Daling van huishoudens met laag inkomen in de gemeente Utrecht, minder werkloosheid speelt ook een rol

Daling van huishoudens met laag inkomen in de gemeente Utrecht, minder werkloosheid speelt ook een rol

Het aantal huishoudens in de gemeente Utrecht dat langdurig een laag inkomen heeft, is in vijf jaar tijd met bijna 38 procent afgenomen, zo meldt het CBS, en afname van werkloosheid is hier een van de oorzaken van. Het gaat hierbij om de periode 2018-2022. Deze enorme daling kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld verhoging van het minimumloon of ander woningbeleid. Wat in dit geval ook een rol speelt, is afname van werkloosheid. De werkloosheid in de gemeente Utrecht is de afgelopen vijf jaar namelijk met maar liefst 42.8 procent afgenomen. Er zijn dus veel meer mensen aan het werk!

De gemeente Utrecht doet via de organisatie Armoedecoalitie Utrecht verschillende dingen om te zorgen dat meer mensen aan het werk komen. Zo werken ze samen met de Voiz Academie, een organisatie die ervoor zorgt dat mensen die met psychiatrische klachten, verslaving of dakloosheid kamp(t)en stappen kunnen zetten om de afstand tussen hen en de arbeidsmarkt te verkleinen. Verder is er ook nog het STAP-budget (STimulering Arbeidsmarkt Positie) dat maximaal 1000 euro per jaar is en dat ervoor zorgt dat werkenden en werkzoekenden bijvoorbeeld een opleiding of een cursus kunnen volgen, die hen dichter bij een baan brengt. Hierdoor wordt de afstand tot de arbeidsmarkt die veel mensen hebben die langdurig een laag inkomen hebben, verbeterd.

De Armoedecoalitie Utrecht is opgericht in 2008. Hierna hebben veel organisaties zich hierbij gevoegd. Dit samen maakt een ‘inhoudelijk solide organisatie’, zoals de Armoedecoalitie zelf zegt. De samenwerking van al deze bedrijven zorgt ervoor dat er veel initiatieven ondernomen kunnen worden om er zo voor te zorgen dat er onder andere zo min mogelijk sociale uitsluiting is en dat de positie van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt verbeterd kan worden.

Loïs (41) is moeder van 3 kinderen. Ze woont in Utrecht. ‘Zelf heb ik gelukkig nooit langdurig zonder of met een laag inkomen gezeten, maar ik heb verschillende gezinnen gekend die hier wel mee kampten.’ Of werkloosheid en een afstand tot de arbeidsmarkt oorzaken waren van dit probleem, weet Loïs niet. Wat ze wel weet, is dat ze vindt dat het heel belangrijk is dat gezinnen financieel stabiel zijn en dat ze er zeker van zijn dat ze elke maand kunnen rondkomen. ‘Ik vind dat de gemeente Utrecht nog meer initiatieven kunnen organiseren om ervoor te zorgen dat er meer mensen aan het werk komen. Het zijn er geloof ik al een heel aantal, maar wat mij betreft is het nooit genoeg.’ Wat voor dingen dat volgens haar zouden kunnen zijn? ‘Er kan een bijeenkomst georganiseerd worden voor werkgevers en werkzoekenden, om ze op die manier in contact te laten komen met elkaar. En de gemeente kan nog meer flyers en dat soort dingen gebruiken dan ze al doen, zodat er nog meer mensen geïnformeerd zijn over wat er allemaal mogelijk is. Want dat is volgens mij soms ook een probleem: dat mensen gewoon niet weten wat ze kunnen doen tegen hun werkloosheid.’

Het hele overzicht van programma’s en subsidies die de gemeente Utrecht voorziet is te vinden op de website van de Armoedecoalitie Utrecht.

Over de auteur

Evi Pang

Ik ben Evi (17) en ik ben verslaggever voor Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern namens de School voor Journalistiek. Uiteindelijk zou ik graag werk doen dat te maken heeft met radio of tv. Een baan bij het Jeugdjournaal of een documentaire maken lijkt mij bijvoorbeeld heel leuk. Voor nu wil ik graag meer ervaring opdoen binnen de journalistiek. Mijn grote doel? Mensen een stem geven en hun verhaal vertellen én een deelname aan Wie is de Mol? of de Slimste Mens (dat zou natuurlijk ook leuk zijn). Contact: evi.pang@student.hu.nl