Houten

Selecteer Pagina

Tijdens Houtens Cultuurfeest nadenken over nieuwe cultuurvisie

Tijdens Houtens Cultuurfeest nadenken over nieuwe cultuurvisie

Theater Aan de Slinger, locatie van het Houtens Cultuurfeest 2024

HOUTEN – Het Houtens Cultuurfeest keert op woensdag 3 april terug. Ook dit jaar wordt het feest gevierd in theater Aan de Slinger. De zevende editie van het feest heeft het thema ‘De herijkte cultuurvisie van Houten’. Ook jij kan je ideeën daar inbrengen voor de cultuur in Houten.

Door middel van workshops worden verschillende kanten van de Houtense cultuur belicht. Deze gaan van cultuur in de zorg, naar cultureel erfgoed tot aan de jongeren in Houten. Tijdens deze workshops krijg je uitleg over het desbetreffende onderwerp en wat de cultuur van Houten onderneemt op dit gebied. De lessen worden gegeven door mensen met ervaring op cultureel gebied. Op de avond kan iedereen één workshop volgen. Volgens Bea Nederhoff, cultuurmakelaar en werkzaam bij theater Aan de Slinger, is er voldoende ruimte voor eigen inbreng tijdens de les: ‘Aan de specialisten die de workshops geven kan iedereen gerust zijn eigen ideeën brengen. Daar hebben we allemaal genoeg rekening mee gehouden.’

De cultuurvisie van Houten loopt af en de gemeente moet volgend jaar met een nieuwe komen. Met het Houtens Cultuurfeest kunnen inwoners, tijdens workshops, hun ideeën brengen over de cultuur in de gemeente en zeggen wat ze willen voor de cultuurvisie. ‘Op dit moment is er al een goede cultuurvisie in Houten maar doordat de huidige afloopt moeten we kijken hoe het nu verder moet’, zegt Liesbeth Aveling van de Houtense Cultuurtafel, de organisator van het feest. Zij hoopt dat inwoners door middel van dit feest, meer inbreng kunnen leveren aan de cultuur van Houten. Maar dat is niet het enige wat wordt bereikt met het Houtens Cultuurfeest: ‘Het is ook belangrijk dat inwoners samenkomen en dat mensen kunnen zien wat er leeft qua cultuur in Houten,’ zegt Nederhoff. De cultuursector in gemeentes leeft vaak van subsidies, daarom heeft het feest ook een politiek belang.

Ondanks het aanbod van zeven workshops, is de entree gratis en dat is een bewuste keuze. ‘We willen het zo laagdrempelig houden voor iedereen zodat jong én oud mee kan doen,’ zegt Aveling. De Houtense Cultuurtafel krijgt subsidie van de gemeente voor dit evenement. ‘Wij willen dat de cultuur in Houten voor iedereen toegankelijk is in de hele gemeente,’ aldus Aveling. Dit doel wordt dus gehaald tijdens het Houtens Cultuurfeest.

De Houtense Cultuurtafel is negen maanden bezig met het voorbereiden van dit Cultuurfeest. Veel voorbereidingen zijn al getroffen. Zo is het draaiboek af en gaan de flyers in de rondte. ‘Alleen de workshops moeten nog concreet gemaakt worden, dus we gaan nog in gesprek met alle workshopleiders,’ zegt Nederhoff.

Een cultuurvisie is de visie van de gemeente op kunst & cultuur. Houten heeft er al één maar deze loopt dus af daarom moet er naar nieuwe mogelijkheden gekeken worden. ‘De vorige cultuurvisie is ook tot stand gekomen met inbreng van partners. Dat is goed bevallen, daarom denk ik dat het goed is om nog meer interactie met de burgers te hebben,’ zegt Aveling. Zo’n cultuurvisie is niet heel specifiek, er worden vooral grote lijnen omschreven, zegt Nederhoff: ‘Er komen dingen in als het culturele aanbod voor iedereen in Houten, iedereen zou een cultuuroefening kunnen doen. Het zou niet zo specifiek worden zoals het aanbieden van keramiekcursussen in de gemeente.’ Een ding die vaak terugkomt in cultuurvisies is cultuurparticipatie, cultuur moet beschikbaar zijn voor alle doelgroepen.

Tijdens het Houtens Cultuurfeest ligt de aandacht uiteraard op de cultuur in de gemeente. ‘Ook vinden wij het belangrijk dat de inwoners elkaar ontmoeten, verbinden en inspireren,’ zegt Aveling. Het is ook een bijzondere avond voor de lokale cultuursector want alle instanties krijgen hun eigen plekje tijdens het feest en ontmoeten zo hun doelgroep. ‘Door middel van het Houtens Cultuurfeest ontmoeten de inwoners het culturele veld van Houten,’ zegt Nederhoff. ‘Ik hoop dat door deze editie de gemeente met een nieuw herijkte cultuurvisie komt waarbij iedereen hun stem heeft laten horen’, aldus Liesbeth Aveling. Dit jaar is de zevende editie. Vorig jaar was het thema ‘Verborgen Schatten’, dit ging voornamelijk over musea en cultureel erfgoed in de gemeente.

De Houtense Cultuurtafel is een vrijwillige organisatie dat cultuurkrachten in de gemeente bundelt. Ook zet ze kunst en cultuur op de kaart voor alle bewoners en houdt cultuur hoog op de politieke agenda van de gemeente.

Kijk hier het interview met Liesbeth Aveling van de Houtense Cultuurtafel terug:

Over de auteur

Jaimy Dahmes

Jaimy Dahmes (Zaanstad, 2004) is sinds jongs af aan al bezig met (lokaal) nieuws. Als kind was ze altijd nieuwsgierig en benieuwd naar wat er in de wereld gebeurt. Daarom was de stap om Mediaredactie te studeren aan het Mediacollege Amsterdam, geen verrassende keuze. Op deze school heeft zij veel ervaring opgedaan op het gebied van radio, tv en camjo. Van elke week een radio-uitzending maken tot reportages van het lokale nieuws in de hoofdstad. Tijdens deze opleiding is Jaimy erachter gekomen dat ze later graag nieuws wil publiceren en presenteren. Daarom heeft ze even later ook stage gelopen op de nieuwsredactie van Qmusic. Hier heeft ze veel geoefend met het lezen en schrijven van landelijk nieuws. Nu ze haar mbo-papiertje op zak heeft, is ze aan de slag gegaan als freelance-journalist. Dit werk verricht ze onder andere bij Qmusic en RTV Purmerend. Verder gaat ze nu ook wekelijks aan de bak bij de NOS als autocue operator. Dit valt allemaal best goed te combineren met haar huidige studie: de School voor Journalistiek. Voor deze hbo-opleiding mag zij nu ook haar eigen nieuws gaan maken voor SvJ media in de regio: Utrecht-Oost Oost. Hier gaat zij schrijven over allerlei onderwerpen, van sport tot aan zorg. Jaimy heeft onwijs veel zin in het komende jaar en kan niet wachten om jullie het nieuws uit de hyperlocal te brengen!