Houten

Selecteer Pagina

Energiecrisis brengt meer mensen naar de voedselbank

Energiecrisis brengt meer mensen naar de voedselbank

Voorzitter Jan Mol vóór Voedselbank Houten

HOUTEN- De voedselbank in Houten heeft in de afgelopen jaren een sterke toename gemerkt in het aantal klanten van de voedselbank mede dankzij de recente stijging in energie en winkelprijzen. Vooral bewoners van energie onzuinige woningen zijn hierdoor oververtegenwoordigd. We spraken Jan Mol, voorzitter van de voedselbank over deze kwestie.

De oorlog in Oekraïne heeft er (ook) in Houten voor gezorgd dat de prijzen van energie en de dagelijkse boodschappen sterk zijn gestegen. Bij de voedselbank merkten ze een sterke toename in klanten sinds de prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne. Mol vertelt ons dat sinds hij begon in mei 2021 de voedselbank 44 klanten had en dat dat aantal in eind 2022 was gestegen naar 102. Begin 2023 stagneerde dit aantal weer doordat de overheid de AOW en andere uitkeringen tijdelijk had verhoogd. “Nu staat het aantal op 72 en ik verwacht dat dat nog wel zal stijgen” aldus  Jan Mol.

Een oplossing voor de stijging in armoede en daarmee ook de stijging in klanten ligt volgens Mol bij het verduurzamen van de huizen. Een groot deel van de klanten komt uit Schalkwijk aan de kant van het spoor en we zien dat veel huizen daar nog niet zijn verduurzaamd. “Je ziet een correlatie tussen minder energiezuinige woningen en het feit dat men klant is van de voedselbank”.

De voedselbank helpt zelf ook actief mensen met hun financiële problemen.

Mol verteld ons dat ze klanten binnen negen maanden weer op hun eigen benen willen hebben staan. in de eerste vier weken kunnen klanten bij voedselbank Houten met gekwalificeerde mensen praten over hun financiële situatie en zij helpen hen dan met bijvoorbeeld subsidies aanvragen.

 Audio-interview door Damian van Bruggen

 

 

Over de auteur

samuel Faber

Samuel Faber (2002) komt uit Amsterdam en is student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de wereld om zich heen en de verhalen van anderen om die reden is hij ook begonnen aan de studie journalistiek. Samuel is op dit moment nog werkzaam als kok in een Amsterdams restaurant maar hoopt later buitenlandcorrespondent te worden in Mexico waar hij een maand heeft rondgereisd. Verder is Samuel een groot fan van films, hij kijkt en doet daar graag onderzoek naar. Mede dankzij deze interesse zou hij ook documentaires willen maken. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via samuel.faber@student.hu.nl