Houten

Selecteer Pagina

Aan de Slinger organiseert een tweede editie van het VONK Lichtkunstfestival

Aan de Slinger organiseert een tweede editie van het VONK Lichtkunstfestival

het bloemenontwerp bij VONK lichtkunstfestival

Houten- Na een succesvolle eerste editie van het VONK lichtkunstfestival wordt er een dit jaar een tweede editie georganiseerd door aan de Slinger. Dit keer in het Fort de Batterijen. 

Twee jaar geleden was de eerste editie van het VONK festival en werd georganiseerd in het Fort van ‘t Hemeltje in Houten. Doordat er later bij het Fort ‘t Hemeltje dassen zijn gevonden, kan VONK het niet opnieuw daar organiseren. Dassen zijn namelijk een beschermd diersoort. Het vinden van een nieuw fort is gelukt. Net over de grens van Houten naar Nieuwegein ligt het Fort de Batterijen. Ondanks dat het fort niet in Houten ligt, krijgt VONK wel een subsidie van gemeente Houten. Over de keuze om als locatie voor de tweede keer een fort uit te kiezen, zegt Bea Nederhoff, een van de bedenkers van het VONK festival, ‘Een fort heeft toch iets spannends, zowel buiten als binnen’. 

De kunstenaars op dit festival hebben zich zelf aangemeld of zijn door de programmeur van VONK gevraagd. VONK heeft ook een samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), waardoor er veel kunstenaars bekend zijn met dit festival. Met de hulp van 30 vrijwilligers wordt het festival samen met de kunstenaars opgebouwd. Alle vrijwilligers hebben een zogenaamd handboek gekregen over elk kunstobject. Zodat de vrijwilligers weten wat ze moeten doen als iets aan het kunstobject het niet doet. Door de regen die er valt, zijn er ook klimaatkasten die de kunstobjecten beschermen tegen deze regen en de kou. 

Bij binnenkomst van het festival is er van alles te zien en te horen. Verschillende kleuren lichten versieren de omgeving. Overal staan mensen te luisteren en kijken naar de verschillende lichtkunstontwerpen. Achter elk ontwerp zit een verhaal en alles ontwerpen samen vormen een luisterroute. Zo zegt Bea Nederhoff, ‘De verhaallijn van dit jaar is veel beter dan die van twee jaar geleden’, terwijl ze in de horecatent zit. In de horeca tent staan stoelen en tafels waar de bezoekers na hun route even wat lekkers kunnen eten en drinken.  

Bea Nederhoff vindt dat de lichtkunst laagdrempelige kunst is en ze is blij dat ze dat op dit festival aan mensen kan laten. Vergeleken met de eerste editie merkt ze wel dat het lastiger is om mensen te trekken. Zo zegt ze:’De eerste editie was net na corona, dus dit festival was een van de eerste activiteiten die je weer kon bezoeken, waardoor mensen er sneller op af kwamen’. 

In een van de gebouwen van het fort staat een ontwerp met veel gekleurde  geopende bloemen. Op een heel technisch aparaat wordt er telkens een verschillende bij laten zien, waarna er allemaal tikjes te horen zijn. Op elke tik wordt er via het technische aparaat een bloem gesloten. Veel mensen kijken aandachtig naar de bloemen. Ondertussen worden er foto’s gemaakt van het ontwerp door Pépé Heijenberg. Samen met Sabien Engels heeft hij dit ontwerp bedacht en gemaakt. Hij doet de technische kant en zij doet de styling. Sabien Engels zegt over dit ontwerp:’Binnen twee maanden hebben we dit bedacht en alle bloemen hebben we zelfs in twee weken moeten maken’. 

  

 

Over de auteur

Tess Blokker

Tess Blokker is 18 jaar en woont in Nibbixwoud (Noord-Holland). Ze is een eerstejaars student Journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Na het kijken van heel veel misdaaddocumentaires, heeft de misdaadjournalistiek haar interesse gewekt. Naast de misdaadjournalistiek wilt ze verder ook nog ontdekken of andere onderwerpen in de journalistiek haar interesse kunnen wekken.