Sinds 2019 een piek in het aantal gemelde stalking incidenten in de gemeente Utrecht

Sinds 2019 een piek in het aantal gemelde stalking incidenten in de gemeente Utrecht

Staafdiagram die de stalking cijfers van het CBS weergeeft.

Stalking is een misdrijf wat zich al jaren voordoet door heel Nederland, maar ook in de gemeente Utrecht. Sinds 2019 zien we een piek in de stalking cijfers. Deze trend zet zich door in 2020 en 2021. Dit is een piek die we in heel Nederland zien, maar ook in de gemeente Utrecht. Waarom zien we zo’n piek en waarom juist toen?

Het belangrijkste om te vermelden is dat dit alle gemelde cijfers zijn, verzameld door het CBS. Er is een mogelijkheid dat mensen wel gestalkt zijn, maar dit niet hebben gemeld. CBS schrijft in de tabeltoelichting hierover het volgende: ‘’deze tabel bevat gegevens over misdrijven die door de politie zijn geregistreerd.’’ Vanaf 2019 is er een stijging in het aantal stalking incidenten. Van 75 gevallen in 2018, naar 130 gevallen in 2019. Het gaat hierbij dus om bijna een verdubbeling van de cijfers.

De cijfers van het aantal gemelde stalking incidenten van 2022 en 2023 zijn voorlopige cijfers. In 2022 zijn er voorlopig 85 incidenten gemeld en in 2023 waren dit er 75. Omdat deze cijfers wellicht nog veranderen, zijn ze niet meegenomen in de staafdiagram die u hierboven ziet.

Wat is stalking?

Op de site van de politie is veel te vinden over het misdrijf stalken. Zij omschrijven stalken als ‘het stelselmatig en opzettelijk inbreuk maken op de privacy van een ander’. Bij stalking wordt het slachtoffer herhaaldelijk en regelmatig lastiggevallen. De politie geeft als beste oplossing om al het contact te verbreken. Hun redenatie hiervoor is dat voor een stalker iedere vorm van aandacht telt. Dit kan positieve aandacht zijn, maar ook negatieve aandacht.

Tegenwoordig is stalking niet alleen maar fysiek, denk hierbij aan achtervolgen en bespieden. Maar met de komst van mobiele telefoons en sociale media is er ook een opkomst van online stalking. Mocht je online worden gestalkt is het wederom belangrijk om al het contact te verbreken.

Benaderde bronnen

Voor deze publicatie zijn de woordvoeder van de politie uit de gemeente Utrecht en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) benadert. De politie heeft telefonisch laten weten geen tijd te hebben om vragen omtrent dit onderwerp te beantwoorden, voor deze publicatie. Het CCV liet schriftelijk weten dat stalking geen onderwerp is waar zij zich mee bezig houden. En het CCV wist er hierdoor te weinig vanaf.

Over de auteur

Nina Bakker

Mijn naam is Nina Bakker, ik ben studente journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Ik ben geboren en woonachtig in Gorinchem. Momenteel ben ik 18 jaar. Voor mijn studie heb ik eerst de mavo (Cum Laude) en daarna de havo afgerond. Voor mijn mavo heb ik het jaarboek gemaakt van mijn examenjaar. In mijn eerste jaar als journalistiek student wil ik vooral basiskennis opdoen over het vak. Het maken van een eigen nieuwswebsite op SvJ media sluit hier ook mooi op aan, want als je iets in de praktijk veel doet leer je ook sneller. Ik heb dan ook erg veel plezier in het werk wat ik hiervoor moet verrichten. Mijn journalistieke interesses liggen vooral bij mode en cultuur. Ik ben hier in mijn vrije tijd dan ook graag mee bezig. Een voorbeeld hiervan is dat ik een bijbaantje heb bij de Douglas. Op het eerste gezicht is het misschien geen journalistiek werk, maar je bent wel continu bezig de klant te ondervragen om een product te zoeken wat goed bij die klant past. Het werk bij een parfumerie is natuurlijk ook iets wat weer aansluit bij het werk op een moderedactie. Voor info: nina.bakker@student.hu.nl