Petitie tegen betaald parkeren

Petitie tegen betaald parkeren

In 2031 wil de gemeenteraad betaald parkeren invoeren in de hele gemeente. Maar de inwoners van Vleuten, Leidsche Rijn en De Meern zijn hier niet blij mee. Momenteel is de gemeenteraad aan het debatteren over deze nieuwe regel. Als het betaald parkeren wordt ingevoerd, betekent dit dat het traject in 2031 van start gaat en in 2034 voltooid moet zijn. Dit is iets waar Joke uit Vleuten het niet mee eens is, en ze zet zich dan ook sterk in om dit tegen te gaan. ‘We hebben een petitie gestart en hopen dat zoveel mensen hem ondertekenen,’ vertelt Joke Kuijf. 

‘Ik ben vooral erg boos omdat bezoekers nu veel geld moeten betalen, wat erg ongemakkelijk wordt als ze bij je te gast komen. Ik was laatst bij mijn zoon langs in de binnenstad daar was ik gewoon twintig euro kwijt voor het parkeren. Als je ook kijkt naar de straten hier, zijn het gewoon normale woonwijken waar we helemaal geen last hebben van te veel auto’s,’ vertelt Joke Kuijf. Zodra er genoeg mensen de petitie hebben ondertekend, gaan ze naar de gemeente en hopen ze dat deze hun besluit herziet. Het argument van duurzaamheid heeft hier volgens Joke niet veel zin: ‘Dit is niet het stadscentrum; hier rijdt geen bus of tram elke 5 minuten, dus we moeten wel met de auto.’ Naast de petitie hebben ze ook posters die je kunt ophalen in 5 verschillende supermarkten in de buurt. ‘Niet alleen de bewoners zijn hierop tegen, maar ook de ondernemers,’ vertelt Joke Kuijf. 

Een medewerker van een van de supermarkten vertelt dat ze bang zijn dat er minder klanten komen. ‘Ook voor oudere mensen die met de auto komen, wordt alles duurder. Daarom kun je bij ons ook de poster ophalen en voor je raam plakken,’ vertelt de medewerker. Ook de bewoners zijn niet blij. ‘Als ik veel boodschappen heb, moet ik wel met de auto, maar dat kost dan weer extra geld. Ik ben er dus niet blij mee en ik heb zeker de petitie al ondertekend,’ vertelt Hans de Kraai. ‘Het is gewoon een manier voor hen om meer geld te verdienen, want er is geen reden waarom je hier zou moeten betalen,’ vertelt Mirjam Bosman uit Vleuten. Dirk Mijer zegt: ‘Dan wordt het meer met de fiets of OV gaan, want met de auto wordt het wel heel duur.’ 

Ook in Leidsche Rijn zijn de meningen verdeeld. ‘Ja, ik begrijp het vanuit duurzaamheidsoogpunt wel, dat ze hopen dat mensen sneller het OV of de fiets pakken, maar het is wel onhandig voor gasten die op bezoek komen,’ vertelt Sonja Bakker. ‘Ik heb zelf geen auto, maar ik begrijp wel dat mensen die hier wel met de auto komen, het erg vervelend vinden, want het is eigenlijk gewoon een woonwijk. Maar als de gemeente het met duurzame gedachten doet, vind ik het wel goed,’ vertelt Erwin Jonk. 

In de reportage van Toon de Klein vertelt Joke Kuijf haar verhaal en komen mensen met verschillende meningen aan bod. 

Over de auteur

Elvin Spooren

Mijn naam is Elvin Spooren ik ben 20 jaar en eerstejaars student van de School van Journalistiek op de Hoogeschool Utrecht. Net zoals heel veel jongens in Nederland wou ik heel graag profvoetballer worden. Ik kwam er al snel achter dat mijn talenten mijn in de steek lieten. Sinds ik mij kan herinneren ben ik heel nieuwsgierig en kan ik met iedereen een praatje maken. Dus dacht ik waarom word ik niet sportjournalist dan kan ik alsnog met voetbal geld verdienen. Ik heb mijn vmbo-tl afgerond en ben daarna naar het Mediacollege Amsterdam gegaan en heb daar Mediaredactie-medewerker afgerond. In die periode heb ik ook een half jaar stagegelopen bij Alkmaar Centraal de lokale omroep van Alkmaar. In deze periode heb ik heel veel geleerd en ben ik erachter gekomen dat dit echt is wat ik wil. Ook heb ik geleerd dat de andere soorten van journalistiek interessant zijn. Zo heb ik meerder reportages en artikels gemaakt die op NH Nieuws, NOS, en het AD zijn gekomen.