Houten

Selecteer Pagina

Nieuwe editie NK Tegelwippen Houten

Nieuwe editie NK Tegelwippen Houten

Anne Smit en Christel Postma bij het tegel-inleverpunt || Foto: Samuel Faber

HOUTEN- Op het schoolplein van basisschool Het Mozaïek klinkt het gelach en zacht, geconcentreerd gevloek van voetballende kinderen die van hun weekend genieten. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat hier vandaag (28 september) het NK Tegelwippen plaats vindt. Verderop staat een tent bedrukt met Verkuil & Moree, buitenruimte specialisten. Daarnaast staat een lege aanhangwagen, ogenschijnlijk bedoeld voor de tegels die hier voor het NK Tegelwippen ingeleverd kunnen worden.

 

Tijdens het NK Tegelwippen kunnen mensen hun tuintegels inleveren in ruil voor een plantje die ze vervolgens in hun nu opengemaakte tuin kunnen planten. Denk bij plantjes aan kleine plantjes die je dus in je eigen tuin groot kan brengen en kan zien volgroeien tot volwaardige struiken. Het verlaten schoolplein brengt de kleinste tekenen van leven in de schijnwerpers met haar eigen oorverdovende stilte.  Bij een van die tekenen van leven, onder een tent, omsingeld door tientallen gevulde plantenbakjes staan – ondanks de lage opkomst – positief ogende mensen. Twee van de aanwezigen zijn Anne Smit en Christel Postma, beide werkzaam bij Verkuil & Moree. ‘We hopen nog op aanloop’ zeggen de twee in koor met opgetrokken schouders om zich zo te beschermen tegen de koude wind die over het grotendeels verlaten schoolplein blaast. ‘er zijn er al wel een paar ingeleverd’ vertelt Postma glimlachend terwijl ze naar vier tegels wijst die nu als onderzetters voor de tafelpoten van een opgezette tafel dienen.

‘Het NK Tegelwippen is eigenlijk een ludieke actie’ verteld Postma. Een van de redenen achter het NK Tegelwippen is ‘het vergroenen van privé terrein en ter bevordering van de wateropname in de grond’ aldus Smit. Wanneer je tegels uit de grond haalt stel je een stuk aarde bloot die zo makkelijker water kan opnemen. Dit is vooral belangrijk omdat het weer in Nederland steeds extremer wordt, langere regenbuien en drogere zomers. Door het weghalen van de stenen kan de aarde het water makkelijker opslaan en afvoeren. Het NK vindt door heel het land plaats en er zijn in totaal nu al zo’n 3,8 miljoen tegels ingezameld. ‘Het NK is al een keer in Houten gehouden maar toen was ik er niet bij, dit is dus mijn eerste jaar.’ vertelt Smit. Postma was toen wel van de partij en die verteld dat het toen ook niet echt storm liep. ‘we verwachten dit jaar niet te winnen’ vertellen Postma en Smit.

Verkuil & Moree, de organisatie achter het inzamelen van de tegels is een buitenspecialisten bedrijf en houdt zich vooral bezig met het vergroenen van de leefomgeving. Zo leggen ze groen en houtconstructies aan en onderhouden ze die evengoed. Voor het NK Tegelwippen werken ze in opdracht van gemeente Houten. Ze openen een inleverpunt maar bieden ook de optie om een ‘tegeltaxi’ je tegels bij je thuis te laten ophalen. Het NK is in 2020 opgestart door Frank Lee. Het NK Tegelwippen wordt landelijk georganiseert door creatief bureau Frank Lee en volgens de website van NK Tegelwippen ‘gesterkt’ door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water.

Audio interview door Damian van Bruggen

Over de auteur

samuel Faber

Samuel Faber (2002) komt uit Amsterdam en is student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de wereld om zich heen en de verhalen van anderen om die reden is hij ook begonnen aan de studie journalistiek. Samuel is op dit moment nog werkzaam als kok in een Amsterdams restaurant maar hoopt later buitenlandcorrespondent te worden in Mexico waar hij een maand heeft rondgereisd. Verder is Samuel een groot fan van films, hij kijkt en doet daar graag onderzoek naar. Mede dankzij deze interesse zou hij ook documentaires willen maken. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via samuel.faber@student.hu.nl