Multifunctioneel buurtcentrum Het Zand is af.

Multifunctioneel buurtcentrum Het Zand is af.

Multifunctionele Accommodatie (MFA) het Zand heeft een belangrijke wijkfunctie. Om te voldoen aan de nieuwe visies voor onderwijs en kinderopvang en de nieuwste eisen voor een gezond binnenklimaat is de MFA de laatste jaren verbouwd en gerenoveerd. Na een langdurige verbouwing heeft het buurtcentrum haar deuren geopend voor alle buurtbewoners. Op woensdag 11 oktober 2023 is de vernieuwde MFA Het Zand feestelijk heropend.

 

 

Kunstwerk gebouw.

MFA Het Zand is een brede school dat in de Utrechtste wijk Leidsche Rijn. Het gebouw is in de vorm van een ruimteschip gebouwd en is sinds de oplevering een heel opvallend verschijning geworden het, gebouw kreeg een grote metamorfose door architectenbureau VenhoevenCS. In 20221 zijn de werkzaamheden gestart. Het Zand is een laagdrempelige ontmoetingsplek, waarin de Montesorri Basisschool Arcade, Fantaziehuid kinderopvang, Gro- up kinderopvang en het buurtcentrum Dock Utrecht en sport zitten. En iedereen is welkom om deel te nemen aan een gevarieerd programma dat kinderen en volwassenen stimuleert hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De afgelopen jaren is het gebouw grondig verbouwd en is de buitenruimte opnieuw ingericht met twee kunstwerken. De oorspronkelijke gemeenschapruimte, is nu dan ook een centraal ontmoetingsplein voor het buurthuis. In de ruimte van drie verdiepingen hoog hebben ze gezellig een zithoek, biljarttafel en een bar staan. Het gebouw is nu ook bijna energieneutraal, het verbeterde ventilatiesysteem zorgt voor lagere energiekosten en een aangenamer binnenklimaat. Door de centrale ventilatie- installatie betaalt de MFA ook een stuk minder energiekosten. Daar staat tegenover dat een centrale ventilatie leidt tot minder verdiepingshoogte in met name de verkeersruimten.  En door verbeterde isolatie is er ook minder geluidshinder.  De betonlook is met zachte, natuurlijke materialen, zoals bamboe, veranderd in een warme ruimte. In het gebouw zijn speciale plekken gemaakt waar de kinderen zich kunnen terugtrekken.

In de toekomst zou het gebouw ook makkelijk aangepast kunnen worden wanneer er meer leerlingen op de scholen komen of als de scholen op een andere manier les willen geven.

Twee nieuwe kunstwerken

De binnenzijde is tegelijk met het speelplein en de ruimte om het gebouw heen vernieuwd. Vanuit de gemeente Utrecht zijn er uiteindelijk twee kunstopdrachten gerealiseerd waarin de thema’s ruimte, sciene fiction en het ontdekken van nieuwe werelden een rol spelen. Kunstenaar Guido de Boer heeft – samen met een aantal kinderen van de basisschool Het Zand Glorp gemaakt: vijf gigantische fantasiewoorden om namens alle gebruikers en bezoekers van het gebouw buitenaards leven te begroeten. Marjolijn Mandersloot en Hans van Wezel creëerden Dreamteam, zes bronzen dierfiguren die iedere bezoeker welkom heten. Kunst in de openbare ruimte en in publieke gebouwen draagt bij aan een Kwalitatieve en bijzondere leefomgeving voor alle inwoners en bezoekers van de stad. De gemeente Utrecht is hierin actief opdrachtgever. Utrecht kent sinds 1954 een percentageregeling voor publieke (ver) bouwprojecten. Anderhalf procent van de bouwsom wordt gebruikt voor kunst. Kunst komt in nauwe samenspraak met gebruikers, architect en de eigenaar van het gebouw tot stand. Dankzij de regeling zijn er inmiddels in alle wijken van de bijzondere kunstwerken neergezet.

Over de auteur