Leerkrachten gaan 24 uur lesgeven voor ALS

Leerkrachten gaan 24 uur lesgeven voor ALS

Op maandag 18 december 09:00 tot dinsdag 09:00 gaan twee leerkrachten van basisschool Op De Groene Alm in Leidsche Rijn 24 uur lang lesgeven om geld op te halen voor ALS, het doel van Serious Request. Ze zijn met deze actie begonnen omdat het bij meerdere mensen op de school dichtbij komt en ze al een langere tijd actie wilde voeren voor dit doel.  

 

Dat er meer aandacht moet komen voor ALS is natuurlijk geen geheim, daarom hebben Michiel en Lisa ervoor gekozen om een hele opvallende actie te voeren in de vorm van 24 uur lesgeven. De kinderen van basisschool Op De Groene Alm zijn super enthousiast over deze actie omdat het natuurlijk iets heel unieks is. Ze slapen met z’n allen verspreid over de lokalen en het is niet alleen een goede actie, maar ook een gezellig “slaapfeestje”. De gehele 24 uur zijn er verschillende lessen te bezoeken. De kinderen kunnen sommige uren kiezen welke les zij bijwonen. Er worden niet alleen normale lessen gegeven. Zo wordt er bijvoorbeeld EHBO-les gegeven en er wordt ook gesport. Er is dus een zeer divers aanbod, wat ook wel nodig is om die 24 uur te vullen.  

Michiel en Lisa hebben bij de start van de actie een streefbedrag bepaald van 5000,-, maar inmiddels hebben ze meer dan twee keer hun hele streefbedrag ingezameld. De actie krijgt dus super veel aandacht. 3FM is langsgekomen om een uitzending te maken voor de actie en er zijn al meerdere journalisten langskomen om hier artikels over te schrijven.  

ALS in een ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in de hersenstam afsterven, hierdoor verliest de persoon dus de controle over zijn/haar eigen lichaam en komen de signalen van de hersenen niet meer bij de spieren terecht. Men zegt dan ook dat ALS patiënten uiteindelijk opgesloten zijn in hun eigen lichaam.  

De aandacht is hard nodig, omdat er tot op de dag van vandaag nog steeds geen medicijn tegen is. De levensverwachting van iemand met ALS is 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen en maar 5% van de mensen met ALS leven langer dan 20 jaar na de eerste symptomen. In Nederland leven op dit moment ongeveer 1500 mensen met ALS. Elk jaar zijn er gemiddeld 500 mensen die met de ziekte worden gediagnostiseerd en ook 500 die eraan overlijden.  

Onderzoekers zoeken volop naar oorzaken en mogelijkheden. Er zijn nu 25 ALS-genen gevonden en dit worden er steeds meer. Doordat deze genen gevonden worden kunnen mensen met ALS in groepen ingedeeld worden op basis van hun gen-afwijking. Hierdoor kunnen er behandelingen op maat worden gegeven.  

Over de auteur

Robin Klomp

Mijn naam is Robin Klomp en ik ben een enthousiaste journalist die zich vooral focust op het nieuws in Leidsche Rijn en Vleuten, De Meern. Mijn interesse ligt vooral bij kunst en cultuur, maar ook houd ik mij graag bezig met onder andere 112 nieuws en de zorg. Buiten alle onderwerpen die mij interesseren wil ik blijven leren over verschillende onderwerpen en daar bekend mee worden, zodat ik over verschillende onderwerpen een interessant item kan maken. In de toekomst wil ik video's of documentaires gaan maken over de muziekwereld. Hiermee wil ik de kijkers introduceren aan muziekgenres die ze anders nooit zouden hebben ontdekt. Ik vind het leuk om te reizen en hou er dan van om op verschillende plekken de cultuur te leren kennen. Ondanks dat ik al op veel plekken in de wereld ben geweest heb ik nog een hele lijst aan bestemmingen op mijn bucketlist. Later zou ik ook een tijd in het buitenland willen werken, maar ben ik door overvloed aan interesse er nog niet over uit waar ik dat zou willen. Vroeger was ik een wantrouwend kind. Buiten mijn familie was ik sceptisch over iedereen die bij mij in de buurt kwam. Nog steeds ben ik een persoon die graag observeert, en op de achtergrond probeert te achterhalen waarom sommige mensen doen wat ze doen. Zelf vind ik namelijk dat veel mensen zich niet openstellen voor dingen die ze niet gewend zijn, omdat het onbekend is. Ik hou wel van een uitdaging en kan niet wachten op wat de toekomst mij te brengen heeft.