Houten

Selecteer Pagina

Opnieuw extra veiligheidsmaatregelen tijdens de kermis in Houten

Opnieuw extra veiligheidsmaatregelen tijdens de kermis in Houten

Natgeregende kermis attractie, foto: Meike de Goeij

HOUTEN- De opkomst bij de start van de Kermis in Houten is nog minimaal. Door de hoeveelheid neerslag was het aantal bezoekers schaars. In verband met de rellen van vorig jaar heeft de gemeente Houten samen met de politie besloten dit jaar extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Tijdens de najaarskermis in april verliep de kermis zoals deze zou moeten en hoopt de gemeente dit zo vol te houden. Léon Kornmann is adviseur openbare orde en veiligheid binnen de gemeente Houten en is flink betrokken bij de veiligheid op en rond de kermis.  

 

Om de kermis deze oktober weer zonder onrust te laten verlopen heeft de gemeente opnieuw extra veiligheidsmaatregelen ingesteld. Ook is er een digitale wijkagent ingezet die alle sociale media in de gaten houdt en scant op eventuele aanleidingen naar rellen. Volgens Kornmann spelen sociale media een grote rol tijdens de opkomst van de rellen. ‘De burgemeester kan samen met de politie en het OM, de zogenaamde driehoek, een gebied aanwijzen als veiligheidsrisicogebied’, vertelt Kornmann. In dit gebied is groepsvorming verboden, is het toegestaan mensen te fouilleren en mag de politie en handhaving sneller namen opschrijven wanneer zij vinden dat er verdacht gedrag wordt vertoond. Ook zijn er net als tijdens de najaarskermis opnieuw 3 camera’s geplaatst voor extra toezicht. Volgens Kornmann staat alles nu gereed om jongeren die zich misdragen gebiedsontzeggingen op te leggen. Zodra je als bezoeker deze opgelegd krijgt ben je niet meer langer welkom op de kermis.  

 

Op de kermis staan niet alleen attracties maar ook eetgelegenheden, onder andere een suikerspin kraam. Michael Roelofs is eigenaar van deze kraam en staat al voor het 13e jaar op de kermis in Houten. Ook hij heeft de rellen van vorig jaar meegemaakt. ‘Ik vind het een ramp’, vertelt Roelofs met een peinzend gezicht, ‘ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.’ Nadat de rellen ook een tweede dag voorkwamen heeft de kermis besloten eerder te sluiten waardoor Roelofs veel inkomsten is misgelopen. Volgens Roelofs werd de situatie te onveilig. ‘We konden de veiligheid van de bezoekers niet meer garanderen.’ 

 

Bezoekers 

Jesse van Soest loopt snel een rondje over de kermis nadat hij net uit school is gekomen. Ook hij heeft veel gehoord over de rellen van vorig jaar, voornamelijk dat er vuurwerk is gegooid naar de politie. ‘Ik hoor nu ook al verhalen op school dat ze weer van plan zijn iets te gaan doen’, vertelt Jesse. Hij vertelt wel nadrukkelijk dat dit alleen maar rumoeren zijn en hij niets kan beloven. De jongeren, die vorig jaar hebben meegedaan aan de rellen, zitten bij Jesse op school op het Houtens. Dit weerhoudt Jesse echter niet van het bezoeken van de kermis dit jaar.  

Ook Maud uit Houten is er dit jaar weer bij op de kermis. Ook zij heeft veel meegekregen over de rellen van vorig jaar. ‘Het is gewoon zonde, veel plezier wordt daardoor gewoon verpest’, vertelt ze.  

Een andere bezoeker, die liever anoniem wil blijven, is er dit jaar ook weer bij op de kermis. Hij vertelt er vorig jaar tijdens de rellen bij te zijn geweest en vrienden te zijn met de jongeren die geweld hebben vertoond naar de politie. Hij vindt dat er nu nog niet zoveel op de kermis te beleven is, maar hij hoopt dat daar verandering in gaat komen.  

 

Audio interview door Aybuke Demirel:

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heeft ze haar havo diploma gehaald en is ze daarna gelijk gestart aan de opleiding Journalistiek. Haar interesses liggen vooral op het gebied van sport en misdaad. Zelf doet ze aan dansen op hoog niveau en heeft ze mee gewerkt aan de schoolkrant op haar middelbare school. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl