Vrijstaat opent café vrijspraak 12+

Vrijstaat opent café vrijspraak 12+

Deze maand opent Vrijstaat haar deuren van het Vrijspraak café van de leeftijden twaalf tot en met zestien jaar. Dit café is dan ook bedacht voor en door de jongeren zelf uit de buurt. Het wordt een hangplek voor de jongeren, hier kunnen ze elke zaterdag terecht om te chillen en workshops te volgen, en in dit seizoen draait het allemaal om muziek. In de workshops kunnen deze jongeren leren hoe zij een eigen rap of liedje kunnen schrijven met videoclip, er zullen ook karaoke dagen georganiseerd worden en je kan leren hoe je zelf jouw eigen kleding als artiest kan ontwerpen, en alle jongeren uit de buurt zijn welkom om hier bij ze zijn.

 

 

Creatieve Hangout

 Het vrijspraak café is een creatieve hangout voor iedereen van twaalf tot en met zestien jaar, en is iedere zaterdag geopend dit wordt gedaan tot zaterdag 16 december, en iedereen is welkom om te komen met zijn vriendjes of vriendinnetjes” verteld Luna één van de begeleiders van de Vrijstaat. Het café is een laagdrempelig ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn en zich kan uiten. Het is elke zaterdag avond van vijf uur tot en met acht uur. Toegang tot het Vrijspraak café is gratis wel wordt er in het café hapjes geserveerd inclusief drinken waar de jongeren maar twee euro voor betalen en op deze avonden is er ook altijd een cultuurcoach aanwezig. Jermaine is ook één van de begeleiders die de kinderen gaat begeleiden tijdens deze periode, hij is rapper en cultuurcoach en gaat workshops geven aan de kinderen die komen naar Vrijspraak café.

De Vrijstaat

De Vrijstaat bestaat sinds 2009 en is één van de wijkcultuurhuizen in Utrecht en biedt een breed programma dat zich richt op binnen – en buitenschoolse kunsteducatie, taalontwikkeling en laagdrempelige culturele evenementen voor bewoners uit de directe omgeving. Daphne de Bruin is de Artistiek leider en oprichter van de Vrijstaat. Daphne de Bruin is naast haar werk op de Vrijstaat ook nog is schrijver, regisseur en actrice. De Vrijstaat beschikt over twee locaties de boerderij, een monumentaal pand waar de meeste Vrijstaat- activiteiten plaatsvinden in het razendsnel ontwikkelende Leidsche Rijn. Het Gebouw is de tweede locatie van Vrijstaat, in 2010 kregen zij deze tweede locatie erbij waar zij ieder jaar een doe- expositie houden waar ze de jongeren uitdagen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken. De kunstenaars die dan uitgenodigd worden nemen de bezoekers mee in hun werkproces, en daarmee maken bezoekers op een actieve manier kennis met het thema van de expositie en de werkwijze en techniek van de kunstenaars. Dit wordt gehouden in een moderne expositieruimte waar ze jaarlijks deze mensen ontvangen. Maar vorig jaar 2022 werd de boerderij volledig gerenoveerd, waardoor deze locatie nu een karakteristieke en moderne plek is voor activiteiten. Met de gerenoveerde boerderij zal de Vrijstaat veel meer mogelijkheden hebben om te ontwikkelen en projecten van anderen te faciliteren, en te ondersteunen.Een team van twintig ervaren freelancers begeleidt alle activiteiten van de vrijstaat. Veel van de workshopleiders hebben een kunstopleiding of cultureel Maatschappelijke vorming als achtergrond. Zij zijn vertrouwd met de materialen en technieken van de kunstenaars en hebben ervaring met het begeleiden van groepen kinderen. Een groot deel van hen is ook ooit begonnen als stagiaire op De Vrijstaat.

Over de auteur