Marco Osté (52), een bakker uit Houten, opende 29 jaar geleden de deuren van zijn bakkerij en introduceerde het ‘Houtens Bonkie’ aan de gemeente Houten.
Dat de fruitteelt in Houten bloeit, is geen nieuws voor de inwoners van Houten en de omliggende regio Utrecht. Wat echter voor sommigen wellicht nieuw is, is dat banketbakkerij Marco Osté in Houten, gelegen bij ‘de Passage,’ al 29 jaar lang de maker en tevens ook bedenker is van het ‘’Houtens Bonkie’’. Dit smeuïge appelgebak, bestrooid met poedersuiker, wordt gemaakt met lokale appels uit Houten zelf en is alleen te koop bij deze bakkerij. Osté zegt: ‘Het gemiddelde aantal per week varieert tussen de 30 en 75, soms meer en soms minder.’ Zelfs op het gemeentehuis zijn ze er fan van, en bestellen het gebak nog regelmatig in grote hoeveelheden voor vergaderingen of als cadeau. Het is niet alleen populair onder de lokale bevolking, maar ook onder toeristen, die naast het Houtens Bonkie ook de Utrechtse bonbons als souvenir kopen. Het is bijna een integraal exportproduct van Houten geworden dat ze, zelfs na bijna 30 jaar, nog steeds goed verkopen. De appelkoeken, die per 142 worden gebakken, blijven dan ook nooit lang liggen. Osté heeft na 29 jaar nog steeds elke dag plezier in zijn vak.