Sociale woon- en werkplekken voor pleegjongeren in Leidsche Rijn

Sociale woon- en werkplekken voor pleegjongeren in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn – Met het tussenhuis initiatief kunnen pleegjongeren van 18 jaar en ouder zelfstandig wonen en werken, terwijl de pleegouders om de hoek zijn. De crowdfunding voor dit woon-werkproject van Simon Speelman en Bert Kassies heeft €264.134 opgehaald, meer dan zij verwacht hadden. Via De Utrechtse Internet Courant vertelden zij dat 1 maart 2024 de uiteindelijke deadline voor de geldinzameling was en deze is inmiddels verstreken. Dus is het tijd om de investeringen te benutten.

Sociale werkplekken

Het opgehaalde geld wordt momenteel geïnvesteerd in de loods in de achtertuin van het huis. Hier bevindt zich het bedrijf Blooms out of the Box, eigendom van Simon Speelman en Erna Ebbing. Toekomstige pleegjongeren krijgen bij dit bedrijf sociale werkplekken aangeboden om werkervaring op te doen. “Blooms out of the Box is een plek waar de jongeren kunnen helpen bij het maken van duurzame relatiegeschenken voor bedrijven,” vertelt Erna. Het is de bedoeling dat werk- en woonplekken bij elkaar de jongeren in de richting van zelfstandigheid sturen.

Tussenhuis

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het percentage 21-jarigen dat thuis woont in 2021 het meest gestegen. Maar wat doe je als 18-jarige wanneer je plotseling verantwoordelijk bent voor jezelf? Hier komt het initiatief Tussenhuis van Simon en Bert naar voren. Door een vangnet te bieden voor advies, maar tegelijkertijd zelfstandigheid en vrijheid te geven, hopen zij een tussenstap te creëren voor pleegjongeren. “Het opbouwen van sociale behoeften met leeftijdsgenoten is belangrijk voor deze jongeren. En als er iets is, zijn wij altijd in de buurt als pleegouders,” vertelt de pleegouder.

Jeugdzorg
Professionals van de Rading in Utrecht bieden jeugd- en opvoedingshulp aan kinderen met een lastige thuissituatie die niet thuis kunnen wonen. Dit doen zij voor kinderen van 0 tot 23 jaar. Bert en Simon hebben goed contact met deze zorgorganisatie. Met vijf pleegkinderen, waarvan twee inmiddels uit huis (20 en 23 jaar), merkten zij op dat de tussenstap naar zelfstandigheid een veelvoorkomend probleem is. Voor jezelf zorgen in combinatie met werkervaring opdoen en de woningcrisis onder de jongeren is uit hun eigen ervaring een terugkerend probleem.

Kamers voor pleegjongeren

In een interview met RTV Utrecht gaf Simon aan dat het in februari de bedoeling was om de eerste jongeren te laten intrekken in de kamers in het voorhuis. Echter zijn zij nog bezig met het inrichten van de vier kamers. Om de jongeren een eigen verantwoordelijkheid te geven bij het kiezen van hun huisgenoten, is er wel al nagedacht over hospiteren. “Op deze manier kunnen de jongeren kijken met wie zij een klik hebben en in zoverre een stem hebben in wie bij hen in het voorhuis komt wonen,” zegt Simon. “Onze buurvrouw verderop in de straat heeft ook drie studenten uit de Jeugdzorg in huis, voor vragen kunnen wij ook altijd bij haar aankloppen!” Wie er precies komt wonen wordt ook in overleg bepaald met de zorgprofessionals van de Rading.

Over de auteur

Fatima Bongers

Fatima Bongers (2001), uit West-Friese Bovenkarspel (tegenwoordig wonend in Amersfoort), is studente op de School van Journalistiek. Eerder heeft zij de opleiding Managementassistent afgerond op het Horizon College (2020-2023). Hier was zij ook enige tijd de voorzitter van de studentenraad. Verhalen van beide kanten bekijken, creatief denken en analyseren is echt haar vak. Met plezier pitcht en schrijft zij nieuwsberichten voor SVJMedia. Verder is muziekliefhebber Fatima werkende als HR-intercedent op kantoor in de meest iconische concertzaal van Nederland, de Ziggo Dome. Maar een drukke planning houdt haar niet tegen van haar ambities en interesses! Altijd streven naar rechtvaardigheid en het ongehoorde verhaal. contact: fatima.bongers@student.hu.nl