Houten

Selecteer Pagina

Kinderen en jongeren uit Houten zijn tevreden over hun zakgeld

Kinderen en jongeren uit Houten zijn tevreden over hun zakgeld

HOUTEN – Ondanks de gure wind is het rond het middaguur redelijk druk op Houten Castellum. Er lopen veel kinderen rond; ze fietsen voorbij, komen de winkel uit met hun handen vol eten of ze staan met elkaar te praten. Tegenwoordig krijgen de meeste kinderen zakgeld van hun ouders, hiermee kunnen kinderen leren verstandig om te gaan met geld.

Veranderingen

Volgens het Nibud is zakgeld een goede manier om kinderen de waarde van geld te leren. Vanaf zes jaar kunnen kinderen verschillende munten herkennen, vanaf dan zou een kind zakgeld kunnen krijgen. Over de jaren heen is het concept van zakgeld erg veranderd; hoewel de traditionele manier van wekelijks contant geld krijgen nog steeds populair is, geven een aantal kinderen aan maandelijks hun zakgeld gestort te krijgen. Ook zijn sommige ouders van mening dat hun kinderen een klusje moeten doen in ruil voor geld terwijl anderen van mening zijn dat aan het krijgen van zakgeld geen verplichtingen moeten zitten. Er zijn tegenwoordig ook verschillende apps voor ouders om bijvoorbeeld het zakgeld van hun kinderen automatisch te storten of om kinderen bewuster te maken van hun geld.

Deze veranderingen zijn overal, dus ook in Houten. Op Houten Castellum lopen voor een vrijdagmiddag veel kinderen rond. De wind gaat steeds harder waaien en het voelt buiten steeds kouder, maar dat maakt het niet minder druk. Een paar meisjes staan samen te wachten op hun vriendinnen. Veel mensen lopen met winkelwagens de Albert Heijn in en uit en een paar jongens doen tevergeefs een poging om donateurs voor een goed doel te krijgen. De meeste kinderen rijden op de fiets langs, maar sommigen blijven ook hangen om eten te halen of te wachten op hun vrienden.

Kinderen in Houten krijgen vaak al vanaf jonge leeftijd zakgeld, Isa (8) verteld dat ze twee euro per week krijgt en dat ze wel graag meer zou willen. De meeste kinderen en jongeren vertelden dat ze een bankrekening hebben. ‘Zo heb ik meer overzicht, in plaats van dat ik de hele tijd moet gaan tellen.’ Verteld Nienke (17), ze krijgt 28 euro per maand gestort op haar bankrekening. Ook Noa (18) vindt het hebben van een bankrekening fijn; ‘Ik ben aan het sparen voor een auto, als mijn loon gestort is kan ik zo veel makkelijker geld apart zetten. Contant geld voelt voor mij ook niet echt als geld en dat geef ik dan veel sneller uit.’

Over het algemeen zijn de kinderen op Castellum wel tevreden over het bedrag dat ze krijgen. Annaïs (14), krijgt 20 euro per week, hier is ze tevreden mee. ’20 euro is wel genoeg, je kan er alles mee kopen, maar meer is toch altijd beter.’ Aldus, Annaïs.

Er zit dus een duidelijk verschil tussen het bedrag dat de kinderen in Houten krijgen, ondanks dat de meesten wel tevreden zijn over dit bedrag willen ze ook wel meer.

Audio productie door Stijn Saman (stijn.saman@student.hu.nl)

Over de auteur

Fleur Reparon

Fleur Reparon is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, na afgelopen jaar haar havo diploma te halen. Ze vindt het leuk om te lezen en muziek te luisteren. Later wil Fleur graag documentaires maken of werken bij een krant, bij voorkeur RTL Nieuws, maar als ze iets anders tegenkomt is dat ook goed. Ze wil graag met een open houding een interview ingaan, zodat iedereen zichzelf kan zijn en hun ervaring kan delen zonder dat daar een oordeel bij komt kijken. Voor op-of aanmerkingen kunt u een mail sturen naar; fleur.reparon@student.hu.nl