Vleuten en De Meern zetten zich in voor het klimaat!

Vleuten en De Meern zetten zich in voor het klimaat!

Het initiatief Vleuten De Meern Schoon zorgt voor een schoon, afvalvrij en veilig leefgebied in Vleuten en De Meern. Twee keer per tijdens World Cleanup Day en de Landelijke Opschoondag organiseren ze een opruimactie om zo veel mogelijk zwerfafval van de straat te krijgen. 

Dat het milieu er wereldwijd niet beter op wordt is geen geheim, maar toch wordt er op kleine schaal alsnog actie ondernomen. Zo ook in Vleuten en De Meern vanuit het persoonlijke initiatief Vleuten De Meern Schoon. Twee keer per jaar komen buurtbewoners bij elkaar om zoveel mogelijk straatafval in te zamelen. De acties worden met behulp van een website, flyers en mailing de wereld in gebracht en samen met lokale bedrijven wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje. Rik Terán, mede organisator, vertelt dat hij zich graag inzet voor het initiatief. ‘We willen de buurt gezellig, schoon en veilig houden’, vertelt Terán. Met het oog op de toekomst hoopt hij dat de kinderen die opgroeien in Vleuterweide door middel van deze opruimacties bewustwording creëren voor het milieu en voor een veilige buurt. ‘Een schone, gezellige buurt is ook een veilige buurt’, aldus Terán. Wel zijn, volgens Terán, Vleuten en de Meern relatief schoon vergeleken met wijken in grotere steden.

Ook Sandra, buurtbewoonster in Vleuterweide, gaf aan dat zij zich graag inzet voor een schonere buurt. Ze heeft niet meegedaan aan de acties van Vleuten De Meern Schoon, maar draagt op haar eigen manier een steentje bij aan een afvalvrije buurt. Zo geeft ook zij haar kinderen mee dat het beter is om afval van de straat te houden.

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.