Groeiende taalachterstanden

Groeiende taalachterstandenScore 0 %Score 0 %

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen in Nederland moeite met lezen en schrijven: er wordt steeds minder gelezen en het tweede taalprobleem groeit. Het gaat hierbij om zo’n ruim 2,5 miljoen Nederlanders. In de provincie Utrecht zijn dit er ongeveer 30 000. Onderzoek wijst uit dat mensen met een taalachterstand moeilijkheden zullen ondervinden. Annelieke Acda is coördinator communicatie van Taaldoetmeer. Dit is een vrijwilligersorganisatie gevestigd in de provincie Utrecht. Hieronder vallen Vleuten en De Meern. De organisatie helpt hier mensen hun taalbarrières te verbeteren. Ook benadrukt men het belang van taalbeheersing. 

Voor alle leeftijden 

De problemen ontstaan vaak van jongs af aan. Die blijven hangen en vervolgens hebben jongeren op school er last van. Als die jongeren eenmaal van school zijn en opzoek gaan naar een baan, kunnen ze er ook weer tegenaan gaan lopen. Taaldoetmeer wordt hier ingezet. Er zijn projecten voor alle leeftijden. “We hebben zelfs projecten voor kinderen van 0-3 jaar. Het doel is dat we zo vroeg mogelijk een taalbasis leggen. Daarmee voorkom je dat er op latere leeftijd problemen ontstaan”, aldus Acda. 

Mogelijkheden

Deelnemen aan de organisatie is gratis. Taaldoetmeer wordt namelijk gesponsord door de gemeente en fondsen. De vrijwilligers gaan langs bij gezinnen. Samen met de kinderen en ouders kijken ze hoe ze kunnen helpen om zoveel mogelijk met taal bezig te zijn. Door middel van liedjes zingen, voor te lezen of spelletjes te spelen proberen ze de Nederlandse taal te stimuleren. Voor kinderen en jongeren zijn er één op één trajecten en voor volwassenen taalgroepen. De volwassenen gaan naar een bibliotheek of buurthuis. Daar gaan ze gezamenlijk boeken lezen met de vrijwilligers. 

De juiste match 

Als de school merkt dat kinderen moeite hebben met de taal worden ze doorverwezen naar de organisatie. Vrijwilligers melden zich aan en geven hun voorkeuren op voor een doelgroep. Deelnemers doen dat ook. Vervolgens gaan ze in gesprek met deelnemers en vragen waar de behoeftes liggen. “We proberen iemand te vinden die bij de doelgroep past. Door een goede match met iemand te hebben kunnen we beter helpen. Zo hopen we de wereld van mensen te kunnen verbreden’’, aldus Acda. 

Beoordeling

0 %

Groeinde taalachterstanden
0 %
0 %

Over de auteur