Houten

Selecteer Pagina

Waardevolle momenten tijdens bijeenkomst over zingeving

Waardevolle momenten tijdens bijeenkomst over zingeving

Hier is te zien hoe preker Manuel van Dam tijdens de dienst vertelt over de waarde van mensen aan de hand van de alom bekende Drie-eenheid.

HOUTEN – In een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar een doel in hun leven, organiseert de Evangeliegemeente Houten drie bijeenkomsten om te praten over zingeving. Deze bijeenkomsten behandelen drie onderwerpen: betekenis, waarde en doel. Vorige keer ging het over betekenis, en deze week staat waarde centraal. De centrale vraag die wordt gesteld is dan ook: Waarom ben jij waardevol?

Het is vroeg in de morgen, en de temperatuur is net boven het vriespunt wanneer de deuren van het Heemlande College opengaan. Als je binnenloopt en je jas hebt opgehangen, word je verwelkomd door Corien. Wat meteen opvalt is dat de dienst wordt gehouden in de aula van een school in plaats van een kerkgebouw. Naast het podium staat de band te spelen en op het podium staat een groot mozaïekenkruis en een preekgestoelte. Het mozaïekenkruis staat symbool voor de Evangeliegemeenschap Houten. Daarachter hangt een groot scherm waarop de tekst van het nummer wordt geprojecteerd, waar het publiek met plezier gebruik van maakt. Naast zingen wordt er ook nog voorzichtig gedanst. Na een halfuur zingen en swingen stopt de band. De kinderen worden naar een andere zaal gebracht, en als alle kinderen weg zijn, begint de preek.

De preek

De preek wordt gegeven door Manuel van Dam en gaat over waarde. Hij wil de volgende vraag beantwoorden: ‘Hoe komt het dat wij mensen denken dat we waarde hebben?’ Je kan volgens hem in twee scenario’s denken: een wereld waarin God wel bestaat en een wereld waarin God niet bestaat. Hij gaat bij deze preek vooral kijken naar de wereld waarin God wel bestaat. Hij legt uit dat mensen het gevoel van waarde krijgen als ze geconfronteerd worden met de dood of met onrecht en kwaad in de wereld. Hij laat een foto van een dode vogel op het strand zien en zegt: ‘Bij mij doet het niet echt wat. ‘Het roept niet echt emoties bij mij op’. Ook wilde hij een foto van Alan Kurdi laten zien, het Syrische jongetje dat in 2015 aanspoelde op een strand in Turkije. Dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan omdat dit te heftig zou zijn: ‘Ik keek eerder deze week naar deze foto en de tranen schoten in mijn ogen. Wat intens verdrietig is dit. Ik heb hem (de foto) ook niet op het scherm gezet, want ik denk dat het een te heftig beeld is.’ Hij gebruikt dit als voorbeeld dat mensen waarde hebben. Maar waarom hebben mensen voor ons deze waarden? Omdat God, volgens Manuel, vindt dat wij waardevol zijn. Hij geeft vier redenen waarom God ons waardevol vindt, onderbouwd met Bijbelverzen: ‘Omdat we door God zijn gemaakt en bedoeld. Omdat we door God zijn geliefd, gewild en gered. Omdat God een doel heeft met ons leven. Omdat God tot in de eeuwigheid bij ons wil zijn’. Manuel eindigt de preek met het zeggen dat dit niet per se betekent dat God bestaat. Maar als God niet zou bestaan: ‘Is het leven dan wel wat waard?’

De praatgroep

Na de preek werden er praatgroepen gevormd om te praten over een aantal onderwerpen die behandeld waren in de preek. Na een korte voorstelronde konden we beginnen. Wat opviel, was dat iedereen in mijn praatgroep wel iets heftigs had meegemaakt waardoor ze meer in God zijn gaan geloven. Een goed voorbeeld is Joris (62). Hij heeft een zeldzame vorm van lymfeklierkanker gehad. Hij lag al heel snel op de IC aan de beademing. Uiteindelijk zag hij dus een zwart gat achter zich en dreigde erin te vallen. Maar nog voordat hij er helemaal inviel, verscheen er een witte muur waardoor het niet meer mogelijk was voor hem om naar achter te vallen. Na die dag ging het beter en beter totdat hij uiteindelijk kankervrij was. Zelf zegt Joris dat hij geluk heeft gehad met een beetje hulp van God.

De nababbel

Nadat hij dit bijzondere verhaal had verteld, moest Joris weer het podium op omdat de band weer ging spelen en hij zit achter het drumstel. De band speelde nog een laatste rocknummer waarbij het publiek weer meezong. Om de dienst af te sluiten werd er nog een kort gezamenlijk gebed gedaan. Daarna kon iedereen koffie of thee halen om nog gezellig na te tafelen. Tijdens het natafelen kwam ik Marja tegen. Marja woont al jarenlang in Houten en is net zolang al lid van de Evangelische gemeente. Ik vroeg na een kort gesprek waarom ze de dienst in een school houden in plaats van een echte kerk? Als antwoord zei ze: ‘Het gebouw maakt niet uit, het gaat erom dat je bidt naar God’. Deze vraag stel ik ook aan de predikant Manuel van Dam. Hij zegt: ‘Laat ik vooropstellen dat wij wel in een kerk zitten. De kerk, geloven wij, zijn niet bakstenen maar de kerk zijn de mensen.’ Ook zegt hij dat er gewoon niet genoeg budget is voor een eigen gebouw.

Deze bijeenkomst ging over zingeving en dan vooral over waarde. Waarom ben jij als mens waardevol? Daar probeert Manuel van Dam met zijn preek niet per se antwoord op te geven, maar hij probeert je te laten nadenken. Hij geeft ook geen duidelijk antwoord en laat de mensen in gesprekskringen zelf erover praten. In deze kringen worden er mooie maar soms ook heftige verhalen verteld.

Luister hier de audioreportage van Robin Qasem tijdens de tweede editie in de zoektocht naar zingeving van de Evangelie Gemeente Houten.

Over de auteur

Robin Qasem

Robin Qasem (2001) geboren en getogen in Rotterdam, is een beginnend student aan de bacheloropleiding journalistiek in Utrecht. Gedreven door zijn liefde voor waarheid, poogt Robin het achterliggende verhaal te vinden en de stemmen te laten horen die vaak worden genegeerd. Hij is niet bang om op zoek te gaan naar de feiten, zelfs als dit betekent dat hij tegen de stroom in moet zwemmen. Op jonge leeftijd ontwikkelde Robin al een interesse in nieuws en maatschappelijke kwesties. Als kind was hij altijd nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en had hij een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Het was dan ook geen verrassing dat hij uiteindelijk bij de journalistiek terecht is gekomen. Na het afronden van de middelbare school heeft Robin in zijn tussenjaar onder andere vrijwillig nieuwsberichten geschreven voor de Feyenoord-fan website; FR-Fans.nl. Hier begon hij zijn reis om zijn vaardigheden als journalist te ontwikkelen en zijn passie voor schrijven verder te verkennen. Het doel van Robin is om tijdens zijn opleiding veel meer verschillende aspecten van journalistiek te leren, waaronder nieuwsverslaggeving, onderzoeksjournalistiek en interviewtechnieken, waarmee hij in de toekomst hoopt het medialandschap te gaan veroveren.