Houten

Selecteer Pagina

Energiefestival Houten zet zich in voor duurzaam leven

Energiefestival Houten zet zich in voor duurzaam leven

Woningen in Houten met zonnepanelen op de daken. Foto door Suzie van Kesteren

HOUTEN – De organisaties uit Houten die zich bezighouden met duurzaamheid organiseren het energiefestival in Houten. Er is een divers programma aan activiteiten te doen op het festival, wat zich eind november afspeelde. De bedoeling is om inwoners te stimuleren meer duurzaam te leven. 

Bij elkaar doen er zes organisaties mee aan het festival, die zich allemaal op hun eigen wijze inzetten voor een energieneutraal Houten. Door middel van workshops, lezingen, tips & tricks en shows willen de organisaties het bewustzijn onder de inwoners vergroten. Het overkoepelende adviesbureau, De Jonge Honden, neemt de algehele organisatie en coördinatie op zich. ‘Wij geloven dat iedereen wat kan doen om duurzamer te leven, jong en oud’, zegt Janna Hollema, hoofdorganisator van De Jonge Honden. De organisaties komen samen op het festival, maar organiseren allemaal hun eigen activiteit op hun eigen specialiteit. De organisaties doen dit op vrijwillige basis en hebben als doel Houten duurzamer te maken.  

Gemeente Houten heeft de ambitie om energieneutraal te worden. De gemeente heeft een aantal jaar geleden een zogenaamde energietafel opgericht. Hier kwamen organisaties bij elkaar die zich ontfermen over de duurzaamheid in Houten. Er werd gekeken naar een mogelijkheid voor meer samenwerking tussen de partijen. Het energiefestival is een van de zaken die hieruit is gekomen. 

Voor de tweede keer is het energiefestival in het leven geroepen. Intussen is de editie afgelopen en deze heeft een week geduurd. ‘Of we het festival volgend jaar terug gaan zien, hangt van de evaluatie af’, aldus Hollema.

Audio-interview door Kiki Schaap

Over de auteur

Suzie van Kesteren

Suzie van Kesteren (2000) is eerstejaars student op de school voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geboren en getogen in Amsterdam en noemt zichzelf dan ook een echte Amsterdammer. Suzie is wat laat begonnen met studeren en zit als een van de oudere studenten in haar jaar. Dit komt mede omdat zij de jaren voordat ze begon aan de studie een boel andere dingen gedaan heeft. Natuurlijk heeft ze ook gereisd, naar Zuid-Amerika met een vriendin. Hier kwam ze vast te zitten in Peru door de corona uitbraak, waardoor ze haar eerste moment op TV heeft bereikt op het NOS-journaal. Ze heeft op haar 20e tot haar 22e leeftijd een bedrijf gerund in Amsterdam-Oost. Het bedrijf heet Studio/K, een restaurant en bioscoop, geheel gerund door studenten. Ze heeft hier in het bestuur gezeten en ervaring opgedaan in een bedrijf runnen en de leidinggevende functie te hebben. Genoeg gedaan, maar nu wordt het eens tijd om te gaan studeren.