Met een lege accu boodschappen doen en met een volle accu naar huis

Met een lege accu boodschappen doen en met een volle accu naar huis

De groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland zal niemand onopgemerkt blijven. Hierdoor stijgt de behoefte aan openbare laadpunten. De gemeente Utrecht is al druk bezig om aan deze behoefte te voldoen. Supermarktketen Albert Heijn en Eneco zijn al een samenwerking gestart om snelladers te installeren bij Albert Heijn-winkels in Nederland en België.

Eneco werkt al sinds 2022 samen met supermarkt Albert Heijn om aan de groeiende vraag naar laadmogelijkheden te voldoen. “Samen met Albert Heijn willen wij in 2025 minimaal 2.000 laadpalen bij de supermarktketen in Nederland en België hebben,” vertelt woordvoerder Mirjam Achthoven van Eneco. Volgens Achthoven zorgt de aanleg van de laadpalen ervoor dat klanten makkelijker met duurzaam vervoer naar de winkel kunnen komen. “Ook maken we gebruik van 100% groene stroom uit Nederland, door het gebruik van Eneco HollandseWind, waardoor we bijdragen aan een groene toekomst.” De toename van laadpaalstations bij supermarkten laat een belangrijke ontwikkeling zien richting een groenere en duurzamere toekomst.

De gemeente Utrecht is van plan om het komende jaar minimaal 2 laadpalen te plaatsen bij de Albert Heijn Mereveldplein in Vleuten-De Meern, en mogelijk later nog eens 2 extra. Bij een recent bezoek aan deze supermarkt vroeg ik klanten naar hun mening over het plaatsen van laadpalen bij supermarkten. Siska, een klant, is positief over de komst van laadpalen: “Ja, ik vind het goed en fijn! Echt iets voor de toekomst, dus er moeten zeker meer voorzieningen komen! Ik rij hybride, dus maak ook gebruik van laadpalen en zou ze hier zeker gebruiken.”

Niet iedereen is zo positief als Siska. Remco, een andere klant bij Albert Heijn, ziet het nut niet in van laadpalen bij supermarkten, omdat je volgens hem toch snel weer weg bent. Op mijn vraag of hij ze zou gebruiken als ze er waren, antwoordt hij: “Het zijn meestal wel goede en lege parkeerplaatsen, dus daarvoor zou ik ze wel gebruiken. Ze staan meestal dicht bij de ingang.”

Op de plek waar de laadpalen komen te staan, zijn op dit moment gewone parkeerplaatsen, vlak bij de ingang van de supermarkt. Op 160 m afstand van de supermarkt staan twee openbare laadpalen midden in een woonwijk, waar nu midden op de dag al 2 auto’s aan het laden zijn.

De gemeente laat op hun website weten dat ze druk bezig zijn met het plaatsen van nieuwe laadpalen in de wijk Vleuten-De Meern. Bij de plaatsing wordt rekening gehouden met verschillende eisen en wensen. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn en er wordt gezorgd voor voldoende ruimte op de stoep rondom de laadpaal (minimaal 90 cm). Daarnaast worden bij voorkeur meerdere laadpalen naast elkaar geplaatst en wordt schade aan bomen vermeden door voldoende afstand tot de wortels te bewaren. Ook wordt vermeld dat er bepaalde plekken zijn waar ze liever geen laadpalen plaatsen, zoals direct voor deuren of ramen, bij monumenten, in het groen, naast open (groene) ruimtes, of bij plekken waar mensen kort parkeren, zoals voor winkels of kinderopvang. Bovendien moeten laadpalen minimaal 180 cm afstand hebben tot brandputten en minimaal 2,5 meter afstand tot riool- of warmtenetwerken.

Het initiatief van de gemeente Utrecht en de samenwerking tussen Albert Heijn en Eneco, toont het groeiende belang van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Met de toenemende behoefte aan laadmogelijkheden worden klanten gestimuleerd om met duurzaam vervoer naar de supermarkt te komen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een duurzame toekomst.

Over de auteur

Joëlle Stolker

Joëlle Stolker volgt de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Voor de opleiding schrijft ze artikelen op de website SvjMedia. Ze is geboren in Delft, maar heeft het grootste gedeelte van haar leven in Hoorn gewoond, waar ze nu ook is gevestigd. Vanaf jongs af aan schrijft Joëlle voor zichzelf al heel wat weg. Ze liet zich toen inspireren door mensen hun levensverhalen. Zoals haar vader, die door jarenlang hard werken eindelijk zijn eigenbedrijf kon opzetten. Tegenwoordig zijn dat podcastmaker Jay Shetty en Joe Rogan. Zij halen onderwerpen zoals spiritualiteit, zelfkennis, persoonlijke ontwikkeling, fysieke- en mentale gezondheid aan. Dit probeert Joëlle in haar vrije tijd toe te passen en hoopt door zo te leven ook andere mensen te kunnen inspireren.