Het Aurelius college moet haar deuren sluiten

Het Aurelius college moet haar deuren sluiten

Het Aurelius college in Vleuten moet volgend schooljaar haar deuren sluiten. Zo meldt de scholenkoepel PCOU Willibrord, waar het Aurelius deel van uitmaakt. Het zou financieel gezien onmogelijk zijn de school open te houden.

Het Aurelius college is een bijzondere school en bestaat nog geen twee jaar. De manier van onderwijs geven maakt het een jenaplanschool. Een leerling die na de basisschool ervoor kiest om naar het Aurelius te gaan, komt in een verlengde brugklas van twee jaar. De school uit Vleuten vat het zelf samen als ‘Voortgezet onderwijs in een vertrouwde setting, die kinderen kunnen herkennen van de basisschool. Denk hierbij aan een vaste stamgroepleider, veel persoonlijke aandacht en een vast ritme.’

Onderwijs

De school heeft op dit moment 31 leerlingen. Hiervan zitten er tien in de eerste klas. Het Aurelius heeft begin dit jaar dus te maken gehad met aanzienlijk minder nieuwe aanmeldingen. De school leek alle zaakjes goed op orde te hebben en was van plan om volgend schooljaar zelfs uit te breiden. De school wilde samen met collega-jenaplanschool Zonnewereld een nieuw schoolgebouw aan de Passiebloemweg delen. Dit is dus niet langer het geval.

Dat het Aurelius niet langer op bestaansrecht kan rekenen heeft alles te maken met de lancering van een nieuwe school, het Limus college. Het Limus valt ook onder scholenkoepel Willibrord en de visies komt sterk overeen met die van het Aurelius. Het grootste verschil is dat het Limus een veel grotere capaciteit heeft. Waar het Aurelius slechts een verlengde brugklas biedt, biedt het Limus ruimte voor alle klassen van een middelbare school.

Overcapaciteit

Het Limus is begin dit schooljaar mede gestart om de overcapaciteit, van een andere school, het Amadeus college, op te vangen. In het gebied Leidsche Rijn en Vleuten- De Meern is er sprake van een teveel aan leerlingen en een gebrek aan ruimte op scholen. In de leerlingenprognose van 2024-2040 is terug te vinden dat de overcapaciteit de komende vijftien jaar boven de 10% procent blijft en in 2030 zelfs op kan lopen tot 18%. De gemeente is er veel aan gelegen om alle leerlingen onder te brengen op een middelbare school binnen de wijk.

Voor Willibrord is het niet langer rendabel om het Aurelius open te houden. Er gaat naar verhouding teveel geld in zitten om een school met slechts dertig leerlingen draaiende te houden. Voor het Aurelius is dit een zware dobber, die niet had kunnen worden voorspeld. In de maand februari stonden de open dagen voor de deur en de school had duidelijk veel grote plannen voor de toekomst.

Reactie

Het Aurelius zelf heeft aangeven geen commentaar te willen geven. Leraar Coen de Hoop: ,,Dit komt mij op dit moment niet heel goed uit. Ik hoop dat je een andere gesprekspartner kan vinden.’’ Ook collega-docent Kiki Verheyen wilde er geen woorden aan vuil maken. ,,Ik kan op dit moment geen commentaar geven over de gebeurtenissen rondom de sluiting van het Aurelius College. Hierover moet je bij het PCOU Willibrord zijn’’, sprak zij. Het PCOU Willibrord heeft na lang aandringen te kennen gegeven dat het wel een reactie wil geven.

,,Zowel het Aurelius College als het Limus College hebben minder leerlingen dan oorspronkelijk begroot. Volgens de aanvankelijke verwachtingen zouden beide scholen naast elkaar kunnen bestaan. De concepten van beide scholen vertonen overeenkomsten, maar zijn ook verschillend. Limus biedt volledig VO-onderwijs, Aurelius alleen aan leerlingen van twaalf tot en met veertien jaar. Er zijn landelijk meer scholen met lesaanbod voor tien- tot veertienjarigen en daar was de start ook lastig. Maar als de prognoses alleen maar naar beneden wijzen, moet je als bestuur een besluit nemen, ook al zou je liever anders willen en had je dit anders bedacht,’’ aldus adviseur Janneke Dijke namens het PCOU Willibrord.

Ze voegt hieraan toe dat de scholenkoepel belooft om voor zowel de leerlingen als docenten een nieuwe school te vinden. ,,Uiteraard bieden wij de leerlingen alle hulp bij het zoeken naar een nieuwe school. Alle leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar kunnen gegarandeerd terecht op het Limus College (leerjaar 1) of het Amadeus Lyceum (leerjaar 1 en 2). Zij kunnen ook kiezen voor een andere school. Wij zullen zorgen voor een warme overdracht, wat inhoudt dat wij in samenspraak met ouders en leerlingen nauw contact zullen onderhouden met de school waar een leerling voor kiest. Zo maken we de overstap zo klein mogelijk. Uiteraard geldt dit ook voor onze medewerkers. Wij zoeken samen met hen naar een andere werkplek binnen onze onderwijsorganisatie,’’ Janneke Dijke.

Over de auteur

Jelle Kaandorp

Jelle Kaandorp is 20 jaar oud en studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij is opgegroeid in het kleine en rustige dorpje Sint-Maarten, in de kop van Noord-Holland. Hij woont daar nog steeds bij zijn ouders, broer en zusje. Op het Regius College in Schagen heeft hij zijn vwo-diploma gehaald. Daarna heeft hij één jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Dit vond hij te theoretisch. Hij wilde een studie waarin de praktijk centraal stond. Met ingang van 2023 is hij op de SvJ begonnen. Hij wil later graag een beroep in de journalistiek. Hij vindt schrijven erg leuk en is er naar eigen zeggen ook best wel goed in. Hij staat echter ook open voor andere vormen van nieuwsvergaring en verslaggeving. Op dit moment heeft hij twee banen. Allereerst werkt hij als postbode in dienst van PostNL. Daarnaast werkt hij op de sportredactie van het NHD. Hier is hij verantwoordelijk voor het bijhouden van het overzicht van één bepaalde voetbalcompetitie. In de toekomst zal hij meer stukken gaan schrijven en interviews afnemen. Zijn hobby’s lopen erg uiteen. Van een fascinatie voor Japan tot alles wat met sport te maken heeft. Hij heeft een brede interesse voor allerlei zaken en onderwerpen. Op dit moment is hij druk bezig met de verslaggeving van lokaal nieuws uit Hilversum. Veel ervaring met het schrijven van nieuws artikelen heeft hij nog niet. In het schrijven van verslagen is hij wel bekwaam. Hij vindt het vooral interessant om zich te verdiepen in onderwerpen waar hij over schrijft.