Houten

Selecteer Pagina

Slangen ge- en verkocht tijdens de Slangenbeurs in Expo Houten

Slangen ge- en verkocht tijdens de Slangenbeurs in Expo Houten

Tentoongestelde slangen, foto: Meike de Goeij

HOUTEN- Ze komen er in allerlei soorten en maten en zien er vaak glibberig uit, slangen. In Expo Houten stond het er op de slangenbeurs vol mee. Alle soorten die je maar kunt bedenken werden door standhouders vanuit heel Europa aangeboden, verkocht en gékocht. Marc Krikke, voorzitter van het bestuur van de Europese Slangenvereniging en beurseigenaar, vertelt dat vandaag een slang kopen er voor iedereen in zit.  

 

Eén keer per jaar, in het eerste of tweede weekend van oktober, organiseert de Europese Slangenvereniging een grote beurs in Houten. In de hallen staan in totaal 550 tafels met standhouders die hun slangen willen verkopen. Ook lopen er verenigingen rond om informatie, over onder anderen slangenverzorging, mee te geven aan bezoekers en om zichzelf te promoten. De standhouders die hier op locatie zijn komen voornamelijk uit het buitenland. 126 standhouders zijn afkomstig uit Duitsland; maar ook uit Zwitserland, Hongarije, Tsjechië en België. Volgens Krikke zijn alle standhouders voornamelijk hobbykwekers en is het doel van de beurs ook proberen je eigen gekweekte slangen te verkopen.  

Voordat de beurs begint worden alle slangen gecontroleerd op ziektes door een inspectieteam die bestaat uit 30 man. Wanneer er wordt getwijfeld aan de gezondheid van de slang komt er een dierenarts langs om te oordelen of deze slang geschikt is voor de verkoop. Bij een besmettelijke ziekte wordt de standhouder gevraagd zijn spullen in te pakken en te vertrekken om verdere verspreiding te voorkomen.  

‘Loop even een rondje en kies een mooie uit’, vertelde Krikke nadat een bezoeker aan hem vroeg of je zomaar een slang kunt kopen. Je krijgt vervolgens papieren van de standhouder met informatie over de verzorging. Eigenlijk moet je volgens Krikke je terrarium, waarin de slang verblijft, al klaar hebben voordat je naar de beurs komt; ‘de meeste mensen komen wel voorbereid.’ 

 

Standhouders 

Denise, uit ‘t Goy, staat samen met haar beste vriend op de beurs slangen te verkopen. ‘Het is echt een passie die mensen hebben, een bepaalde interesse’, vertelt ze. Volgens Denise is slangen houden en kweken een heel persoonlijke hobby. Zelf komt zij voornamelijk op de beurs omdat ze dit interessant vindt. Ook vertelt ze dat ze daardoor steeds meer leert over slangen en ze als het ware leert kennen. ‘Wat ik zo mooi vind aan slangen is de kracht die ze in hun lijf hebben’, zegt ze met veel passie, ‘Het zijn zulke mooie dieren om te zien. Slangen zien er namelijk vaak slap uit, maar als je ze dan om je arm hebt voel je die kracht die ze in hun lijf hebben.’ Denise ervaart de beurs als leerzaam maar toch ook heel gezellig. Ze hoopt nog veel vaker met haar beste vriend mee te gaan zodat ze nog veel meer kan leren over deze dieren.  

Een andere vrouwelijke standhouder doet het helaas wat minder goed in het verkopen van haar slangen. Ze heeft namelijk nog maar één slang verkocht en is helemaal vanuit Zweden naar Houten gekomen voor deze beurs. Wel vertelt ze al ongeveer 10 keer op deze beurs te hebben gestaan en vindt ze dit elke keer opnieuw een leuke ervaring.  

Ook komen de standhouders uit andere plekken in Nederland. Zo ook een mannelijke standhouder uit Emmen die voornamelijk pythons verkocht. Er bestaan ongeveer 50 soorten pythons, maar de bekendste en ook meest gehouden is de gele ball python die hij verkoopt voor 60 euro per stuk. De standhouder ervaart de beurs voornamelijk als gezellig en leuk, maar vooral ook leerzaam. Ook vertelt hij al heel lang lid te zijn van de Europese slangenvereniging en was zijn eerste keer staan op de beurs zo’n 25 jaar geleden. ‘Ik ben hier niet elk jaar, maar dit is zeker niet de eerste keer.’ 

 

Bezoekers  

Een van de bezoekers had een slang gekocht denkend dat dit een vrouwtje zou zijn, aangezien deze zo was gelabeld. Na de extra controle bleek dit toch een mannetje te zijn waardoor de verkoop niet doorgaat. ‘Ik kan geen mannetje gebruiken, ik heb vrouwtjes nodig om eitjes te leggen’, vertelt hij. Deze bezoeker komt vanuit België voor de slangenbeurs en heeft al 3 slangen kunnen vinden. ‘De prijzen op zo’n beurs vallen altijd nog wel mee, ik heb in totaal voor de 3 slangen 1500 euro besteed.’ Hij vertelt verder dat hij bij het kopen van een slang kijkt naar de genen die de kleuren van de slang maken. Als je verschillende genen combineert kan je unieke slangen maken die niemand nog heeft. Voor de bezoeker is het kweken van de slangen nu nog een hobby, maar hij hoopt er zijn beroep van te kunnen maken. ‘Het is een marathon, geen sprint’, zegt hij, ‘een gekochte slang moet eerst opgroeien voordat je deze kunt kweken en er opbrengst mee kunt maken.’ 

Sven Lenarts is ook een bezoeker uit België en is opzoek naar een blauwe Insularis. Die worden rond de 60 cm lang en wegen rond de 600 gram. ‘Ik hou meer van wat kleinere slangen’, zegt hij lachend. Voor hem blijft het slangen houden echt een hobby. Lenarts wil zijn gekochte slangen een zo goed mogelijk leven bieden en hoopt deze ook door te kweken. Ook vindt Lenarts deze slangenbeurs wel een van de betere beurzen die je kunt vinden in Europa en komt hij het liefst de volgende keer weer.  

Bij de slangenhobby komt dus veel rondrijden, maar ook zeker wat geld kijken.  

 

Audio interview door Aybuke Demirel:

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heeft ze haar havo diploma gehaald en is ze daarna gelijk gestart aan de opleiding Journalistiek. Haar interesses liggen vooral op het gebied van sport en misdaad. Zelf doet ze aan dansen op hoog niveau en heeft ze mee gewerkt aan de schoolkrant op haar middelbare school. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl