Rock ‘n romper voor kind en ouder

Rock ‘n romper voor kind en ouder

In buurtcentrum Hoge Weide in Leidsche Rijn worden muziek lessen gegeven aan kinderen van nul tot vier jaar oud. Het doel van de lessen is om volwassenen meer aan het zingen te krijgen. De lessen vinden wekelijks plaats in het buurtcentrum en zijn erg populair. Bij de zogeheten “zwanglessen” wordt ook geprobeerd volwassenen meer aan het zingen te krijgen, deze lessen worden ook gegeven door Maaike Rijnsburg. De lessen gaan om plezier maken met je kind en nieuwe liedjes leren om thuis weer te zingen. Zo zegt Maaike Rijnsburg zelf: “Als je ouders vraagt wat voor liedjes ze voor hun kinderen zingen komen ze vaak niet verder dan in de maneschijn. In de Rock ‘n romper  lessen leer ik de ouders heel veel verschillende liedjes. Het zijn soms vrij moeilijke liedjes met moeilijke teksten, maar ook met humor. Hierdoor raken de ouders zelf ook enthousiast over de liedjes en gaan ze er thuis verder mee aan de slag. Dat is dan ook echt het doel van de muzieklessen”.  De kinderen zijn nog heel erg op hun ouders gericht, maar omdat de kinderen steeds vaker komen durven ze steeds meer. Ze zoeken contact met andere kinderen maar ook met Maaike. Zo ontstaat er al veel sociaal contact op een jonge leeftijd en kunnen de kinderen hier alvast aan wennen.

De lessen staan vaak in het thema van bepaalde gebeurtenissen die op dat moment relevant zijn. Als het kerst is worden er kerstliedjes gezongen, is het bijna oud en nieuw gaan de liedjes over oliebollen bakken. Zo is iedere les anders, maar leren de kinderen toch iets over verschillende thema’s. Iedere les wordt voorbereid door Maaike zelf, zij kiest de liedjes uit en bedenkt verschillende opdrachten om de lessen actief te maken.

Maaike Rijnsburger organiseert de lessen en heeft zo’n vier groepen en geeft ongeveer vijf tot zes lessen per week aan de ouders en kinderen. Maaike komt uit de geboortezorg hier hielp ze bij bevallingen. Ze geeft ook “zwangles”, bij deze lessen ondersteunt ze zwangere vrouwen met zingen en geeft ze tips over de zwangerschap en bevalling. De baby’s krijgen het zingen al mee in de buik en later komen ze vaak terug bij Rock ‘n romper. De lessen zijn erg flexibel, mensen kunnen zelf aangeven of ze wel of niet komen iedere week. Het zijn voornamelijk moeders die komen, omdat ze het hele jaar door komen ontstaan er soms ook vriendschappen tussen de moeders en de kinderen.

De ouders die wekelijks komen zijn ook erg enthousiast over de lessen zo ook Sabine de moeder van Lisa. Samen volgen ze deze lessen al een tijdje.  Zo zegt Sabine zelf: “Ik vind de lessen super leuk. Ik vind het heel leuk om te bewegen en met mijn dochter te dansen, spelen en te zien hoe zij reageert op de muziek. Ik vind het belangrijk om kleine kinderen al vroeg in contact te laten komen met muziek en dat ze ermee opgroeien. Zelf luisteren we thuis ook veel naar muziek samen met haar papa.”

Asaiah Goldstein ging met Maaike Rijnsburg in gesprek over de lessen

Over de auteur

Mijs Wijker

Ik ben Mijs Wijker en ben dit jaar begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik maak nieuws in de regio: Vleuten, Leidsche rijn en de Meern. Ik interesseer me vooral in sociaal culturele onderwerpen.