Houten

Selecteer Pagina

Voorjaarskermis aan Het Rond geopend

Voorjaarskermis aan Het Rond geopend

Attractie 'Extreme machine'

De kermis op het Houtense Rond ging deze vrijdag 22 maart weer open. Druk is het tijdens de opening niet en terwijl de attracties al staan te schitteren hangt er een dik wolkenpak boven het plein. Het regent en het waait maar de felgekleurde lichten en geur van frituur komen de bezoekers al vanaf het station tegemoet.

Het is vrijdagmiddag 13.00 uur en de kermis op Het Rond is zojuist geopend. Geen grote groepen gillende en juichende kinderen maar slechts een aantal bezoekers vullen het plein. Een dik pak donkere wolken hangt tegenstrijdig boven de fluoriserend gekleurde kermisattracties. Het is regenachtig in Houten en de mensen lopen, met neergeslagen hoofden en capuchon op, het plein over. De kermisexploitanten staan in hun afgedekte hokjes of roken nog een sigaret en tussen de attracties door is soms zelfs een fietser te zien.

Bij de ‘Extreme Machine’, ook wel bekend als de Miami Trip, staat een moeder met haar zoons geduldig te wachten tot de kermisexploitant maar liefst twee zitjes droog veegt. De attractie, die bestaat uit een lange bank met felle, vloekende kleuren en grote licht- en geluidmachines, moet nog even opstarten. Eenmaal aan nemen de jongens plaats en begint de attractie eerst langzaam en daarna hevig te draaien. Moeder Anja staat erbij en kijkt ernaar: ‘Heerlijk die jongens, zie je ze lachen? Zelf moet ik er niet aan denken hoor!’ Het is een gezicht om misselijk van te worden maar de jongens hebben lol, al vormt de lawaaiige attractie een groot contrast met het voor de rest nog vrij lege plein.

Tussen de kermiskarren, van deze Extreme Trip tot aan de grijpmachines, door hangt een geur van de pas opgewarmde frituur. In het midden van het geheel staan de loempiakraam en de bloemenstal er stilletjes bij. Al worden de eerste snacks toch al verkocht en heeft ook de bloemenman zijn eerste klant gehad; er loopt een vrouw met een bosje gele tulpen langs. Op de hoek van het plein staat zelfs een oliebollenkraam. Dicky Kers vertelt dat het de normaalste zaak van de wereld is, oliebollen in maart. ‘Bij een kermis horen oliebollen, zo zit dat gewoon’ aldus Kers, die al jaren met zijn kraam op kermissen door het hele land staat. ‘Het loopt nog geen storm vandaag, maar we hebben al veel voorbereid,’ Kers wijst naar de stapels oliebollen voor en achter zich. ‘Met beter weer verwachten we van het weekend gewoon op te gaan.’

Maar dat het voor de opening van een voorjaarskermis rustig is ziet ook Tonnie Venekamp, eigenaar van het kermisbedrijf Venekamp & Zonen, dat de kermis van attracties zoals de grijpmachines voorziet. Venekamp, die al 17 jaar op Het Rond staat, heeft ‘het wel eens beter gehad in maart’ maar uit zich lachend over het feit dat men het weer ook niet in de hand kan hebben. Venekamp gaat nog wel uit van een opkomst. ‘Kinderen blijven kinderen en die komen vanzelf wel deze kant op.’ Hij brengt zijn handen naar zijn hoofd wanneer hij vertelt over het volk dat hij ’s avonds verwacht: ‘En dan die jongeren die vanaf een uur of acht komen hangen, dat wordt nog wel wat hoor!’

Over de auteur

Belle Moll

Belle Moll (2002), is beginnend journaliste en volgt dan ook Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met een universitaire achtergrond in de sociale wetenshappen gaat de Amsterdamse met een onderzoekende en analyserende wijze te werk wat ook terug te zien is in haar schrijfstijl. Haar achtergrond in de aard- en duurzaamheidswetenschappen tekent haar interesses en zo werkstijl. Naast de journalistische werkzaamheden is Belle vaak aan beide kanten van de bar te vinden waar haar nieuwsgierigheid en tevens leergierigheid haar dag en nacht blijft prikkelen tot nieuwe ideeën.