Houten

Selecteer Pagina

Alzheimer Trefpunt: veiligheid en vrijheid voor de mensen

Alzheimer Trefpunt: veiligheid en vrijheid voor de mensen

Spreker Anda Adolphs, is arts in een tehuis. Zij komt op deze wat grauwe regenachtige avond vertellen over haar werk als ouderengeneeskundige en om vragen te beantwoorden van de mensen die naar deze trefpunt Alzheimer avond zijn gekomen.

Er komen ondertussen wat mensen nog binnen en er wordt een inleiding gegeven over het onderwerp van vandaag. Het thema is vrijheid en veiligheid. Hierbij wordt vooral gesproken over de veiligheid van de persoon met alzheimer en de vrijheid van die persoon. Na de inleiding worden er voorbeelden gevraagd vanuit het publiek. Een voorbeeld ging over het autorijden, vanaf wanneer dit niet meer verstandig is als je alzheimer hebt en hoe dat überhaupt werkt wanneer je in de begin fase zit van Alzheimer. Dit is per persoon anders en hier is niet een duidelijke conclusie op te geven, aldus Adolphs.

Het volgende voorbeeld wat geopperd wordt is dat de mensen met alzheimer ook naar een dagopvang kunnen gaan en de vraag is hoe naasten dit kunnen stimuleren. Het antwoord daarop is dan ook dat de persoon waar het over gaat verleid moet worden om naar de opvang te gaan, anders is het erg moeilijk dit te realiseren.

Dit trefpunt is er elke maand en normaal komen er rond de 25 tot 40 bezoekers, vandaag is het alleen erg slecht weer buiten en heerst er een griepvirus waardoor het minder druk is. Dit verteld Wendy Werner, coördinator van het alzheimer trefpunt. Ze verteld ook dat de leeftijd van mensen met alzheimer steeds lager wordt, en dat daarom dit soort trefpunten erg belangrijk zijn om mensen te informeren over het onderwerp Alzheimer. Daarnaast geeft ze aan dat het trefpunt belangrijk is voor de mensen in houten. Er komen namelijk elke maand hetzelfde groepje mannen die in een begin stadium zitten van Alzheiemer, die vinden het een fijn uitstapje om te doen met elkaar en informatief om meer te weten over de verschillende thema’s. Daarnaast zijn er vandaag ook een broer en zus naar dit trefpunt gekomen waarvan de moeder nog niet eens in de begin fase zit van alzheiemr maar alle schijn doet dat wel blijken. Zij waren dan ook erg overrompeld door alle informatie die gegeven wordt op de trefpunt avond. Deze broer en zus waren hier voor het eerst en vonden de stap om naar deze avond te komen moeilijk om te maken. De broer vertelde ook dat ze zich echt geen raad weten door alle informatie die nu naar hun toe komt over dit onderwerp en zei ook dat hij vaker naar de bijeenkomsten wilt komen.
Nadat er deze onderwerpen zijn besproken is er een ruime pauze van 30 minuten zodat iedereen wat kan praten met elkaar en een koffie of thee kan pakken.  Hierna gaat de avond weer verder waarbij er praktische onderwerpen worden besproken, zoals het nuttigen van alcohol wat een slechte invloed heeft op de alzheimer, dat de buurt waarin de persoon met alzheimer woont weet van de situatie. “Vergeet niet de mens” aldus Adolphs.

Over de auteur

Storm Baarda

Storm Baarda (2003) komt uit Zaltbommel. Hij is een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft ervaring in de toegepaste psychologie, wat hij ook toepast in zijn werk als journalist. Hij is nieuwsgierig en wil van alles het fijne weten. Hij is sportief, wat tot uiting komt bij de lokale Hockeyclub MHC Bommelerwaard. Hier heeft hij ook al meerdere journalistieke taken vervuld.