Drijvende Zonnepanelen in Haarrijnse Plas Utrecht

Drijvende Zonnepanelen in Haarrijnse Plas Utrecht

In de Haarrijnse Plas in Utrecht zullen binnenkort drijvende zonnepanelen worden geïnstalleerd, waarmee duurzame energie wordt opgewekt voor de stad. Het project, geleid door BM Solar, biedt een milieuvriendelijke oplossing zonder het recreatiegebied te verstoren.

De Haarrijnse Plas, een populaire plek voor recreatie, zal binnenkort een groene transformatie ondergaan met de installatie van drijvende zonnepanelen. BM Solar heeft de tender van de gemeente Utrecht gewonnen om duurzame energie te genereren in het midden van de plas, terwijl recreanten kunnen blijven genieten van zwemmen, surfen en vissen.

Het project, dat zich uitstrekt over de oostelijke en westelijke delen van de plas, komt voort uit de gemeentelijke wens om meer duurzame energiebronnen te benutten. “In Utrecht zijn er niet veel geschikte plekken voor windmolens en zonnepanelen,” legt een vertegenwoordiger van BM Solar uit. “Daarom hebben we naar alternatieven gezocht, zoals drijvende zonnepanelen op waterlichamen zoals de Haarrijnse Plas.”

Met de verwachting dat de bouw tegen 2025 of mogelijk 2027 zal worden voltooid, zal het project bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de stad. Ondertussen zal het recreatieve karakter van de plas behouden blijven, zoals geëist door de gemeente.

De drijvende zonnepanelen in de Haarrijnse Plas zijn een veelbelovende stap naar een duurzamere toekomst voor Utrecht, waar hernieuwbare energie en recreatie naast elkaar kunnen bestaan.

Audio-interview met medeoprichter van het drijvende zonnepanelenproject in de Haarrijnse Plas.

Over de auteur

Lynn van Rhijn

Ik ben Lynn van Rhijn, 18 jaar oud en zit momenteel in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek. De reden dat ik voor deze studie heb gekozen, is omdat ik erg nieuwsgierig ben en graag nieuwe verhalen ontdek. Het lijkt mij leuk om later op een redactie te werken, documentaires te maken en me te verdiepen in onderzoeksjournalistiek. Hoewel ik nog niet veel ervaring heb in de journalistiek, heb ik wel al een documentaire gemaakt voor mijn profielwerkstuk waarin we verschillende mensen hebben geïnterviewd. Dit vond ik heel leuk om te doen, en het heeft me daarom ook gemotiveerd om journalistiek te studeren. Dit jaar zal ik wekelijks interviews afnemen in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern. Ik kijk er erg naar uit om de hyperlocal te verkennen en hoop steeds beter te worden in het maken van audio fragmenten en artikelen.