijen waren al ingelijst, dat komt omdat Marten Balt dat vaak zelf deed.

De schilderijen zijn allemaal gemaakt door Marten Balt in de periode van 1984 tot 1995, dit viel samen met de tijd van zijn pensioen. Marten had al jong geleerd om te kunstschilderen van zijn vader, hierna had hij zijn eigen schildersbedrijf gestart, maar daardoor kreeg hij het te druk om verder te gaan met schilderen. Bij dit bedrijf schilderde Marten wel maar dan gebouwen in plaats van kunst.

Hoewel de hal op de laatste dag van de expositie vrij leeg hangt, kijkt Aart Balt er vreugdig op terug. Een van de gasten vindt voornamelijk het stilleven interessant. ‘Hier spreekt iets uit, de schaal en de rode pot’, vertelt de gast. Andere bezoekers waren heel positief over de schilderijen vertelt Aart, een van de vrienden van Aart had graag een van de olieverf schilderijen willen kopen, alleen deze zet Aart nog niet te koop.

Luister hieronder naar een audioreportage door Fleur Reparon (fleur.reparon@student.hu.nl).

Over de auteur

Damian van Bruggen

Damian van Bruggen (2003) is een eerste jaar student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is de journalistiek ingegaan om achter de waarheden te komen en deze bloot te stellen aan het volk, met als ambitie om een buitenlandse correspondent te worden in Canada. Tevens is hij zich aan het verdiepen in boeken en poëzie schrijven, hij is voornamelijk geïnteresseerd in het schrijven van young adult fictie boeken. Ook heeft hij een functie als teamleider bij het fieldmarketing bedrijf Pepperminds, waar hij aan fondswerving doet voor Artsen Zonder Grenzen. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via damian.vanbruggen@student.hu.nl