Houten

Selecteer Pagina

Houtse jongeren door vergrijzing uit Het oog verloren

Houtse jongeren door vergrijzing uit Het oog verloren

Houten – Veel Westerse landen zijn al bekend met het fenomeen vergrijzing. Het houdt in dat de bevolkingssamenstelling verandert doordat de hoeveelheid ouderen toeneemt en doordat er minder kinderen geboren worden waardoor de gemiddelde leeftijd stijgt.

We richtten ons vizier op gemeente Houten waar wij hebben onderzocht hoe vergrijzing ook daar een rol speelt en dan met name vooral vanuit het perspectief van de jongerenbevolking die de komende tijd veel meer te maken zal hebben met de stijgende ouderenbevolking.

Vanuit het blik van het jongerencentrum ENTER in Houten is hier zeker wat om op aan te merken. Volgens Maurice Thijssen, een jongerenwerker die er inmiddels al 12 jaar werkt en twee jongeren, Milan van Denzen (17) en Dionne Markus (21) is vergrijzing zeker iets dat ook in Houten speelt en effecten heeft op de gemeenschap.

Een herhalend thema in de gesprekken, was het gebrek aan woonruimte. Het is moeilijk om een plek te vinden voor jongere mensen die zelfstandig willen wonen. Dat zou veroorzaakt kunnen worden doordat er minder nieuwe woningen gebouwd worden maar ook omdat door de vergrijzing er steeds meer ouderen zijn die nog zelfstandig wonen.

Volgens de projecties van Zorg in Houten, een samenwerkingsverband van de vijf medische centra binnen Houten, zal in 2036 de bevolking van Houten afgenomen zijn en het aantal 65-plussers verdubbeld. De vergijzing zet zich hier dus in een rap tempo voort, waarbij de jongeren zich niet gezien voelen. Wat niet zo gek is, want als je een stijgende bevolking van ouderen hebt die in toenemende mate verzorgd moeten worden, dan vallen de prioriteiten voor jongeren weg en zal op het jongerenbudget bezuinigd worden. Zo zal dit leiden tot minder cafés, minder jongerencentra en zullen er minder activiteiten zijn met jongeren als doelgroep.

De vergrijzing in Nederland is een feit en dat geldt duidelijk ook voor Houten. Dat de Houtse jongeren tussen de 15 en 25 jaar zich in de steek gelaten voelen is eigenlijk niet zo vreemd en evenmin dat ze daarom Houten verlaten. Maar dat is uiteindelijk misschien het spijtigst voor de ouderen in Houten, die graag wat meer jong leven in hun wijk zouden willen zien.

Over de auteur

Matteï Kerkhoff

Matteï Kerkhoff (2000) is een eerstejaarsstudent Journalistiek. Hij is opgeleid als geluidstechnicus en heeft als fietskoerier en geluidstechnicus gewerkt voordat hij besloot zich aan te sluiten bij de opleiding. Matteï houdt zich graag bezig met andere mensen, is nieuwsgierig, en staat gauw open voor nieuwe ervaringen. Daarom heeft hij besloten zich te verdiepen in de journalistiek. Uitgerust met veel werkervaring en mensenkennis is Matteï enthousiast aan de slag gegaan met de opleiding om een vaste en ervaringrijke carriere op te bouwen binnen de journalistiek. Verder spreekt Matteï andere talen waaronder Engels, Nederlands, Frans, en Duits, en ontwikkelt zich graag hierin om hem te helpen met zijn journalistieke ambities. Matteï hoopt tijdens de opleiding meer ervaring en meer zelfvertrouwen op te bouwen met het vak. En wil graag zo veel mogelijk groeien.